Oslo 20200616. 
Hjemme til Egil «Drillo» Olsen på Kringsjå i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HYLLER MARADONA: Tidligere landslagsprofiler Erik Thorstvedt og Egil Drillo Olsen rangerer Diego Maradona som en av de aller største.

– For meg vil han alltid være den største

Tidligere landslagsprofiler minnes Diego Maradona.

Diego Maradona døde onsdag av hjertestans. Det argentinske fotballgeniet ble 60 år gammel.

Han er av mange regnet som tidenes beste fotballspiller.

TV 2s fotballekspert og tidligere landslagskeeper, Erik Thorstvedt, er ikke i tvil om hvor høyt han rangerer argentineren.

– Det er selvfølgelig veldig trist. For meg var han den største. Jeg husker at jeg så ham varmet opp og det var det sykeste jeg har sett. Måten han behandlet ballen var på en helt annen planet. Han ble tatt ut til Argentinas bruttotropp til VM i 1978, men kom ikke med. Da ble han forbanna, og det sier litt om når man bare er 17 år gammel, sier Thorstvedt.

Tidligere landslagsspiller Vidar Davidsen er enig med Thorstvedt, og poengterer hvor stor heltestatus Maradona har i hjemlandet.

– Hans liv er et liv på stjernehimmelen, men også lidelse i høyeste potens, han var fattiggutten som ble søkkrik og rotet bort pengene sine, men som også vant hele Argentina. Han har en enorm status i hjemlandet – der er han en gud. Der er han heller ikke bare en fotballspiller, men sjela til Argentina, sier Davidsen til TV 2.

VM i 1986

Noe av det Maradona vil bli husket best for vil utvilsomt være hans opptreden mot England i VM i 1986.

Da scoret han to historiske mål foran 114.580 tilskuere på Azteca-stadion i Mexico by.

Thorstvedt, som selv har spilt mot Maradona for Norge i en treningskamp på Ullevaal i 1986, beskriver Maradonas opptreden i VM for noe av det «sykeste» han har sett.

– VM i 1986 er kanskje det største. Det han presterte i det verdensmesterskapet med de scoringene var helt utrolig, sier Thorstvedt.

I kampen scoret Maradona to mål, ett av dem var med hans venstrehånd. Dommeren oppfattet ikke handsen og godkjente målet – hendelsen har i ettertid blitt kjent som «guds hånd».

«Århundrets mål»

– Fotballmessig så summeres han best mot England i det verdensmesterskapet, med handsen og den andre scoringen som er et av de sykeste målene som er scoret noen gang.

DRIBLERAID: Her driblet Diego Maradona av halve det engelske landslaget under VM i 1986.
DRIBLERAID: Her driblet Diego Maradona av halve det engelske landslaget under VM i 1986. Foto: Reuters File Photo

Hans andre scoring var av det spektakulære slaget. En 65 meters dribling forbi seks engelske spillere endte med scoring i det som er blitt kalt «århundrets mål». Målet er kåret til 1900-tallets vakreste av FIFA.

Maradona bar Argentina til VM-gull det året.

– Emosjonelt så er Maradona min nummer én. Ser man på statistikker så er Messi bedre, men han vant aldri noe. Så kan man selvfølgelig argumentere fram og tilbake om det, sier Thorstvedt.

Etter endt karriere har det ikke vært lett for Maradona. Han slet med overvekstproblemer, psykiske problemer og alkohol- og kokainmisbruk.

Men fansen glemte ham aldri.

– Han ramlet ut på kokain og hele greien. Det har egentlig vært en såpeopera, avslutter Thorstvedt.

– Høyeste nivå fra en annen verden

Tidligere landslagsspiller Vidar Davidsen spilte også kampen mot Argentina på Ullevaal i 1986. Han mener 60-åringen kunne nådd enda lenger, hadde det ikke vært for det utenomsportslige.

– Først og fremst er han det største fotballtalentet jeg har sett. Han var fryktelig god og dominerende i sin periode. Jeg har alltid tenkt hvor god han kunne vært hadde det ikke vært for narkotika. For han hadde et høyeste nivå fra en annen verden, sier Davidsen.

Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen rangerer argentineren som en av de aller største.

DEN STØRSTE: Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen rangerer Maradona som en av de aller største.
DEN STØRSTE: Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen rangerer Maradona som en av de aller største. Foto: Ali Burafi

– Han hadde en måte å være på som provoserte noen og imponerte andre, men han hadde en spesiell personlighet, men det var først og fremst det han gjorde på banen som gjør at det knapt finnes et menneske på denne jord som ikke har hørt Maradona, sier Drillo til TV 2.

– For meg er han en av de aller, aller største. Jeg er så gammel at jeg husker ham godt som spiller og sett ham utallige ganger. Dessuten har jeg truffet ham og pratet med ham. Det var en hyggelig fyr, sier Drillo.

Drillo forteller at han møtte Maradona på hotellet da den argentinske superstjernen besøkte Oslo i 2006 for å spille oppvisningskamp mot norske fotballhelter. Han var sosial, hyggelig og litt uryddig. Jeg fikk ikke ordentlig tak på ham, men han var blid, snill og hyggelig. Han var veldig grei å snakke med, sier Egil Olsen.

Relatert