Koronasmitten herjer i Spartas spillertropp.
Koronasmitten herjer i Spartas spillertropp. Foto: NTB

Smittetilfellene renner på: – Er svært alvorlig

Ishockeyklubben Sparta er nå oppe i totalt 14 koronasmittede spillere.

I forrige uke ble én spiller bekreftet smitttet med covid-19. Mandag kom den andre positive prøven. Tirsdag har hele tolv nye spillere til fått beskjed om at de er smittet.

Nå venter klubben svar på de fire siste spillertestene og fire av støtteapparatet.

- Nå begynner det å bli tungt. Jeg har nettopp fått bekreftet seks nye tilfeller, og flere av dem har ikke hatt symptomer, sa medisinsk ansvarlig i Sparta, Ørjan Kittilsen, til TV 2 da tallet var åtte totalt.

Vi snakket med ham igjen da tallet var kommet opp i 14:

– Jeg vil karakterisere det som svært alvorlig det vi er oppe i nå. Vi har visst at det smitter fort, men dette er ekstremt raskt. Vi ventet flere smittede, men 14 hadde vi ikke trodd, sier Kittilsen.

Han er bekymret for ettervirkningen av sykdommen hos de smittede spillerne, siden sykdommen rammer svært ulikt.

Spillerne har isolert seg siden fredag. Sparta er i utgangspunktet nå i karantene til mandag og har fått utsatt tre kamper. Det har også Manglerud Star, som spilte mot Sparta torsdag.

– Jeg håper alle kommer tilbake på trening og kan spille, men vi har ingen forsikring om at det skjer. Den vurderingen må vi ta når karantenen er over.

Neste kamp for Sparta er Lillehammer borte torsdag 3. desember. Den kampen ønsker klubben i utgangspunktet å spille, men tør ikke si sikkert at det vil skje.

Bekymret kommuneoverlege

Sapna Iqbal, kommuneoverlege Sarpsborg, sier til TV 2 at smittespredningen er urovekkende og at de er bekymret:

– Vi jobber aktivt med smitteoppsporing, tett på alle hendelsene ute i Sarpsborg. Vi kartlegger situasjonen. Det er lav terskel for å sette folk i karantene, og vi er på med testing for å bryte smittespredningen. Det er innført rødt nivå på videregående skoler, begrunnelsen bak det er at vi har sett en tendens til økende smitte blant den aldersgruppen.

Det mistanke om at smitten kan ha kommet inn i Sparta-troppen via videregående skole.

– Eliteidrettsutøvere er en del av befolkningen, alle er en del av befolkningen i denne pandemien. Når man er i en gruppe er det fort gjort at smitten sprer seg. Så jeg tenker at samme reglene skal gjelde all befolkning, om det er skole eller eliteserien, sier hun.

Relatert