MASSEVELT: Dylen Groenewegen presset Fabio Jakobsen på oppløpet av åpningsetappen av Polen rundt. Det endte med massevelt.
MASSEVELT: Dylen Groenewegen presset Fabio Jakobsen på oppløpet av åpningsetappen av Polen rundt. Det endte med massevelt. Foto: ANDRZEJ GRYGIEL

Fabio Jakobsen (23) skadet etter skrekkvelt – ligger i kunstig koma

– Jakobsen er blitt operert, og livet hans er ikke lenger i fare, sier rittlege Barbara Jerschina torsdag. Senere torsdag skal legene prøve å vekke syklisten fra kunstig koma.

Åpningsetappen av Polen rundt onsdag ble overskygget av en skrekkvelt på oppløpet i Katowice.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) åpnet spurten, men bakfra kom Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) susende i enda større fart. Jakobsen ble etter hvert presset inn mot gjerdet av Groenewegen og like før målstreken forsvant Jakobsen inn i gjerdet med stor fart.

Jakobsen traff en funksjonær som sto på siden av målseilet. Polska Press Grupa melder at det etter forholdene gikk fint med funksjonæren.

– Jeg hater det som skjedde i går. Jeg klarer ikke å finne riktige ord for å beskrive hvor lei meg jeg er på Fabios, og de andre som falt sine vegne. Nå er det viktigste Fabio sin helse, jeg tenker på ham konstant, skriver Groenewegen på Twitter torsdag ettermiddag.

ALVORLIG SKADET: Fabio Jakobsen, her etter seieren på den siste etappen av La Vuelta i fjor.
ALVORLIG SKADET: Fabio Jakobsen, her etter seieren på den siste etappen av La Vuelta i fjor. Foto: Oscar Del Pozo

Nederlandske Fabio Jakobsen ble fløyet til det lokale sykehuset. Like etter midnatt melder Deceuninck-Quick Step på sine nettsider at tilstanden til Jakobsen er alvorlig, men stabil.

Torsdag morgen skriver klubben at Jakobsen har gjennomgått en ansiktsoperasjon, og at legene vil forsøke å vekke ham senere.

– Jakobsen er blitt operert, og livet hans er ikke lenger i fare, sier rittlege Barbara Jerschina torsdag.

Undersøkelser skal ikke ha vist hjerne- eller ryggskade. Alvorlighetsgraden på flere andre skader gjør at han fortsatt blir holdt i kunstig koma og må forbli nøye overvåket på det lokale sykehuset i Katowice.

Rittlegen Barbara Jerschina ble sitert i flere polske medier tidligere på onsdagskvelden at Jakobsen kjempet for livet etter skrekkvelten.

Deceunik-Quick Step skriver i etterkant av rapportene fra Polen at de sender tanker og bønner i retning Jakobsen, og at de vil komme tilbake med nyheter når de har det. Samtidig takker for de støtten.

Groenewegen gikk på trynet først over målstreken, men ble fratatt seieren i timene etter rittet. Jakobsen fikk tilkjent seieren. Flere ryttere ble dratt ned i den fryktelige velten.

– Jeg har ikke sett noe lignende før, for jeg har ikke sett at gjerdet så til de grader flytter på seg på grunn av treffet. Så de må gjøre et eller annet med de gjerdene, for gjerdet ble skutt ut i feltet og så ut til å dra med seg flere ryttere ned, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Vil fengsle Groenewegen

Spurten til Groenewegen skaper sterke reaksjoner.

– De må sette denne Jumbo-Visma-fyren i fengsel. Jeg går til retten med disse type handlinger. Det må ut av sykkelsporten. Dette er kriminelt, skriver Deceuninck-Quick Step-direktør Patrick Lefevere på Twitter.

Remco Evenpoel mener Groenewegen bør utestenges på livstid.

– Faen! Skam deg! skriver Deceuninck-Quick Step-kometen på Twitter.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skriver i en pressemelding onsdag kveld at de fordømmer Groenewegens «uakseptable» handling og at det kommer til å bli opprettet en disiplinærsak mot ham.

Jumbo-Visma har beklaget hendelsen på sin Twitter-konto:

Kritisk til arrangøren

Mads Kaggestad mener Lefevere er for rask med å dømme Groenewegen, men han frikjenner ikke Jumbo-Vismas stjernesputer.

– Groenewegen dreide inn mot høyre og dro med seg Jakobsen. Det så ikke bra ut. Jeg mener han forårsaket den dreiningen, men samtidig er dreiningen svak, så det er ikke sikkert at han gjorde det med vilje.

TV 2s sykkelekspert er kritisk til arrangøren av Polen rundt.

– Polen rundt er kjent for å være et ritt med stygge velt, og mange har vært irritert over løypevalgene til arrangøren, og det er uavhengig av dødsfallet til Bjorg Lambrecht i fjor. Ofte er avslutningene ville. Det er også i Polen rundt det ble satt verdensrekord i en spurt i fjor, så de har en tendens til å spurtene på flate etapper gå litt nedover, så da blir det en ekstrem fart, sier Kaggestad, som mener arrangørene må ta større hensyn til sikkerheten.

Flere skadd

Jasper Philipsen fra UAE-laget stupte over Groenewegen, men pådro seg ifølge laget sitt bare skrubbsår. Verre gikk det med Marc Sarreau (FDJ) og Damien Touzé (Cofidis), men de var begge ved bevissthet da de ble sendt til sykehus for nærmere undersøkelser og behandling.

Sarreau var toer over mål på etappen og ble også stående med andreplass. Philipsen ble nummer fire og Touzé nummer sju.

Groenewegen er kaptein for norske Tobias Foss i Jumbo-Visma-laget. Foss er eneste norske deltaker i rittet og kjørte inn til 50. plass onsdag.

Tour de Pologne er det første etapperittet i verdenstouren etter koronaviruspausen. Det varer til søndag.