Carlsen snudde superfinalen og cashet inn millionpremie

Sju dager foran pc-en kulminerte i armageddon. Magnus Carlsen vant en episk finaleduell og 1,28 millioner kroner.

Se intervju med Magnus Carlsen på TV 2 Sport 2 og Sumo nå.

Magnus Carlsen-Hikaru Nakamura 4-3

– Hele kampen var veldig vanskelig og ubehagelig å spille. På noen tidspunkt trodde jeg at jeg utspilte ham, men så snudde det. Jeg følte jeg ikke hadde energi, og at jeg cruiset. Det virket som det aldri skulle ende, sier Carlsen til Chess24.

– Jeg er veldig lettet og veldig fornøyd. Når alt kommer til alt, er det å vinne som gjelder. Det var en vinner og en taper i dag. Og med minst mulig margin. Men til slutt spiller det ingen rolle, sier han til TV 2 med et stort glis.

Nakamura ga ham knallhard kamp. Carlsen følte seg alt annet enn sikker på seier.

– Det har vært mange matcher jeg har endt opp med å vinne etter litt frem og tilbake, men da har jeg hele tiden tenkt at det kommer til å ordne seg til slutt. Denne gangen trodde jeg at jeg hadde tapt. Etter det første lynsjakkpartiet trodde jeg det stort sett var over. Det var en litt annerledes følelse for meg, forklarer 29-åringen.

– Problemet var at jeg kjente meg sliten fysisk og mentalt på det tidspunktet, og nesten litt apatisk etter å ha tapt det første partiet. Det var nesten et større problem enn noe, fortsetter han.

Kjempedrama

Carlsen vant det første partiet. Det andre endte med remis, før Nakamura utlignet i tredje parti. Det fjerde endte også med remis, som betydde at finalen skulle avgjøres med to partier i lynsjakk.

Nakamura, med hvite brikker, vant det første lynsjakkpartiet. Carlsen hadde dermed kniven på strupen, men på mesterlig vis vant han partiet og berget armageddon – det 38. partiet i finaleserien.

Der valgte han å spille med svarte brikker – motsatt strategi fra da han tapte mot Nakamura på dag fem og Ding Liren i semifinalen.

Svarte brikker betydde at han hadde ett minutt kortere tid, men at remis ville gi seier. Carlsen klarte remis i et dramatisk siste parti og vant Grand Tour-finalen. TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer var i ekstase etter den enorme spenningen.

– Denne finalen hadde alt, altså. Det kunne ikke blitt bedre enn dette. Han ofret dronningen med bare ett minutt igjen. Det siste partiet hadde alt, utbrøt han.

Carlsen er dessuten den store vinneren av sin egen sjakktour.

Gjennom turneringene som har pågått i sommer har han nå spilt inn 2,95 millioner kroner, klart mest blant stjernene som har deltatt. Nakamura tjente 730.000 kroner på andreplassen, og har spilt inn 1,5 millioner kroner totalt.

Tok første stikk

I første parti var Carlsen tilbake på stolen, og uten å skjære grimaser slik han gjorde onsdag. 29-åringen startet med svarte brikker. En solid stilling forvandlet han til en umulig en sett med Nakamuras øyne, og Carlsen tok første stikk.

Men TV 2s sjakkekspert ropte et varsko før de tre gjenstående partiene, og viste til historikken i finaleserien.

– Det eneste uromomentet er at hver gang noen har vunnet med svart i første parti, har de også tapt matchen – selv om det er en gigantisk fordel, sa Jon Ludvig Hammer.

I andre parti overrasket Nakamura med en offensiv åpning. Carlsen hadde imidlertid et bra svar i ermet, og partiet gikk til remis. Dermed betyr seier i tredje parti turneringsseier for Carlsen. Remis vil gi et fjerde parti med hurtigsjakk, hvor Nakamura i så fall må vinne for å berge seierssjansene.

I tredje parti gikk Nakamura for en spansk åpning med hvite brikker, mens Carlsen kjørte Berlin-varianten. Nakamura hadde Carlsen i kne hele partiet, og klarte å utligne Carlsens ledelse. I fjerde parti nøytraliserte de hverandre.

– Har det bedre i dag

Onsdag vakte bildene av en ryggplaget Carlsen stor oppsikt. 29-åringen skulle bare ta seg en dukkert i sjøen like før start. Da var det et eller annet som gikk i ryggen, noe som gjorde at han spilte med smerter og satt i knestående gjennom samtlige partier. Likevel banket han Nakamura.

En knapp time før start på den avgjørende dagen, fikk TV 2 tilsendt et bilde fra Henrik Carlsen (far og manager) hvor sjakkverdensmesteren var på beina.

– Teksten vi fikk med, var at Magnus er ikke så ryggplaget i dag. Han har det bedre, og de er klare for syvende finale, opplyste TV 2s programleder Fin Gnatt under sendingen.

Etter seieren forteller Carlsen om hvordan det står til med ryggen.

– Jeg vet ikke om det var adrenalin eller hva det var, men det kjentes bedre. Så får vi se hvordan det er etterpå. Jeg har prøvd å slappe av, sitte lite og ha litt is på ryggen. Og tatt litt smertestillende og så videre, sier Carlsen.