TRUMP-TILHENGER: Quinn Simmons er suspendert av laget sitt etter det flere oppfattet som rasisitisk motivert emoji-bruk.
TRUMP-TILHENGER: Quinn Simmons er suspendert av laget sitt etter det flere oppfattet som rasisitisk motivert emoji-bruk. Foto: Ben Stansall

Verdensmester uttrykte støtte til Trump. Nå er han suspendert

Juniorverdensmester Quinn Simmons er suspendert av sykkellaget sitt.

Amerikanske Quinn Simmons (19) er blant de mest lovende sykkelrytterne i verden i dag. I fjor ble 19-åringen juniorverdensmester i Yorkshire. Denne sesongen har han tidvis imponert på det øverste nivået. Simmons ble nylig nummer to i Ungarn rundt og skulle sykle de tre Ardenner-klassikerne for Trek-Segafredo.

Det var før han kastet seg inn i en Twitter-diskusjon om Donald Trump onsdag. Ved midnatt ble Simmons suspendert av laget.

– Trek-Segafredo er en organisasjon som setter pris på inkludering og støtter mangfold og rettferdig sport for alle utøvere. Vi støtter ytringsfrihet, men vi vil også holde folk ansvarlig for deres ord og handlinger, skriver sykkellaget i en pressemelding.

– Dessverre har en av lagets ryttere, Quinn Simmons, kommet med uttalelser som vi føler er splittende, provoserende og skadelig for laget, profesjonell sykling, fans og den positive fremtiden vi håper å skape for sporten. Som en konsekvens av dette vil han ikke sykle for Trek-Segafredo inntil noe annet blir besluttet, fortsetter laget.

Den nederlandske sykkelkommentatoren og journalisten José Been startet debatten med et innlegg om det kommende presidentvalget i USA. Hun skrev at dersom man støttet Donald Trump, trengte man ikke følge henne. Simmons svarte «farvel» i kommentarfeltet etterfulgt av en vinkende svart hånd, noe flere oppfattet som et rasistisk angrep.

Deretter satte Simmons seg på sykkelen og gjennomførte Flèche Wallonne mens debatten raste i sosiale medier.

Da Simmons kom i mål, kastet han seg inn i debatten igjen. På spørsmål om han var en Trump-tilhenger, svarte syklisten bekreftende og hektet på et amerikansk flagg.

En Twitter-bruker fulgte opp med å skrive at han ikke lenger ville heie på Simmons. «For et tap», svarte syklisten.

Til slutt ble det for mye for Trek-Segafredo.

Torsdag kveld la laget og Simmons ut en felles pressemelding.

I pressemeldingen understreker Trek-Segafredo at Simmons ikke ble suspendert for sitt politiske ståsted, men for måten han kommuniserte på.

Simmons avviser at vinke-emojien var rasistisk motivert.

– Som en amerikansk rytter har jeg alltid vært stolt av å representere landet mitt. Å sykle for et amerikansk lag har vært en drøm helt fra jeg var liten. Grunnen til at jeg valgte Trek var de amerikanske verdiene til laget. Til dem som mente at fargen på emojien var rasistisk: Jeg kan love at det ikke var intensjonen. Jeg vil beklage til alle som ble fornærmet av dette, for jeg er motstander av all form for rasisme. For de som er uenig med meg politisk: Det er greit. Jeg hater ikke dere på grunn av det. Det eneste jeg ber om er det samme fra dere, skriver han.

Beslutningen om å suspendere Simmons kommer i kjølvannet av en større rasisme-debatt innen sykkelsporten. Kevin Reza, den eneste svarte utøveren i Tour de France, uttalte underveis i rittet at han ikke hadde sett mye solidaritet innen sykkelsporten.

På den siste etappen valgte samtlige ryttere å skrive «Nei til rasisme» på ansiktsmaskene sine. Reza satte stor pris på rytterinitiativet.

– Det var en lettelse for meg fordi jeg ikke kunne snakke om temaet for bare noen år siden, uttalte han.

Etter Trek-Segafredos beslutning om å trekke Simmons ut av de kommende rittene, har flere tidligere sykkelryttere kastet seg inn i rasismedebatten. En av dem er Janez Brajkovic. Han forteller om kallenavnet etiopiske Tsgabu Grmay fikk i Bahrain-Merida: