HEMMELIGHETSFULLE: Primoz Roglic (t.v.) og Tadej Pogacar vil ikke fortelle hva de velger å gjøre på avslutningen av lørdagens tempoetappe.
HEMMELIGHETSFULLE: Primoz Roglic (t.v.) og Tadej Pogacar vil ikke fortelle hva de velger å gjøre på avslutningen av lørdagens tempoetappe. Foto: Stephane Mahe / Reuters

Favorittene nekter å røpe hemmelighet før Touren avgjøres

– Du får se det på TV, sier Tadej Pogacar om nøkkelmoment på lørdagens tempoetappe.

Sammenlagtkampen i Tour de France 2020 avgjøres lørdag tempo når Tadej Pogacar skal prøve å spise inn 57 sekunder på Primoz Roglic på tempoetappen som har målgang opp Planche des Belles Filles.

– Det er nesten seks kilometer bratt oppover med partier som jeg karakteriserer som vegger. Du får de midt i trynet. Du kommer inn med syre oppunder øra, og sekundene løper unna. Det er sannhetens øyeblikk, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Inn til bakken er det 30 forholdvis flate kilometer. Så det store spørsmålet er om Roglic eller Pogacar kommer til å bytte sykkel i bunnen.

– Du får se det på TV, svarer Pogacar hemmelighetsfullt til TV 2.

– Jeg kommer til å ta en vurdering i siste øyeblikk. Jeg må se an forholdene før jeg tar beslutningen, sier Roglic.

– Kan bli bare mas og stress

I tillegg til at det tar noen sekunder å bytte sykkel, påpeker Mads Kaggestad at det også har andre negative følger.

– Vi ser ofte at det lønner seg å holde seg på temposykkelen. Det kan bli bare mas og stress, og du fokuserer på andre ting idet du bytter. Det blir spennende å se. Jeg tror at de prøver å få til en temposykkel som er litt tilpasset den avslutningen, sier TV 2s sykkelekspert.

Primoz Roglic har fordelen av at han kommer ut sist.

– Han kommer selvfølgelig til å få full oversikt på øret. De kommer til å sekundere ham rolig og fredelig for ikke å stresse ham, sier Kaggestad.

– Han er en av verdens desidert beste temporyttere. Han tok VM-sølv på temporittet opp Fløyen i 2017, så vi vet at han kan den type tempoer. Det blir spennende å se hva han gjør med sykkelbyttet, sier Mads Kaggestad.

Pogacar er slovensk tempomester

Pogacar ble slovensk tempomester tidligere i år – foran nettopp Roglic. Da skilte det ni sekunder på de sammenlagtstjernene på en tøff bakketempo.

– Jeg slo ham i det nasjonale mesterskapet, men han var veldig nær, så vi får se. Det avhenger av hvor slitne beina er, sier Pogacar til TV 2.

UAE Team Emirates' supertalent lover at han skal gi full gass.

– Jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre. Du må alltid ta ut alt på temporitt, sier Pogacar til TV 2.

Pogacar er også med i kampen om klatretrøya. Richard Carapaz har for øyeblikket trøya med to poeng ned til Pogacar. I klatrekonkurransen er det kun tiden opp Planche des Belles Filles som er tellende.

Team Ineos Grenadiers' norske sportsdirektør, Gabriel Rasch, innrømmer at det er en fordel for hans elev fra Ecuador.

– Det er tiden på bakken som blir tatt, så for Richard gjelder det å sykle så sakte som mulig frem til starten av bakken og bruke den første delen av tempoløypen som oppvarming. Han kommer nok til å starte på temposykkelen og bytte til landeveissykkel sju-åtte kilometer før starten på bakken. Så satser, håper og tror vi at han blir en av de raskeste opp bakken, sier Gabriel Rasch til TV 2.