SIKTET: Petter Northug er siktet for tre lovbrudd.
SIKTET: Petter Northug er siktet for tre lovbrudd. Foto: Heiko Junge

Northugs forsvarer: – Han er i kjelleren

Petter Northug (34) er siktet for ruspåvirket kjøring og skal avhøres i nærmeste framtid.

Det bekrefter politiadvokat Silje Haugerstuen Bergsholm overfor TV 2. Det var VG som først omtalte siktelsen.

Langrennsstjernen er dermed siktet for to brudd på veitrafikkloven – for henholdsvis kjøring i høy hastighet og kjøring i ruspåvirket tilstand.

I tillegg er Northug siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 231, som gjelder oppbevaring av narkotika.

– Siktelsen bygger på at politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for disse tre forholdene. Utover det vil jeg ikke kommentere siktelsen per nå, sier Borgsholm.

Hjemme hos Northug fant politiet en mindre mengde med kokain, noe han selv innrømmet i sosiale medier fredag forrige uke.

– Petter har det tøft nå. Han er i kjelleren, sier Northugs forsvarer Halvard Helle til TV 2.

Avhøres i nærmeste framtid

Politiadvokat Bergsholm forteller at Northug vil bli avhørt i løpet av den nærmeste tiden, men vil ikke spesifisere akkurat når avhøret vil bli gjennomført.

– Hvorfor er han ikke avhørt ennå?

– Det er helt normalt i en slik type straffesak at man venter til over helgen med å gjøre et avhør av siktede, sier Bergsholm.

Det foreligger foreløpig ikke svar på blodprøvene Northug avga etter å ha blitt stoppet sist torsdag. Svarene kan komme til å være klare først om «et par ukers tid», opplyser politiadvokaten.

Bergsholm svarer videre at det er altfor tidlig å svare på om Northug kan vente seg en ubetinget fengselstaff dersom han dømmes for lovbruddene han er siktet for.

Northugs advokat Halvard Helle uttaler følgende:

«Petter er nå langt nede. Han er i kjelleren. Han har folk rundt seg og får i tillegg nødvendig helsemessig oppfølging. Han har samarbeidet og vil samarbeide med politiet i denne saken. Det vil bli et avhør i løpet av den nærmeste tiden, etter avtale mellom politiet og meg.

Jeg minner om at det gjenstår noe etterforskning i saken. Blant annet er det viktig å få svar på blodprøven Petter fortalte om på Instagram fredag kveld, der han for øvrig fortalte at han ville ta ansvar for sine handlinger. Politiet fortalte meg i dag at blodprøven fortsatt ligger i posten og at den ikke er kommet frem til sykehuslaboratoriet. Vi får ta alle disse avklaringene i tur og orden.»

Det er ikke kjent hvordan 34-åringen stiller seg til siktelsen, utover at han på Instagram har skrevet at han skal ta ansvar for sine handlinger.

Bergsholm ønsker ikke å svare på om politiet gjør andre etterforskningsskritt enn å avhøre Northug og å vente på blodprøven.

Innrømmet i sosiale medier

Det var Northug som offentliggjorde nyheten fredag kveld.

TV 2 fikk senere bekreftet fra politiet at Northug kjørte i 168 kilometer i timen. Han var også mistenkt for å ha vært narkotikapåvirket da han ble stanset.

– Jeg har gjort en stor feil. I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve. I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain, skrev Northug i sosiale medier.

Reaksjoner

Det er kjent at Uno-X kommer til å trekke seg fra samarbeidsavtalen med Northug, og det er knyttet stor spenning til om flere vil trekke seg.

En som ikke kommer til å trekke seg fra en samarbeidsavtale, er Anders Aukland.

– Jeg vil svært gjerne fortsette samarbeidet. I stedet for å ta avstand fra han, må vi heller støtte han. Det gjør jeg ved å fortsette samarbeidet, har han sagt til TV 2, men var tydelig på at han tok avstand fra Petters handlinger.

– Det er vanskelig å identifisere seg med de verdiene som Petter står for. Det han har gjort kan vi vel alle slå fast at det er ikke verdier man ønsker å stå for. Jeg tar avstand fra det, men nå trenger han støtte.

Aukland sier det er tydelig at Northug er langt nede.

– Jeg håper Petter kan bruke dette til å snu det på sikt til noe bedre. Men at han trenger hjelp og støtte, det er det ingen tvil om.