Tysk idrettslege innrømmet dopingpraksis siden 2012

Legen som står i sentrum for dopingskandalen som ble avdekket under ski-VM i Seefeld, innrømmer at han hjalp utøvere med å dope seg i en årrekke.

Mark Schmidt (sladdet) i retten med sine forsvarere. Foto: Peter Kneffel
Mark Schmidt (sladdet) i retten med sine forsvarere. Foto: Peter Kneffel

Saken mot legen Mark Schmidt pågår i disse dager i en domstol i München.

I en uttalelse lest opp i retten tirsdag sa legen at hans praksis i hovedsak var rettet mot vinteridrettsutøvere og syklister. Han navnga samtidig ikke noen av utøverne han skal ha hatt på klientlisten.

Samtidig hevdet legen at han ikke bidro til dopingbruken for å berike seg selv, eller at han satte utøvernes helse i fare ved sine handlinger.

– Det var alltid viktig for meg at jeg ikke skadet utøvernes helse, sa Schmidt.

Sykkellag

Utøverne som fikk dopinghjelp skal ha betalt 5000 euro, tilsvarende rundt 55.000 norske kroner, per sesong. Samtidig skal det ha kommet et påslag ved eventuelle spesialbehandlinger.

Bruk av spesialutstyr og fraktkostnader skal angivelig ha bidratt til det ikke ble noen stor fortjeneste av virksomheten for Schmidt.

I retten forklarte legen seg også om tiden han var ansatt som lege i sykkellagene Gerolsteiner og Milram. Det var fra 2007 til 2010. I begge lagene dukket det opp dopingsaker, men Schmidt hevder at han ikke var involvert i noen av disse.

Hvorfor han i etterkant av engasjementet i sykkelsporten beskjeftiget seg med doping, hadde han ikke noe godt svar på.

Flere år

Schmidt er anklaget for å ha brutt medisinsk og dopingrelatert lovgivning i det som er den største dopingsaken i Tyskland noen gang.

Ifølge tiltalen skal legen ha dopet utøvere mellom 2011 og 2019, inkludert flere deltakere under OL i Pyeongchang i 2018, ulike verdensmesterskap og Tour de France.

Han ble pågrepet i februar 2019 som følge av razziaer gjennomført i den tyske byen Erfurt og under ski-VM i Seefeld.

Også legens far, en sykepleier og en ansatt i ambulansetjenesten er anklaget i saken. De har alle vitnet i retten om å ha medvirket til bloddopingen.

Rettssaken startet 16. september. En kjennelse er ventet i desember.

(©NTB)