REKORDSVØMMER: Henrik CHristiansen. Her etter VM-sølvet i VM 2019.
REKORDSVØMMER: Henrik CHristiansen. Her etter VM-sølvet i VM 2019. Foto: Jessica Gow/tt

Henrik Christiansen knuste europarekorden, men ble slått med fem hundredeler av ukrainer

Ukrainske Mykhailo Romantsjuk er den nye europarekordholderen.

Henrik Christiansen svømte en fantastisk 800 meter fri i Budapest lørdag.

Med 7.25,78 var han 3,39 sekunder foran Yannick Agnels europarekord fra 2012, men ukrainske Mykhailo Romantsjuk slo nordmannen med fem små hundredeler etter en vanvittig fight mellom de to.

– Det er et kjempebra løp, men det er allikevel veldig bittersøtt, sier Christiansen til TV 2.

– Fem hundredeler er bare så lite, og jeg er lei av andreplasser, men i et så vanskelig år som 2020, så får jeg ta til takke med dette.

Tidene er blant tidenes beste på distansen. Australske Grant Hacketts verdensrekord lyder på 7.23,42. Den ble satt i 2008.

– Det er utrolig bra løst. Jeg syns han beholder roen gjennom hele løpet og det at han setter personlig rekord med fire sekunder er jo knallbra, sier trener Ronnie Anstensen til TV 2.

– Litt kjipt at han tapte duellen og rekorden, men han skal være veldig fornøyd med dette.

Han tror det var små detaljer unna at løpet hadde endt motsatt.

– Personlig synes jeg han skulle kjørt på litt mer når det var 200-150 meter igjen, for han svømmer litt for mye på Romantsjuk gjennom hele løpet, men uansett er det veldig bra.

Christiansen er ikke uenig.

– Jeg ser på splittene at jeg er veldig forsiktig ut. Hadde jeg turt å gå ut litt mer offensivt, tror jeg jeg kunne fått en bedre tid og kanskje vunnet. Men dette er første gang jeg konkurrer siden desember 2019, så det er veldig uvant, sier svømmeren.

800 meter fri er egentlig ikke med på International Swimming League-programmet, men Christiansen og flere andre svømmere i verdenstoppen ble spesialinvitert til helgens finale. Arrangørene ønsket å teste øvelsen før neste sesong.

24-åringen har vært en uke i Budapest, der øvelsene arrangeres, i forkant av finalen.

Christiansen var bare 22 hundredeler fra å slette europarekorden i desember i fjor med 7.29,39 da han deltok i det åpne nederlandske mesterskapet.

Rekorden var derfor et klart mål for ham i stevnet i Istanbul.

Det ble ellers en heftig rekorddag i Duna Arena i Budapest.

Amerikanske Caeleb Dressel satte to verdensrekorder på en halvtime med 47,78 på 100 meter butterfly og 20,16 på 50 meter fri, mens russiske Kliment Kolesnikovs 48,58 på 100 meter rygg også er det raskeste noensinne gjort i et kortbane-basseng.

Tomoe Zenimoto Hvas ble nummer fire på 200 meter medley med 1,53,64, - 1,9 sekunder over hans norske rekord.