FALSK POSITIV: Eirik Myhr Nossum testet positivt for koronaviruset på denne testen ved ankomst Finland. Kontrolltesten var negativ. Foto: Yngve Sem Pedersen
FALSK POSITIV: Eirik Myhr Nossum testet positivt for koronaviruset på denne testen ved ankomst Finland. Kontrolltesten var negativ. Foto: Yngve Sem Pedersen

Korona-skremmeskudd for Nossum: – Trodde det var kødd

Den norske landslagstreneren kan puste lettet ut.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum testet positivt for Covid-19 på arrangørens test ved ankomst til finske Ruka i går ettermiddag. Det gjorde at landslagslegen satte alle de norske løperne i karantene.

Torsdag kom kontrameldingen. Det var NRK som først omtalte at landslagstrener Eirik Myhr Nossums kontrolltest var negativ.

Skiforbundet bekreftet seinere den negative testen i en pressemelding. Det betyr at trening og konkurranser gjennomføres som opprinnelig planlagt for de norske langrennsutøverne i Ruka i Finland.

Myhr Nossum forteller til TV 2 at han jublet da han fikk gladmeldingen.

– Jeg var veldig glad da det kom frem at jeg var såkalt falsk positiv, sier Nossum.

SLAPP MED SKREKKEN: Eirik Myhr Nossum fikk først marerittbeskjeden. Så kom kontrameldingen.
SLAPP MED SKREKKEN: Eirik Myhr Nossum fikk først marerittbeskjeden. Så kom kontrameldingen.

– Hodet har kvernet, legger han til.

– Jeg har fått ekstremt mange hyggelige meldinger fra gutta. Så lenge alle tar alle mulige forholdsregler er det ingen som skal skytes. Alle er klare over risikoen. Men jeg skal innrømme at når man står med en positiv antigen-test, er det ikke du som drar frem det argumentet først, sier han.

– Jeg hadde vært ett minutt i leiligheten da jeg fikk beskjed. Jeg trodde ganske seriøst at det var kødd. Men så ringte det et finsk nummer fra smittevernoverlegen. Da skjønte jeg at det ikke er noen som drar spøken såpass langt. Det var da jeg skjønte at det var alvor. Jeg var først og fremst nervøs for at jeg var en superspreder uten symptomer selv, sier Nossum.

Landslagslegen bekrefter at den første prøven var en såkalt falsk positiv test.

– PCR-testen som ble tatt av Eirik Myhr Nossum er nå bekreftet negativ. Dette betyr at antigentesten som ble tatt først ansees falsk positiv. Eirik er frisk og fin uten noen form for symptomer. Vi har fått beskjed om at finske myndigheter ikke pålegger verken Eirik eller oss andre noen ekstra restriksjoner, og vi kan planlegge for skirenn, sier landslagslege Øystein Andersen.

– Sjokk for troppen

Langrennssjef Espen Bjervig forteller om hektiske formiddagstimer i Ruka da den første testen viste seg å være positiv.

– Det var et sjokk for troppen. Det var den dårligste timingen vi kunne fått på en positiv test. Det var krevende, sier Bjervig.

– Jeg må berømme løperne. Vi sjekket inn i leilighetene våre og ventet på svaret fra den siste PCR-testen. Vi var lettet da den kom, sier Bjervig.

Nossum jublet høyt

Og den som var aller mest lettet var landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Eirik har tatt det veldig bra. Han var selvfølgelig veldig overrasket over den positive testen, for han har vært flink og holdt seg tett på familien. Søndagens test var negativ. Vi har vært klare på at ingen skal føle seg flaue om de får en positiv test. Eirik jublet høyt da den negative PCR-testen kom, sier Bjervig.

Han forteller at det aldri var aktuelt å stille med nødlandslag. Til det var tidsfristen for kort.

Etter det negative svaret kunne landslagsløperne dra ut i løypen for å trene.

– Vil være enda mer skjerpet

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er glad for at test-systemet fungerer.

– Dette var veldig gode nyheter, både for Nossum selv og for hele det norske laget. At det blir en og annen falsk positiv når så mange tester skal gjennomføres må man kanskje regne med, og det vi nå har vært vitne til viser jo at finnes et system for å fange opp dette, sier Skinstad.

– Skal man trekke noe positivt ut av denne saken kan man jo se på det som at det norske laget fikk en gjennomgang av sine rutiner, og sannsynligvis vil de være enda mer skjerpet i fremtiden. Det kan vise seg å bli utslagsgivende i det lange løp, fortsetter han.

Skinstad tror ikke korona-kaoset vil påvirke de norske løperne i særlig stor grad.

– Forhåpentligvis klarer nå alle utøverne å omstille seg til at det blir skirenn, i den grad de var i tvil om det, og så får vi tro at den litt utsatte treningen og skitestingen lar seg gjennomføre som planlagt. I så fall vil ikke helgens skirenn være påvirket av disse hektiske formiddagstimene.