Karantenekameratene: – Fine drakter og fine gutter

Uno-X-duoen Jonas Iversby Hvideberg og Andreas Leknessund har tilbragt uvanlig mye tid sammen i annerledesåret 2020.

Se Lillehammer GP på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 2 fra kl.12.30.

– Fine drakter og fine gutter, gliser Andreas Leknessund når TV 2 møter de nybakte U23-europamesterne på Hafjell.

21-åringene holder stolt opp hver sin mesterskapstrøye som de vant i U23-EM i Plouay i Frankrike i slutten av august.

– Dette er en god bekreftelse på veien mot noe enda større. Det er ikke U23-rittene det handler om på sikt, men det tyder på at man er i rute til større oppgaver, fortsetter lysluggen fra Tromsø.

– Det er veldig stas at begge har U23-tittelen. Jeg vet ikke om at det har sunket helt inn hvor bra det har vært ettersom det har vært en så amputert sesong, sier "samboer" Jonas Iversby Hvideberg.

Karantenekamerater

Duoen har nemlig utviklet helt unikt "samboerskap" i løpet av koronaperioden.

– Det er ikke første gangen vi har tilbragt mye tid. Vi var sammen i januar i en måned, så vi kjenner hverandre godt. I august var det hver dag 24 timer i døgnet. Da blir man litt lei av hverandre, men vi fungerer ganske bra som team, forteller Hvideberg.

– Fant dere noen uvaner hos hverandre?

– Ikke noen nye som vi allerede visste, men vi har funnet ut litt. Jeg pleier å stå opp tidlig, så jeg spiser og lager gjerne frokost mens han fremdeles sover, utdyper Rolvsøy-gutten.

Sykkeltalentene bodde hjemme hos Leknessund på St.Hanshaugen i Oslo mens de var i karantene.

– Det var litt trangt. Vi har bodd i en leilighet med ett soverom, så han har sovet på sofaen. Det har vært bra med god trening og god stemning.

Under helgens TV 2-sendte Uno-X Development Weekend er imidlertid kompisene splittet og de bor i hver sin "hytte" på Lillehammer med tre andre lagkamerater.

– Vi er lei av hverandre nå, vi har bedt om det, sier huseier Leknessund med et glimt i øyet.

Heftig NM-revansje

Oppladningen de to hadde sammen i hovedstaden opp mot U23-EM etter høydesamlingen i juli kunne tilsynelatende ikke vært bedre.

Først smadret norgesmester Leknessund konkurrentene med en oppvisning på tempoen på de franske landeveiene.

– Det var gøy for min egen del, men det blir ekstra gøy når laget kjører fellestart og følger opp. Jeg føler det gjør tempoen min enda større, vi er et komplett lag, sier 21-åringen.

For tre dager senere spurtet karantenekamerat Hvideberg inn til EM-gull på fellesstarten.

– Så langt er det definitivt høydepunktet i karrieren så får jeg prøve å sette noen nye mål ettervert, sier Hvideberg og nevner endagsklassikere slik som Paris-Roubaix og Gent-Wevelgem.

Dermed fikk 21-åringen en heftig revansje etter NM-drama på Røyse hvor han tapte NM-gullet med minst mulig margin til fordel for Sven Erik Bystrøm.

– Det var en uke med mye som skjedde og mye oppmerksomhet. Det var veldig deilig å vise at jeg kan avgjøre sykkelritt. Gutta la ned en innsats som står i stil med resultatet og det å kunne dele gullet med de var det største for meg, sier han ydmykt.

Det fullførte det som utviklet seg til en drømmeuke sett med norske sykkeløyne, og med to av to mulige U23-gull i bagasjen har hardtsatsende Uno-X begge mesterskapstrøyene.

Hverken Hvideberg eller Leknessund har lov til å bruke trøyene i alle konkurranser, det har med UCI-regler å gjøre, men de kan ikle seg trøyene i U23-ritt.

Norgesmester på tempo, Leknessund, som har signert for Sunweb fra neste sesong, får dermed, mest sannsynlig, ikke brukt U23-mesterskapstrøyen i konkurranse.

– På trening, hvilken trøye kommer du til å sykle med, da?

– Har ikke helt bestemt meg, men begge er fine haha, det hørtes ikke bra ut.