E-SPORT: Håvard Ytreland (t.v) og Steffen Amundsen (t.v) har fått plass ved toppidrettslinje som e-sport-spillere, med lagkamerat Jesper Kamsrud i midten.
E-SPORT: Håvard Ytreland (t.v) og Steffen Amundsen (t.v) har fått plass ved toppidrettslinje som e-sport-spillere, med lagkamerat Jesper Kamsrud i midten. Foto: Adrian Bredesen / TV 2

Får spesialtilpasning: – Kanskje noe av det kuleste som har skjedd i e-sport

To av landets største e-sport-talenter har fått innpass på toppidrettslinje med e-sport som spesialisering i Stavanger.

Fem minutter gange fra storstuen til Stavanger Oilers og kontoret til klubbens nyoppstartede e-sportlag, Oilers e-sport, i DnB Arena tripper Håvard «kfreq» Ytreland og Steffen «Sly» Amundsen i norsktimen før e-sport-timen skal begynne.

UTÅLMODIGE: Steffen Amundsen (t.v) og Håvard Ytreland i høytlesning i norsktime.
UTÅLMODIGE: Steffen Amundsen (t.v) og Håvard Ytreland i høytlesning i norsktime. Foto: Adrian Bredesen / TV 2

18-åringene er avgangselever ved St.Svithun vidergående skole i Stavanger og flyttet til oljebyen før skolestart i august da de sluttet seg til Oilers nye storsatsning i e-sportgrenen Counter Strike, som topper den TV 2-sendte Telialigaen etter første serierunde.

– I første omgang forsøkte vi å få de inn på skolen for å fullføre videregående slik at de har noe å falle tilbake på. Nå har skolen lagt opp til både fag og karakter i e-sport så det er kjempekult, det er helt rått, sier trener, Eirik «niel» Lein til TV 2.

– Det er kanskje noe av det kuleste som har skjedd i e-sport, fortsetter 29-åringen.

Se Oilers Esport - Foxed Gaming i kveld kl. 20:30 gratis på Sumo

St.Svithun har lange tradisjoner med unge idrettsutøvere, og flere toppidrettsutøvere, slik som nybakt norgesmester i sykkel Sven Erik Bystrøm og Ligue 1-spiller Birger Meling, har vitnemål fra skolen som deler lokaler med Olympiatoppens regionale kontor.

Dedikerte e-sporttimer på timeplanen

Nå er e-sport innlemmet i timeplanen for ungguttene.

– Vi har to timer med e-sport mandag, onsdag og fredag, så det hjelper veldig på og jeg synes det er veldig kult, sier Amundsen i skolekorridorene når TV 2 er på besøk, før han legger til:

– Det er en gyllen mulighet til oss som er e-sportutøvere, samtidig som det er gode nyheter for fremtidige e-sportsutøvere.

Faget er imidlertid så ferskt at verken Ytreland eller Amundsen vet hvordan karakteren i faget blir satt ettersom de er de første som går på toppidrettslinjen med e-sportbakgrunn noensinne.

– Det blir et samarbeid mellom Eirik og meg, skyter Markus Barkved inn.

Stavanger-gutten har en fortid som juniorspiller i Viking, og hadde Åge Hareide som trener da han hospiterte med A-laget den gang. Han er personlig trener for alle fem spillerne på laget.

– Eirik tar seg av det taktiske og evnene deres i e-sport, mens jeg tar toppidrettsteori om kosthold, trening, antidoping og mediehåndtering. Det blir en pakke som vi gir en karakter på.

– Må ikke være håndball eller fotball

28-åringen er en av tre dedikerte trenere i e-sport-laget, og har mulighet til å ta e-sportguttene ut av de ordniære gymtimene ved enkelte anledninger for å optimalisere hverdagen og e-sport-satsningen slik at de kan trene med resten av lagkameratene.

VOLLEYBALL:Spillerne kan få dispans til å trene e-sport i stedet for ordinære gymtimer.
VOLLEYBALL:Spillerne kan få dispans til å trene e-sport i stedet for ordinære gymtimer. Foto: Adrian Bredesen / TV 2

– Det er enormt for oss å ha e-sport i skolen, forteller Ytreland.

– Det er veldig kult hva skolen har klart. Når de har toppidrett, så står e-sport på timeplanene og skal trene med oss andre på laget eller har egentrening, sier lagkamerat Eskil «laX» Bjørnsen til TV 2, før han fortsetter:

– Man kan være toppidrettsutøvere i e-sport, det må ikke være håndball eller fotball. Vi jobber på samme måte for å være toppidrettsutøvere og det er viktig at Norge forstår.

E-sport-laget samarbeider tett med Stavanger Oilers, men det blir en ny og hektisk hverdag for e-sportutøverne som skal leve som toppidrettsutøvere slik som Norges beste ishockey-spillere gjør.

– Det blir en travel hverdag. Det blir trening på skole, skole, lekser, prøver og trening etter skolen – det handler om rutiner så tror vi skal få det til, sier Ytreland som er begeistret for toppidrettssatsnigen som St.Svithun legger tilrette for.

– Det gir oss mer tid til både egentrening og lagtrening. Det er en stor forbedring fra da siste årene hvor vi har sittet åtte timer på skolen og bare ventet på å komme hjem.

Relatert