Nødlandslaget: Slik melder de seg klare

NFF har kontaktet en rekke spillere for å stable sammen et lag til kampen mot Østerrike i Wien onsdag.

Kristian Thorstvedt og Ruben Gabrielsen melder seg klare til tjeneste – se stuntene i vinduet øverst.

SISTE: NFF bekrefter at landslaget sendes til Østerrike, og at Oslo blir oppmøtested. Les saken her.

NFF bekrefter ingen spillernavn, men gjennom dagen er det kommet frem at en rekke spillere er blitt kontaktet. Listen kan du se her:

Disse er kontaktet

Keeper:
Mathias Dyngeland (Elfsborg)
Anders Kristiansen (Saint Gilloise)
Forsvar:
Andreas Vindheim (Sparta Praha)
Julian Ryerson (Union Berlin)
Ruben Gabrielsen (Toulouse)
Jørgen Skjelvik (Odense)
Andreas Hanche-Olsen (Gent)
Daniel Granli (Aalborg)
Midtbane:
Sondre Tronstad (Vitesse)
Håkon Evjen (AZ Alkmaar)
Kristoffer Askildsen (Sampdoria)
Kristian Thorstvedt (Genk)
Ghayas Zahid (APOEL Nicosia)
Fredrik Ulvestad (Djurgården)
Mats Møller Dæhli (Genk)
Angrep/kant:
Jørgen Strand Larsen (Groningen)
Veton Berisha (Viking)


PS! Jens Petter Hauge til VG tidligere søndag at han fortsatt befant seg på spillerhotellet. Han og Per Kristian Bråtveit kan få fritak fra karantenen siden duoen har fått påvist covid-19 nylig. Bråtveit ønsker ikke å kommentere uttaket.

Uaktuelle

Tokmac Nguen (Ferencvaros, måtte takke nei)
Alexander Tettey (Norwich)
Aslak Fonn Witry (Djurgården)
Ulrik Yttergård Jenssen (Nordsjælland)
Fredrik Gulbrandsen (Istanbul Basaksehir, hadde positiv test i laget fredag)
Zlatko Tripic (Göztepe, smitte i laget for fem dager siden)

Foreløpig ikke kontaktet

Martin Palumbo (i 16-tiden)
Eirik Haugan (Kl. 16.30)
Torgeir Børven (Kl. 17.40)

Søndag kveld, i 21-tiden, snakker TV 2 med Kristian Thorstvedt (21). Han forteller at han fikk telefonen i 13-tiden søndag, før han så fikk klarsignal fra klubben.

– Jeg trenger bare å ta en koronatest i morgen, så får vi se om det blir noe av, sier Thorstvedt.

– Hvordan går dere frem nå?

– Jeg har ikke fått så mye info for å være helt ærlig. Det eneste er at jeg vet at jeg skal gjennomføre koronatesten i morgen, og så venter jeg på mer informasjon, svarer han.

Håper å samles i Wien

Etter det TV 2 kjenner til jobbes det med to scenarioer. Det ene er at spillerne møtes i Oslo for å ta en koronatest, før de reiser videre til Wien så lenge testene er negative. Det andre scenarioet er at spillerne møtes i den østerrikske hovedstaden. Sistnevnte skal være det foretrukne alternativet.

Lise Klaveness ønsker ikke å kommentere detaljene søndag, og varsler at en beslutning tas i morgen.

Thorstvedt aner fortsatt ikke hvor han skal møte opp.

– Jeg har ikke fått noen beskjed om det, sier Genk-spilleren.

Møtes landslagsspillerne i Wien, kan Zlatko Tripic likevel være aktuell. Fordi to spillere er smittet på klubblaget hans, vil han være i karantene etter norske bestemmelser. Men i Tyrkia trener han som normalt etter å ha levert en negativ test.

Smerud vil lede laget

Etter det TV 2 erfarer vil U21-sjef Leif Gunnar Smerud lede et eventuelt nødlandslag. Klaveness ønsker ikke å si noe konkret om hvem som leder laget, men poengterer at Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen er uaktuelle ettersom de er i smittekarantene.

– Hvem tar ut spillerne?

– Det er en arbeidsgruppe bestående òg av mennesker som er aktuelle som landslagssjef. Det er ikke Lars Lagerbäck og Perry, men de vil selvfølgelig bistå med deres kompetanse og kjennskap til disse spillerne, svarer Klaveness.

– Så det er klart at den treneren vi setter inn hvis vi får dette til må ha samme mandat som enhver landslagstrener. Altså retten til å ta ut de spillerne som er tilgjengelige, fortsetter hun.

– Får se om jeg rekker det

Søndag klokken 14.30 fikk TV 2 bekreftet at den første spilleren, Sondre Tronstad, hadde blitt kontaktet. 25-åringen sier til VG at han nå har fått klarsignal fra klubben.

VG melder at Veton Berisha er kontaktet. Grunnen til at Viking-spilleren er tilgjengelig, er at han har hatt viruset og dermed kan få fritak fra karantenereglene.

