DOMMERFOKUS FØR EM: Charlotte og Julie Bonaventura er blant dommerne i EM, men det er ikke alle som holder samme nivået som tvillingene.
DOMMERFOKUS FØR EM: Charlotte og Julie Bonaventura er blant dommerne i EM, men det er ikke alle som holder samme nivået som tvillingene. Foto: Ben Curtis

Sterke reaksjoner etter dommeruttak til EM: – Krise, useriøst og annenrangs

Håndball-EM blir historisk med bare kvinnelige dommere for første gang. Det kan ende i krise på banen, ifølge eksperter. – Useriøst, sier Gunnar Pettersen.

Det er tatt ut ti dommerpar som skal lede de 47 kampene i Norge og Danmark. Ingen av disse er norske. Norge har for tiden ikke kvinnelige dommere på internasjonalt nivå.

NTB har snakket med sentrale kilder med stor kunnskap om dommerstatusen i Europa. De vil ikke stå fram med navn, men er klare i sine uttalelser.

– Dette er helt krise. Flere av disse parene er ikke i nærheten av gode nok, sier én.

– Kvinnehåndballen må ta til takke med flere annenrangs dommere, sier en annen.

I EM for menn i januar var det 23 dommerpar , bare ett av disse (Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura) var kvinner. Duoen er med i EM som starter om halvannen måned, og er det store stjerneparet blant damene.

Ikke på alvor

Pettersen har over 40 år bak seg som spiller og trener på toppnivå for både herre- og kvinnelag og er brukt som ekspertkommentator på TV i perioder.

Sist gang var i jentenes VM i Japan i fjor. Han skal dekke Norge i EM for TV3.

– Jeg vil rett og slett kalle det useriøst. Dette med dommere i kvinnemesterskap har vært tema mange ganger. Løsningen i år tyder på at det nesten er verre enn noen gang. De beste dommerne må dømme i mesterskap, svært gjerne kvinner om de er kvalifiserte, sier Pettersen til NTB.

– Jeg synes at damehåndballen fortjener bedre. Nå er det slik at den ikke blir tatt på alvor. Man kan ikke komme med nesten helt ferske dommere fra nasjoner uten seriespill av særlig klasse. Flere av disse er i en treningshverdag langt unna det de vil oppleve i kamper i EM.

– Fullt kvalifisert

Det europeiske håndballforbundet (EHF) er ansvarlig for å utpeke dommere til mesterskapet. Forbundets mediesjef, Thomas Schöneich, sier følgende til NTB om kritikken:

– EHF er stolt over å ha flere dommerpar i toppklasse. Alle dommerne som er nominert til kvinnenes EM i 2020, er fullt kvalifisert til å dømme kamper på EM-nivå.

Norges Håndballforbund sier som medarrangør at de forventer at de aktuelle dommerparene løser EM-oppdraget på en god måte.

– Vi i Norges Håndballforbund er opptatt av at det er de beste dommerne som dømmer i mesterskapene, enten det er på herre- eller kvinnesiden. Parene skal ha kvalitet og rutine. De skal enkelt sagt være kompetente, gode kampledere. Denne konkrete nominasjonen er gjort av EHF, og derfor er det de som må svare på spørsmål om selve uttaket, sier Lars Hojem Kvam, leder for medier og kommunikasjon i NHF, til NTB.

Ti par

EM spilles i perioden 3.-20. desember. Norge arrangerer to innledningspuljer, en hovedrunde-gruppe, semifinaler og medaljekamper i Trondheim. Resten av mesterskapet går i Danmark (Herning og Frederikshavn).

Dette er EM-dommerne:

Ana Vranes/Marlis Wenninger (Østerrike), Vesna Balvan/Tatjana Prastalo (Bosnia), Karina Christiansen/Line Hesseldal Hansen (Danmark), C. Bonaventura/ J. Bonaventura (Frankrike), Ioanna Christidi/Ioanna Papamattheou (Hellas), Jelena Mitrovia/Andjelina Kazanegra (Montenegro), Vania Sa/Marta Sa (Portugal), Cristina Nastase/Simona-Raluca Stancu (Romania), Viktorija Alpaidze/Tatjana Berezkina (Russland) og Vanja Antic/Jelena Jakovljevic (Serbia).

(©NTB)

Relatert