DØMT: Harry Maguire. Her fra Syros i helgen.
DØMT: Harry Maguire. Her fra Syros i helgen. Foto: NTB scanpix

Maguire funnet skyldig i grov vold og forsøk på bestikkelser

Manchester United-stjernen fjernes også fra den engelske landslagstroppen.

Harry Maguire og hans to medtiltalte ble tirsdag ettermiddag funnet skyldig på alle tre tiltalepunkter i en rettshøring på den greske øyen Syros etter bråket på naboøyen Mykonos tidligere i uken.

Det melder SkySports og flere andre britiske medier.

Ifølge kanalens korrespondent Martha Kelner er Maguire dømt til fengsel i 21 måneder og ti dager. Straffen blir imidlertid betinget fordi det var første lovbrudd og anklagene var for forseelser.

Etter dommen fjernes nå midtstopperen fra den engelske landslagstroppen til kampene mot Danmark og Island, som han ble tatt ut til tidligere tirsdag.

– Som jeg sa tidligere i dag reserverte jeg meg retten til å se på situasjonen på nytt. Etter at jeg har snakket med Manchester United og spilleren har jeg tatt avgjørelsen om at det er best for alle parter med tanke på påvirkningene det vil ha på våre forberedelser neste uke, sier landslagssjef Gareth Southgate.

Manchester Uniteds-stopperen var selv ikke til stede i høringen, men var reist hjem til England.

– Jeg er fortsatt sterk og sikker på vår uskyld i denne saken. Om noe er det jeg, min familie og våre venner som er ofrene, sier Harry Maguire i en uttalelse.

– Minimalt med tid

I en uttalelse fra Manchester United, referert av The Athletic, varsler klubben en anke på Maguires vegne:

«Manchester United merker seg dommen i den greske retten. Harry Maguire sa seg ikke skyldig til alle anklagene mot ham, og han fortsetter å holde sterkt fast ved sin uskyld.

Det bør fremheves at aktoratet bekreftet anklagene og leverte deres beviser sent dagen før rettsaken, noe som ga forsvars-teamet minimalt med tid til å ta dem innover seg og forberede seg. Et ønske om at saken ble utsatt ble deretter avslått.

På dette grunnlagene, sammen med den betydelige mengden med beviser som motstrider anklagene, vil Harry Maguires juridiske team nå anke dommen, slik at man sørger for en full og rettferdig høring på en senere dato.»

De tre punktene i tiltalen lød på grov vold, å motsette seg arrest og gjentatte forsøk på bestikkelser.

Maguires forsvar hevdet at søsteren til den engelske landslagsspilleren ble dopet ned, mens Maguire selv ble sparket av politiet. Aktoratet hevder på sin side at en politimann ble dyttet, og at fotballstjernen forsøkte å betale seg ut av situasjonen.

Det ble refert til at fotballstjernen sa følgende:

– Vet du hvem jeg er? Jeg er kaptein på Manchester United. Jeg er veldig rik. Jeg kan gi deg penger. Jeg kan betale deg. Vær så snill, la oss gå.

Tidligere tirsdag ble Ole Gunnar Solskjærs kaptein tatt ut i Englands landslagstropp til kampene mot Island og Danmark kommende uke.

– Det er ikke en enkel avgjørelse, og en jeg bare kan ta på bakgrunn av informasjonen jeg har. Jeg har snakket med ham, og hans historie er veldig forskjellig fra det som er blitt rapportert. Dersom faktaene endrer seg lenger frem eller informasjon endrer seg vil jeg måtte revurdere avgjørelsen, sa landslagssjef Gareth Southgate.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener dommen gir en tung hodepine både for Southgate og Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær.

– Min første reaksjon på det er at dette er fryktelig alvorlig for Harry Maguire, for klubben han har vært kaptein for i et halvt år, for manager Ole Gunnar Solskjær og for Gareth Southgate, for Maguire er kanskje den beste midtstopperen han har. Det er vanlig strategi i slike ubehagelige saker å vente på en dom, uskyldig til det motsatte er bevist. Når dommen kommer blir det mye vanskeligere for Manchester United og det engelske landslaget, sier han.

– Et mareritt

Hva slags konsekvenser saken vil få, tror ikke Alsaker man vil se før etter ankesaken.

– Nå skal dommen ankes, så vil antakeligvis neste rettsrunde bli grundigere og forsvaret vil stille bedret forberedt. Hvis dommen blir stående, vil det være et ordentlig tilbakeslag for Maguire. Solskjær har bygd veldig mye av Manchester United på verdier og moral. Slike saker for en kaptein hører ikke hjemme da, så dette er jo et mareritt for Solskjær og United, sier Premier League-kommentatoren.

– Tror du det betyr noe sportslig?

– Det er vanskelig å si. Vi vet ikke når anken skal opp, men sesongoppkjøringen skal snart i gang. Den veldig korte ferien er snart over. Dette er bare uheldig og problematisk. Det får følger for Harry Maguire og Manchester Uniteds sesongoppladning, og det kan få følger for Englands landskamper i tillegg. Her er det mange tapere, mener Alsaker, som er spent på om det vil få følger for Maguires rolle som kaptein for Manchester United.

– Det er et vanskelig spørsmål. Gitt at Solskjær er så opptatt av moral og verdier, er jeg veldig spent på hva neste runde i rettsapparatet kommer frem til. Et halvt år i jobben som kaptein, det siste Solskjær vil er jo å fjerne han som stilte opp og spilte hvert eneste minutt for ham gjennom sesongen. Men dette er en stygg ripe i lakken for Harry Maguire.

Relatert