19 år gammel tennissensasjon tok til tårene etter Roland-Garros-triumfen

Tenåringen Iga Swiatek (19) vant Roland-Garros uten å tape ett eneste sett i turneringen. I finalen vant den polske jenta 6-4, 6-1 mot amerikanske Sofia Kenin.

Ingen av spillerne hadde tidligere kommet seg forbi fjerde runde i Grand Slam-turneringen. Nå sto de ansikt til ansikt i finalen, som den 19-årige tennissensasjonen gikk seirende ut av i to strake sett med 6-4, 6-1.

Dermed gikk Swiatek gjennom sju kamper i Paris uten å avgi ett eneste sett – og vant 1,6 millioner euro. Det er ikke mindre enn 17,4 millioner kroner.

Etter seieren hyllet hun sin pappa Tomasz Swiątek, som selv er tidligere toppidrettsutøver. Han er tidligere roer, og konkurrerte i mennene firdobbel sculls-arrangementet under sommer-OL i 1988.

– Han lærte meg alt om det å være profesjonell. Det er vanskelig å beskrive, men han oppdro meg på en måte som får meg til å føle meg veldig selvsikker på banen. Det er vanskelig å samle tankene mine nå, sa Swiatek i seiersintervjuet etter triumfen, som du kan se øverst i denne saken.

Hun klarte ikke å holde tilbake tårene da hun snakket om faren.

– Han ga oss alt. Beklager, det er vanskelig å si, men jeg elsker ham, mente vinneren.

Kenin går heller ikke tomhendt hjem. Amerikaneren får fylt opp bankkontoen med 850.500 euro, cirka 9,2 millioner kroner.

Swiatek tok tidlig kommandoen i kampen og ledet 3-0 i games allerede etter åtte minutters spill. Kenin kjempet seg tilbake og sørget for et jevnspilt sett da hun utlignet til 3-3, men til slutt var det Swiatek som vant settet 6-4.

I andre sett måtte Kenin også kjempe mot smertene i venstre lår. På stillingen 2-1 til Swiatek måtte Kenin motta medisinsk behandling utenfor banen, men kom tilbake og fortsatte kampen. På 4-1 trengte hun igjen hjelp, men amerikaneren bet tennene sammen og fullførte kampen. Til slutt vant Swiatek 6-1 og kunne juble for seier i Grand Slam-turneringen.

(©NTB)