Solbakken: – Det er min mørkeste dag i FCK

For annen gang på de siste 15 årene blir FC København uten europeisk gruppespill i høst. Ståle Solbakkens lag tapte 0-1 hjemme for kroatiske Rijeka.

– LAVESTE NIVÅ I MIN TID: Ståle Solbakken tok i bruk sterke ord etter å ha tapt Europaliga-playoffen mot Rijeka. Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Det handlet om retten til å spille gruppespill i europaligaen. Et selvmål av høyreback Peter Ankersen i det 20. minutt ble kampens eneste mål, og nå blir Solbakkens menn henvist til superligaen, der laget har kommet skjevt ut med bare ett poeng på tre kamper.

– Det er den mørkeste dagen i mine 11-12 år i FCK, eller hvor langt tid jeg har vært i klubben samlet sett, sier Solbakken til BT.dk.

– Laveste nivå i min tid

Baklengsmålet kom i en bisarr situasjon der alt gikk galt for FCK. Victor Nelsson og Ragnar Sigurdsson løp i hverandre i forsøket på å stoppe Franko Andrijasevic, som dermed kom alene med keeper Karl-Johan Johnsson og vippet ballen over ham. Ballen gikk i tverrliggeren, men returen traff Ankersen og endte i mål.

– Jeg trodde vi var restituert i hode og bein. Det føltes bra før kampen, men så fikk de et bisart mål, og det symboliserer hvor vi er. Etter målet ble det urolig, og vi var ikke i nærheten av å skape en målsjanse i første omgang, sier Solbakken.

FCK-manageren tar selvkritikk for de svake resultatene.

– Jeg har hovedansvaret for det, og det er ikke slik vi vil opptre. Det skader forretningen på kort og lang sikt, sier Solbakken.

– Det er det laveste nivået i min tid - i begge mine epoker i klubben, fortsetter han.

Ifølge Ekstra Bladet møtte 50-60 mørkkledde og skuffede fans opp utenfor Parken for å markere sin misnøye med tingenes tilstand.

– Det forstår jeg godt, og det har jeg ikke noe problem med så lenge det er en saklig og fornuftig markering, sier Solbakken.

Ifølge avisen forlot Solbakken Parken cirka kl. 23.15, og da ble han ikke oppsøkt av misfornøyde fans. På det tidspunktet hadde «demonstrantene» lagt inn årene.

Ekstra bittert er nok europaligaforliset ettersom rivalen Midtjylland onsdag sikret plass i mesterligaen. Herning-laget ble torsdag trukket i gruppe med Liverpool, Ajax og Atalanta.

Flere nordmenn i aksjon

Solbakken var ikke eneste norske trener for en utenlandsk klubb som så europaligaspill glippe torsdag. Arne Erlandsens KuPS tapte 1-3 for Cluj i Romania og er også ferdig med internasjonalt spill i år.

Jens Petter Hauges nye klubb Milan slet seg videre på dramatisk vis da Hakan Calhanoglu utlignet til 2-2 på straffespark rett før slutt i 2. ekstraomgang mot Rio Ave. I straffesparkkonkurransen vant Milan 9-8 etter at danske Simon Kjær scoret to ganger.

Jo Inge Berget scoret for Malmö, men til liten nytte. Det ble 1-3-tap hjemme mot spanske Granada, som stakk av med billetten til gruppespillet. Mindre profilerte Ole Erik Midtskogen tegnet seg også på scoringslista. Han skapte spenning da han reduserte til 1-2 for Klaksvik i forsøket på å bli Færøyenes første lag i et europeisk gruppespill, men irske Dundalk vant 3-1.

Bedre gikk det for noen andre norske spillere. Mohamed Elyounoussi var involvert i vinnermålet da Celtic vant 1-0 over Sarajevo i Bosnia.

Både Moi og Kristoffer Ajer hadde hatt gode sjanser for den skotske klubben, men det sto fortsatt 0-0 i det 69. minutt da Moi satte opp Ryan Christie med et hælspark. Sistnevnte skjøt fra 16 meter, og keeper ga retur rett ut til Odsonne Édouard, som scoret det avgjørende målet.

Ajer og Moi spilte hele kampen for Celtic.

Thomas Rogne er også klar for europaligaen. Han ble byttet inn mot slutten da Lech Poznan vant 2-1 borte mot Charleroi.

Derimot må Omar Elabdellaoui og Martin Linnes greie seg uten europacupspill. De spilte på hver sin back, Linnes som lagkaptein, da Galatasaray gjestet Rangers i Glasgow. Hjemmelaget vant 2-1 etter mål av Scott Arfield og James Tavernier i 2. omgang. Marcãos redusering ble bare et trøstemål.

Ghayas Zahid og hans APOEL Nikosia ga Slovan Liberec hard kamp om avansement, men et vinnermål fem minutter på overtid ga den tsjekkiske klubben 1-0-seier og europaligaplass.