SISTE ORDINÆRE SESONG: Solveig Gulbrandsen la opp - for «siste» gang- etter 2016-sesongen, og har faktisk kun gjort ett comeback siden. Søndag var det nære på igjen.
SISTE ORDINÆRE SESONG: Solveig Gulbrandsen la opp - for «siste» gang- etter 2016-sesongen, og har faktisk kun gjort ett comeback siden. Søndag var det nære på igjen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB

TV 2-profil (39) slapp å gjøre comeback i skjebnekamp

Solveig Gulbrandsen var i beredskap da klubben hennes trengte henne som mest, men ble sittende på benken i den første av to avgjørende kamper.

Kolbotn-Medkila 5-0

Når nøden er størst, er hjelpen nærmest.

Det har man virkelig fått erfare denne uken i fotballen, der det norske «nødlandslaget» på herresiden var et friskt pust i en tøff tid i uken som gikk.

Søndag var det nære ved at det ble dannet ny nødhjelp av landslagsrelatert art, og denne gang på kvinnesiden av fotballen i Norge.

Da Kolbotn tok imot Medkila til den første av to helt avgjørende kvalik-kamper om eksistens i Toppserien, var det nemlig med en gammel kjenning på benken for vertene.

Solveig Gulbrandsen (39), snørte nemlig på seg skoene i en situasjon der klubben i hennes hjerte stod i fare for nedrykk.

– Trenerteamet mente det kunne ha en positiv effekt å ha meg med, og det gir eventuelt en mulighet dersom kampbildet tilsier at behovet er der. Det kan også være positivt at man er i troppen, at man kommer enda tettere på spillere, sa Gulbrandsen til TV 2.

Spilte sist på toppnivå for over tre år siden

Gulbrandsens siste kamp på toppnivå var i oktober 2017, i det som også var en sesong der hun egentlig hadde lagt opp. Foreløpig siste gang hun la fotballskoene på hyllen var i 2016.

Den tidligere stjernespilleren la også opp både i 2010 og 2013, men har alltid blitt lokket tilbake til fotballen.

Før kampstart søndag var hun imidlertid klar på at hennes ambisjon var at det ikke skulle bli spilletid, og den ble innfridd.

– Jeg gleder meg til å se at jentene tar ansvar og leder 4-0 til pause. Da er jeg «all good».

– Du håper at du ikke skal spille?

– Ja, det gjør jeg. Dette er ikke noe jeg har drømt om. Det er mer en 40-årskrise. En siste mulighet før jeg fyller 40, lo Gulbrandsen.

Og eksperten Gulbrandsen skulle få rett. Hennes lagvenninner ledet nemlig nøyaktig 4-0 til pause, og vant til slutt 5-0 i den første av to kamper mot 1.divisjonslaget Medkila.

– Jeg var med på trening på onsdag, og har hvilt meg i form etter det. Men her snakker vi om rutine og lederegenskaper, som kanskje er det viktigste. Med et såpass ungt lag vi har hatt i år, så er det mer det behovet som dekkes enn nødvendigvis så mye annet. Men håpet og målet mitt er at jentene skal fikse dette. Det er de også gode nok til. Det har bare rett og slett ikke vært helt flyt i år, sa 39-åringen før kamp.

Kampen ble spilt på kunstgresset på Strømmen Stadion, siden gresset på Sofiemyr i Kolbotn ikke er kampklart i øyeblikket. Kolbotns mål i oppgjøret ble satt inn av Kristin Holmen (2), Johanne Fridlund og Julie Hoff Klæboe. I tillegg scoret gjestenes Mette Skau et selvmål.

– En meget spesiell kamp

Til daglig jobber 39-årige Gulbrandsen nå som fotballekspert for nettopp TV 2, men i en skjebneuke for Kolbotn ble hun altså igjen fotballspiller på norsk fotballs øverste nivå. Gulbrandsen er med i trenerteamet i klubben hun debuterte for som A-lagsspiller som 16-åring tilbake i 1997.

– Det er en meget spesiell kamp. Kolbotn har historisk sett vært et lag som har vært i Toppserien, så dette er en ekstremt viktig kamp.

– Du er ikke redd for at noen i laget skal reagere på at du tar plassen deres?

– Jeg tar jo plassen til noen , men det er noe de har veid litt fram og tilbake. Spørsmålet blir om man skal sette inn en 17 år gammel debutant i en sånn kamp, eller om det e bedre å ha en som har rutine, sa Gulbrandsen, som også presiserer at hun ikke selv har vært med på å ta avgjørelsen om å plassere henne på benken i den første av to skjebnekamper søndag.

Treneren: – I brukbar form

Trener Aleksander Olsen var også klar før kamp på at 39-åringens ballast kan komme godt med når det koker i helt avgjørende kamper.

– Vi tar henne med i troppen for å få inn litt erfaring og rutine, noe vi ikke har så mye av. Hun har trent jevnt og trutt med laget og er i brukbar form, så hun har mulighet til å komme inn og hjelpe til med å få maks ut av jentene hvis det er behov for det. Det blir en gardering, så nå har vi flere muligheter fra benken med både ungdommelig guts og rutine, sa han.

Gulbrandsen selv omtaler formen som «helt grei». Hun viser også til at en annen av de tradisjonelt store klubbene, Røa, allerede er rykket ned, og frykter for fremtiden til sin klubb dersom de neste dagene fører til degradering.

– Det er litt overlevelseskamp for de litt mindre klubbene for tiden. Hvis du skal klare å henge med, så tror jeg det blir veldig tungt å rykke ned. Så akkurat nå gjør man kanskje noen ting som er litt utenfor det som er normalt å gjøre, sa hun.

Skal ikke i TV 2-studio på onsdag

Klubbens videre fremtid i Toppserien virker nå å være i Toppserien, ettersom 5-0-ledelse neppe rotes bort i onsdagens bortekamp i Harstad.

Da Gulbrandsen ble forespurt om onsdagens kamp i morgentimene søndag, var tanken at hun kun eventuelt skulle bidra i den første av de to kampene. Men ...

– Så langt har vi vel ikke tenkt, egentlig. Hva heter det? «Man tar en kamp av gangen».

– Men du skal ikke i Champions League-studio for TV 2 på onsdag?

– Eh, nei.. Jeg har ikke noe annet opplegg på onsdag. Det har jeg ikke. Men planen er ikke det. Tanken er at jeg bare skal være med nå. Så får vi se hvordan det går, sier den tidligere landslagsprofilen med 183 A-landskamper for Norge

HVERDAGEN: Solveig Gulbrandsens nåværende lagkamerater.
HVERDAGEN: Solveig Gulbrandsens nåværende lagkamerater. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

PS! Saken var opprinnelig skrevet før kampstart, da potensielt comeback var aktuelt.

PS 2! Før sesongstart avfeide Gulbrandsen comeback da hun deltok i Toppseriens fotballtennis-kickoff på Ullevaal. Se kickoffet i sin helhet på TV 2 Sumo her.

Relaterte