Foto: Stian Lysberg Solum

Norges kamp mot Romania avlyst

UEFA bekrefter overfor TV 2 at kampen er kansellert. NFF sier de ikke vil trosse det de kaller en reisenekt. Skuffede spillere sier de nå reiser hjem med rutefly.

Lørdag formiddag skulle fotballgutta etter planen reise til Romania for å spille Nations League-kamp søndag. Reisen ble så utsatt etter at Helsedirektoratet satte foten ned.

I en uttalelse lørdag kveld skriver Det europeiske fotballforbundet at det norske landslaget ikke reiser til Romania. Det ble bestemt etter et møte mellom fotballforbundet og norske myndigheter, heter det i uttalelsen.

UEFA slår fast at kampen ikke kan spilles. Nå blir det opp til forbundets disiplinærkomité å avgjøre utfallet. Trolig vil Norge bli idømt tap.

Unntaket er dersom de kommer frem til at Norges Fotballforbund ikke kan holdes ansvarlig.

– Tror du det er noen vei utenom det?

– Dessverre ikke. Normal prosedyre vil være at vi taper kampen 0-3, skrev konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, i en SMS til TV 2 tidligere lørdag kveld.

Grunnen til at de norske helsetoppene har satt foten ned for reisen, er at spillerne er i smittekarantene fordi Omar Elabdellaoui har testet positivt for koronaviruset.

Hva som skjer med kampen mot Østerrike, er i skrivende stund ikke avklart. Den skal etter planen spilles onsdag i Wien. Der kan det bli aktuelt å sende et nødlandslag.

Kapteinsteamet med stikk til myndighetene

I en pressemelding skriver NFF, som kaller det en reisenekt, at de mener covid-19-forskriften ikke har tatt høyde for situasjonen som har oppstått i landslagstroppen.

- NFF mener at vi kan reise innenfor regelverket. Den norske regjeringen sier nei til dette. Det er vi uenig i, men vi kan selvsagt ikke trosse regjeringen, sier fotballpresident Terje Svendsen.

- Vi er svært skuffet over at myndighetene tvinger oss til å bli hjemme. Alle de øvrige 54 UEFA-nasjonene spiller landskamper denne uka bortsett fra Norge, sier Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, kapteinsteamet på landslaget.

– Nå reiser vi hjem med rutefly i morgen. Det godtar norske myndigheter, samtidig som de sier nei til at vi reiser i karantene adskilt fra alle andre på charterfly til Romania.

Kan spillerne reise hjem med rutefly? Ja, hvis vi skal tro assisterende helsedirektør Espen Nakstad, som sa dette til TV 2 lørdag:

– Det man kan gjøre, er å forflytte seg til eget bosted for å fullføre karantenen der. Det kan gjøres hvis kommunelegen godkjenner en trygg reise. Det kan man også gjøre til utlandet, men for å fortsette karantenen der - ikke for å gå på jobb.

Men Advokat John Christian Elden er ikke helt enig. Les mer her.

Norges idrettsforbund sier i en pressemelding at de støtter beslutningen om å avlyse landskampen mot Romania.

Høie: – Juridisk gråsone

I tråd med den strenge UEFA-protokollen kunne kampen mot Romania blitt spilt, gitt at de andre spillerne testet negativt senere. For eksempel spilles Sverige-Kroatia lørdag, til tross for at begge lag har hatt koronasmitte i løpet av deres samlinger denne uken.

Helsetoppene mener derimot at en reise ville brutt med de norske covid-19-forskriftene, og ville ikke gjøre unntak for landslagsspillerne.

– De kampene som skulle blitt spilt i Romania og Østerrike, ville vært ulovlig i Norge. Med det reiseopplegget toppfotballen har presentert i kveld, ville reisen ut av Norge vært i en juridisk gråsone, sa Bent Høie til TV 2 tidligere lørdag kveld.

– Det som en egentlig ønsker her, er ikke å forholde seg til noe av det viktigste man har i kampen mot pandemien, nemlig at folk som har vært i nærkontakt med en smittet skal være i ti dagers karantene. Jeg håper at toppfotballen tar innover seg at hvis ikke de forholder seg til det, vil det være med å redusere respekten for noe av det viktigste vi har i kampen mot pandemien, fortsatte helseministeren.

Relatert