Pogacar vant Tour de France etter kjempekollaps av Roglic

Tadej Pogacar (21) smadret storfavoritt Primoz Roglic (30).

Primoz Roglic startet den avgjørende tempoetappen med 57 sekunders ledelse på Tadej Pogacar, men kampen om den gule ledertrøyen ble langt mer spennende enn de fleste hadde forestilt seg før 20. etappe.

Primoz Roglic gikk på en kjempesmell på etappen, mens Tadej Pogacar fosset inn til gul trøye og sammelagtseieren i Tour de France.

– Det er ikke til å tro. Det er nesten for sykt til å være sant. Det er det villeste jeg har vært med på, utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche på bildene av kampen opp La Planche des Belles Filles.

Pogacar vant sammenlagt ned 59 sekunder ned til Roglic. UAE Team Emirates' slovenske vidunderbarn vant også etappen, ett minutt og 21 sekunder foran Tom Dumoulin.

– Jeg tror jeg er i en drøm. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er utrolig, sier Pogacar i seiersintervjuet, før det ble avbrutt av Roglic, som kom for å gratulere landsmannen med Tour de France-seieren.

– Spør du meg om én uke eller én måned, kommer jeg fortsatt ikke til å tro det. Jeg vet ikke når det kommer til å gå opp for meg, sier Pogacar.

I tillegg til den gule ledetrøyen, vant Pogacar klatre- og ungdomstrøyen.

Det kjøres ikke om den gule trøyen på søndagens avsluttende etappe, så det holder å komme til mål for Pogacar.

Richie Porte ble nummer tre og kom seg opp på pallen i sammendraget.

Kristoff hyller vidunderbarnet

Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen går inn i et eksklusivt selskap med Atle Kvålsvoll, Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson-Hagen. Det er nordmennene som har vært på lag med sammenlagtvinneren i Touren.

– Det er fett. Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve å være på vinnerlaget, så vi skal nyte morgendagen og gjøre det beste ut av det, sier Kristoff til TV 2 fra bilen på vei til Paris for den siste etappen.

Kristoff hadde ikke tro på Pogacar-sjokket i forkant av etappen.

– Jeg trodde han kunne gjøre en god tempo og kjempe om etappeseieren, men jeg hadde aldri trodd han skulle knuse alle på den måten, sier han.

Den norske 33-åringen hyller Pogacar.

– Han virker ikke menneskelig. Han er en unggutt som kjører på en måte jeg aldri har sett før. Det er helt ekstremt imponerende. Det er moro å ha en slik kaptein som er så ung, men samtidig jordnær og morsom, sier han.

Roglic ga alt han hadde

Roglic tok nederlaget med fatning, og mener det er grunn til å være fornøyd med innsatsen til Jumbo-Visma.

– Du ønsker alltid det beste resultatet, og jeg ga alt jeg hadde, men det var ikke raskt nok. Jeg kunne ikke kjørt raskere, så sånn er det, sier Roglic.

I målområdet sto Tom Dumoulin og Wout van Aert som sjokkerte tilskuere på La Planche des Belles Filles.

– Det gjør vondt å se Primoz slik. Vi var nesten klare for festen, sier van Aert til TV 2.

– Jeg er veldig overrasket over at Pogacar er ett minutt raskere enn meg, sier Dumoulin til TV 2.

Pogacar sender noen tanker i retning landsmannen på Jumbo-Visma.

– Jeg kan ikke forestille meg hvor hardt det er for ham, for han har vært veldig suveren i Touren. Laget har gjort en fantastisk jobb for ham. Han må være knust, men sånn er sykkel. Jeg føler med ham, sier Pogacar.

Relatert