Tokmac Nguen bekrefter til VG at han er blitt kontaktet, men må takke nei på grunn av tett kampprogram og en vond hamstring.

– Det er bekreftet nå. Det var kjedelig, men det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Jeg prøvde så mye jeg kunne, men til slutt var klubben bestemt på at de ikke ville slippe meg, sier Nguen til VG.

Ulrik Yttergård Jenssen har takket nei på grunn av en liten hamstringskade. Det bekrefter forsvarsspilleren til iTromsø.

Fredrik Gulbrandsen sier til TV 2 at han er uaktuell fordi det var en positiv test i laget hans fredag. Da ville ikke NFF ta noen sjanser.

Kristoffer Askildsen (til venstre) og Håkon Evjen er blant spillerne som er blitt kontaktet av NFF.
Kristoffer Askildsen (til venstre) og Håkon Evjen er blant spillerne som er blitt kontaktet av NFF. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

TV 2 får opplyst at landslaget har kontaktet Andreas Vindheim, Ruben Gabrielsen, Ghayas Zahid og Kristian Thorstvedt. Jørgen Strand Larsen, Mathias Dyngeland og Håkon Evjen bekrefter at de er kontaktet.

Også Andreas Hanche-Olsen bekrefter til TV 2 at han er kontaktet.

iTromsø melder at Ulrik Yttergård Jenssen er blitt kontaktet. VG melder at Daniel Granli, Jørgen Skjelvik, Anders Kristiansen, Mats Møller Dæhli, Fredik Ulvestad, Julian Ryerson, Zlatko Tripic og Kristoffer Askildsen er kontaktet.

Håkon Evjen har fått beskjed om at «det kan være aktuelt». Han stiller med glede.

– Når skal du få en avklaring?

– Jeg håper jeg får beskjed ganske fort, om det blir aktuelt. Jeg venter i spenning. Alt er litt usikkert nå. Om hvem som skal være med, om jeg rekker det og så videre, så vi får vente og se, svarer Evjen til TV 2 søndag ettermiddag.

Torgeir Børven og Martin Palumbo sier begge til TV 2 at de ikke er blitt kontaktet. Det samme gjelder Östersund-spilleren Eirik Haugan.

Jens Petter Hauge, som var med i den opprinnelige troppen, kan være aktuell siden han nylig har hatt koronaviruset og kan få unntak fra karantenereglene. AC Milan-spilleren bekrefter overfor VG at han fortsatt er på spillerhotellet i Oslo, mens de fleste andre har reist hjem.

Per Kristian Bråtveit har også hatt koronaviruset i høst, og kan ende opp i samme situasjon. Djurgården-keeperen knyttet seg til landslagstroppen lørdag. Han har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Kan nekte å frigi spillere

Landslagets pressesjef, Svein Graff, sier at det er noen faktorer som kan gjøre at klubber nå kan nekte å frigi spillere til landslag. Det essensielle er at de aktuelle spillerne er meldt inn i bruttotroppen i forkant.

– Vi gir alltid en «call up» til klubber når vi tar ut en bruttotropp. Den består av 35-36 spillere som er aktuelle for troppen, og så krymper den til 23 spillere når den endelige troppen tas ut uka etter. Har en spiller vært i bruttotropp, har vi gitt varsling og kan disponere til internasjonale kamper på A-landslag og U21, forklarer Graff til TV 2.

– I tilfeller der en spiller ikke er på bruttolista, må vi gå i dialog med klubbene og få grønt lys fra dem før spilleren kan tas ut, forklarer han.

– Nå har det vært et U21-uttak også, hvor man også opererer med bruttoliste. Selv om U21-samlingen ble avlyst, så var klubbene allerede varslet med «call up».

Dyngeland kan være aktuell

Målvakten Mathias Dyngeland, som spiller i Elfsborg, forteller at han fikk en telefon fra noen i NFF som spurte hvordan situasjonen hans var.

– Og hvordan er den?

Mathias Dyngeland har tidligere vært i én landslagstropp.
Mathias Dyngeland har tidligere vært i én landslagstropp. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

– Jeg er i Sverige og har litt med skader en periode. Jeg har kjørt en del rehabilitering og avlastning i det siste, men samtidig har jeg vært på benken i kamp som back-up. Så det er min situasjon, forklarer Dyngeland til TV 2.

– Så det er ikke helt låst?

– Det er helt opp til dem (NFF), svarer bergenseren.

Norwich-veteranen Alexander Tettey sier at han ikke er aktuell.

– Nei, det er ikke aktuelt, sorry! Jeg håper de får det til, for det har vært kaos nå. Helt utrolig. Men det er artig for de som får være med på et nødlandslag da, sier midtbanespilleren til TV 2.

Aslak Fonn Witry, som spiller i Djurgården, sier at han er uaktuell fordi han nylig er blitt operert for en skade.

Relatert