– Hele spillergruppa er dypt fortvilt over at helsemyndighetene nekter oss å reise

Kapteinsteamet fortviler etter lanslagsutsettelsen. – Det ser ikke lovende ut, sier Martin Ødegaard til TV 2.

SISTE: Helseminister Bent Høie gjør ikke unntak for landslaget. Les saken her. Kampen mot Romania er nå avlyst

Lørdag meldte Norges Fotballforbund at det norske landslagets reise til Romania og Østerrike utsettes. Dette i påvente av svar på en skriftlig søknad sendt til Helsedepartementet.

Lørdag ettermiddag har kapteinsteamet, bestående av Stefan Johansen, Joshua King og Martin Ødegaard, sendt ut følgende uttalelse:

«Hele spillergruppa er dypt fortvilt over at norske myndigheter nekter oss å reise til de to avgjørende Nations League kampene mot Romania og Østerrike.

Vi var på Gardermoen, flyet var lastet og skulle ta av om en time da beskjeden om. Vi har etterlevd den svært strenge UEFA-protokollen på samlingen. Det innebærer corona-tester før vi reiste til Norge, og etter ankomst har vi blitt testet fem ganger. Etter smittetilfellet ble oppdaget har alle spillerne og støtteapparatet testet negativt to ganger», heter det i uttalelsen.

– Ser ikke lovende ut

Lørdag kveld snakker TV 2 med Martin Ødegaard via FaceTime fra spillerhotellet. Han beskriver kaoset som en svært spesiell situasjon, og peker på at de lever under et svært strengt smittevernregime i henhold til UEFA-protokollen.

Drammenseren sier at de har testet seg fem ganger i løpet av samlingen.

– Hva skjer nå, hva er siste nytt hos dere?

– Spørs du meg, så spør jeg deg, svarer Real Madrid-spilleren og ler.

– Nå er vi tilbake på hotellet og venter på videre beskjeder. Det begynner å bli knapt med tid. Det er snart bare 24 timer til kamp. Det ser ikke veldig lovende ut, synes jeg, fortsetter han.

– Opplever du og dere at helsemyndighetene har forståelse for situasjonen dere er i?

– Nei, vi gjør egentlig ikke det når ting blir som de blir. For min del opplever jeg det som litt rart at det virker som at det ikke handler om smittevern når de tillater at vi reiser hjem til klubb. Vi kan også dra på Gardermoen, møte masse nye mennesker, sette oss på et vanlig fly og reise hjem til landene vi hører til, svarer han.

Ødegaard stusser derfor på at de ikke har fått tillatelse til å reise på egenhånd til Romania, hvor de ifølge ham ikke ville ha møtt noen utenfor troppen.

– Vi beskytter oss voldsomt, testes jevnlig og gjør alt vi kan. De eneste vi ville utsatt for fare er eventuelt oss selv og motstanderlaget, mener Ødegaard.

– Det er en UEFA-protokoll som absolutt alle land er med på og alle spillere har godkjent, så jeg opplever det som frustrerende uten å være egoistisk og alt det der. Jeg opplever det som spesielt at vi skal være det eneste landet som ikke følger det, fortsetter han.

– Tar mer hensyn enn kompisene mine

– Er du redd for at dere sender ut et signal om at dere ikke trenger å forholde dere til de strenge reglene, så hvorfor skal andre gjøre det?

– Jeg håper ikke det blir oppfattet sånn. Det er ikke det som er poenget her. Jeg føler at vi tar mer hensyn enn noen andre, svarer han.

– Hvis jeg sammenligner meg selv med mine kompiser som bor her i Norge, er jeg ganske sikker på at jeg tar mer hensyn enn dem. Det har også de påpekt til meg mange ganger. Om det er å bruke maske her og der, ikke gå ut og spise, ikke møte venner eller ha besøk. Så vet jeg at jeg lever på en helt annen måte enn veldig mange andre. Vi ofrer ganske mye for å kunne få til det her. Det er ikke det at vi ikke bryr oss, jeg føler at vi har strengere smittevern enn de fleste andre. Jeg føler absolutt at vi bryr oss.

Se hele intervjuet med Ødegaard i vinduet øverst.

Ulik behandling i andre land

NFF har på sine nettsider publiserte brevet de sendte til Helsedepartementet. Der redegjør de blant annet for hvordan de mente de kunne oppnå to meters avstand under hele reisen. Hele brevet kan du lese her.

