Team Arkea - Samsics Nairo Quintana fikk hotellrommet sitt ransaket i forbindelse med en dopingetterforskning i Tour de France.
Team Arkea - Samsics Nairo Quintana fikk hotellrommet sitt ransaket i forbindelse med en dopingetterforskning i Tour de France. Foto: Kenzo Tribouillard

Etterforsker mulig doping i Tour de France

Laget til stjernerytter Nairo Quintana, Arkea-Samsic, ble utsatt for ransakelse i forrige uke.

Aktor i Marseille for Sentralkontoret for kampen mot trusler mot miljø og folkehelse, Dominique Laurens, sier til nyhetsbyrået AFP at de har åpnet en etterforskning mot et lag i Tour de France på mistanke om doping.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bekrefter mandag kveld at de har vært i kontakt med fransk politi og syklingens antidopingorganisasjon (CADF) i forbindelse med etterforskningen. De lover å ta de nødvendige skritt når de har fått vurdert informasjonen fra fransk politi.

Politiet skal ha oppdaget diverse helseprodukter, inkludert dopingmidler, og noe som kan brukes i forbindelse med doping, sier en kilde til AFP. Le Parisien skriver at en av lagets leger og en fysioterapeut er i politiets varetekt.

Hotellet der Arkea-Samsic bodde, ble onsdag kveld etter Tour de France-etappen tul Col de la Loze utsatt for ransaking fra fransk politi. Det melder L'Equipe, som får hendelsen bekreftet av lagets manager, Emmanuel Hubert.

TV 2 har kontaktet Arkea-Samsic. De sier razziaen berørte en liten gruppe av ryttere og deres nærmeste medarbeidere, som ikke er ansatt av laget. Lagledelsen understreker at etterforskningen ikke går på hele laget, og de lover å kutte båndene til ryttere som eventuelt blir tatt for doping.

Det skal være rommene til stjernerytter Nairo Quintana (30), hjelperytterne Dayer Quintana og Winner Anacona som ble ransaket. I tillegg sjekket politiet lagbiler og massører. Alle tre er kolombianere, mens Nairo og Dayer er brødre. Begge skal også ha blitt avhørt av politiet.

I årets Tour de France leverte Arkea-Samsic en nokså skuffende forestilling. Nairo Quintana endte som nr. 17 sammenlagt. Han hadde en solid sesongstart, men ble hemmet av en velt i årets Tour.

– Helt annen tyngde at politiet etterforsker

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad sier det ikke var noe i årets Tour som tydet på at kolombianerne på Arkea-Samsic var dopet.

– De var skuffende, men Quintana var veldig god tidlig i sesongen. Det kan være det som ligger bak nå. At det er kommunikasjon mellom Antidopingmyndighetene og politiet.

– Det er også interessant her at det er politiet som er drivkraften bak etterforskningen, og ikke antidopingmyndighetene, Det gir det hele en helt annen tyngde til å avsløre svindel og juks. Dette kan jo også føre til renvaskelse av rytterne og laget. Omdømmet deres er jo skadet nå, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten sier det ikke er sjokkerende at topp internasjonale utøvere fremdeles tyr til juks, om det viser seg å være riktig.

– Det ville forundret meg mer om de ikke hadde tatt noen i år. Det er naivt å tro at det ikke finnes noen form for doping, selv om det forhåpentligvis er i mindre omfang enn tidligere.

Relatert