VM-VINNER: Jack Charlton spilte for det legendariske England-laget som vant VM i 1966.
VM-VINNER: Jack Charlton spilte for det legendariske England-laget som vant VM i 1966. Foto: Paul Ellis

Fotballegenden Jack Charlton er død

Jack Charlton var en del av det legendariske landslaget til England som vant VM i 1966.

Jack Charlton (85) spilte 773 kamper for Leeds United gjennom karrieren som varte i 23 år. Med det er han den spilleren med flest kamper for den tidligere storklubben.

Men det som midtstopperen nok er mest kjent for er at han var en del av det legendariske landslaget til England som vant VM i 1966.

«Big Jack» spilte hver eneste kamp i mesterskapet. Han var eldre bror av Manchester United-legende Sir Bobby Charlton.

Som 15 åring kom han til Leeds i 1950 og han ble i klubben gjennom hele sin karrière. Noe som sikret ham legendestatus i klubben som jakter opprykket til Premier League. Han vant både ligagull (1969) og FA-cupen (1972) for hvittrøyene.

– Veldig triste nyheter. Han var en legende innen fotballen, en gentleman. Jeg så Norge spille mot Irland i VM i 1994. Han var alltid så lidenskapelig når han snakket, det var veldig trist å høre, sier Ole Gunnar Solskjær under lørdagens Manchester United-pressekonferanse.

Veldig triste nyheter. Han var en legende innen fotballen, en gentleman. Jeg så Norge spille mot Irland i VM i 1994. Han var alltid så lidenskapelig når han snakket. Veldig trist å høre

NRK-legende Arne Scheie sier til VG at Charlton vil bli husket som en av de virkelige bautaene i engelsk fotball.

– Dette var veldig trist, han var en fantastisk spiller.

– Som spiller var han lojal mot Leeds etter at han kom dit som 15-åring. Han spilte alle kampene for det engelske landslaget som vant VM i 1966, og vil bli husket som en av de virkelige bautaene i engelsk fotball, sier Scheie til VG.

Flere Leeds-legender har gått bort i 2020

Dødsfallet til Charlton føyer seg inn i rekken av Leeds-legender som har gått bort de siste månedene.

Både Norman Hunter og Trevor Cherry har gått bort i 2020.

Jack Charlton skaffet seg også legendestatus i Irland etter å ha ledet landslaget deres i ti år. I den perioden ledet han irene til EM i 1988, VM i 1990 og 1994.

– Han vil forbli en legende for alltid. Rekordene hans i Leeds United vil trolig aldri bli overgått, skriver Leeds United på sin hjemmeside.

– Tapet av Jack vil ha en stor innvirkning på livene våres

Familien til Charlton sier gjennom Leeds Uniteds innlegg at 85-åringen døde fredfullt fredag med familien ved sin side.

– Vi klarer ikke å sette ord på hvor stolte vi er over det utrolige livet han levde, og all gleden han har gitt til folk i forskjellige land. Han var den mest ærlige, snilleste, morsomste og genuine mannen som alltid hadde tid til folk.

– Tapet av Jack vil ha en stor innvirkning på livene til alle i hans familie. Men vi er takknemlige for livet og minnene vi har fått med ham.