Landslagets kapteinsteam skriver at de bor i karantene på hotellet, at de opprettholder sosial distanse på et eget spise- og møterom og at de er adskilt alle andre.

De argumenterer også for at de ville reise med et eget charterfly, der 130 plasser skulle fordeles på 39 personer.

«I Romania følger vi samme UEFA-protokoll og er i karantene på hotellet. Vår motstander er orientert om vårt ene smittetilfelle, og har bekreftet at de følger UEFA-protokollen og vil spille mot oss. Norske myndigheter sier vi kan sette oss på fly og reise hjem med den smittefaren det innebærer, men vi nektes å fly i kontrollerte former med eget charterfly», skriver kapteinsteamet i uttalelsen.

«Norske myndigheter har sagt ja til UEFA-protokollen, men når det oppstår et smittetilfelle gjelder den ikke i motsetning til i alle andre land. De siste dagene er det spilt 43 A-landskamper. Ingen er avlyst tross smittetilfeller hos flere nasjoner. Bakgrunnen er den strenge UEFA-protokollen som gjør det forsvarlig å spille», argumenterer kapteinsteamet videre.

VM-sjansene svekkes

Før den avlyste treningskampen mot Israel, ble en av motstanderens spillere bekreftet smittet etter ankomst i Oslo. Likevel reiste Israel videre til Tsjekkia.

Om landskampene ikke spilles, ryker muligheten for Norge til å vinne Nations League-gruppen. Gruppeseier innebærer opprykk til A-gruppen, samt en potensiell playoff-mulighet til VM.

I tillegg spilles det om poeng på FIFA-rankingen. Om Norge skulle havne blant de 20 beste etter denne landslagssamlingen, havner de i seedingpulje to istedenfor tre til VM-kvalifiseringen – og får dermed etter alt å dømme en lettere gruppe.

Israel som fikk en spiller smittet etter ankomst Oslo denne uka, satte spilleren i isolasjon, før de trente to ganger i Oslo og reiste videre til Tsjekkia for å spille landskamp.

«Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

Vi opplever at det er liten vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige Eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i Fotball-Europa», heter det i uttalelsen.

De har fortsatt ikke gitt opp håpet om å spille Nations League-kampene mot Romania og Østerrike.

«Vi elsker å representere landet vårt og håper norske myndigheter gir oss grønt lys til å reise, så skal vi fortsatt være gode smittevernambassadører som vi har vært siden pandemien brøt ut i mars.»

Nakstad slo tilbake

I en pressemelding tidligere lørdag sa fotballpresident Terje Svendsen at Helsedirektoratet hadde satt foten ned. Dette slo Espen Nakstad tilbake mot.

– Helsedirektoratet setter ikke ned foten, skrev den assisterende helsedirektøren i en e-post til NTB.

– Vi har presisert at det finnes ikke unntak fra denne karanteneregelen, med mindre det gjelder innreisekarantene, hvor noen i kritiske samfunnsfunksjoner kan få unntak. Her dreier det seg om såkalt smittekarantene og da er eneste unntaket hvis det er fare for liv og helse, sier Nakstad til TV 2 lørdag.

– Er det meget lite sannsynlig at det blir landskamper på søndag og onsdag?

– Helse- og omsorgsdepartementet vil besvare henvendelsen fra NFF, men det skal mye til å endre en forskrift på kort tid, og det skal godt begrunnes. Det skal heller ikke medføre at smittevernet ikke kan ivaretas, så her er det mange ting som gjør det vanskelig å få unntak fra karantenebestemmelsene, sånn som norsk praksis er, sier Nakstad.

Offentliggjorde brevet

NFF har offentliggjort brevet de sendte til Helsedepartementet. Der argumenterer de for at spillerne som fortsatt er med i troppen uansett vil kunne reise hjem til landene de bor i.

I et vedlagt notat redegjør de blant annet for hvordan de skulle overholde to meters avstand gjennom reisen til Romania.

To meters avstand opprettholdes på vei ut av hotell og inn i buss

To meters avstand opprettholdes ved plassering i buss

To meters avstand opprettholdes på vei ut av buss og inn i chartret fly

To meters avstand opprettholdes ved plassering i chartret fly

Hele brevet kan du lese her.

Norge skal etter den opprinnelige planen spille Nations League-kamp mot Romania og Østerrike henholdsvis søndag 15. november og onsdag 18. november.