LAR SEG IKKE STRESSE: Roger Federer og Virgil van Dijk utstråler begge en naturlig ro.
LAR SEG IKKE STRESSE: Roger Federer og Virgil van Dijk utstråler begge en naturlig ro.

Liverpool-stjernen inspireres av Federer-egenskap

Virgil van Dijk forklarer hvorfor han er så rolig på banen.

Se Manchester City-Liverpool fra kl. 21.05

Liverpool gikk av hengslene da klubbens første seriemesterskap på 30 år ble sikret i forrige uke.

En av de aller viktigste brikkene i mesterlaget har vært stopperbautaen Virgil van Dijk. Nederlenderen er på sitt beste nesten som et enmannsforsvar – sterk, rask, god i duellspillet og en pasningsfot de fleste andre kan drømme om.

– Finner løsninger

Selv toner han ned sin egen rolle i laget.

– Jeg tar ikke all ære. Vi har jobbet mye sammen både defensivt og offensivt. Ser man på laget vårt, er det å forsvare seg noe alle gjør. Det starter med presspillet på topp. Midtbanen legger ned mye energi. I verste fall er det opp til oss bak. Og skulle de passere oss, har vi en utrolig keeper, roser van Dijk.

28-åringen tok kommandoen bakerst hos Liverpool omtrent med en gang han ankom fra Southampton. Den atletiske midtstopperen utstråler en ro man sjelden finner, selv på toppnivå.

– Jeg prøver å være rolig. Det er øyeblikk der du ser det klikker for meg eller Henderson. Det hjelper oss. Noen ganger må man være rolig, for de andre spillerne ser til deg. Hvis man stresser, vil de også begynne å stresse. Jeg prøver å finne løsninger, forklarer han.

En av dem som har inspirert van Dijk er tennisstjernen Roger Federer.

– Jeg er naturlig tilbakelent. Et godt eksempel er hvis man ser Roger Federer spille tennis. Det ser nesten ikke ut som han legger ned et stykke arbeid. Det kan også frustrere motstanderne. Det er gøy å se på, og jeg har selvsagt også sett på det, forteller han.

Imponert over Klopps danseferdigheter

Med seks kamper igjen leder Liverpool Premier League med 23 poeng. Det er ingenting som tyder på at Liverpool blir svakere neste sesong, men van Dijk mener det vanskeligste i fotball er å forsvare noe.

– Vi prøvde å forsvare Champions League-tittelen i år, men ble slått ut av Atletico Madrid. Det var et stort nederlag. Det er så vanskelig, for alle ønsker å slå den regjerende mesteren, sier han.

Liverpool har god tid til å ruste seg til neste sesong. I mellomtiden blir det nok tid til både én og to fester. Da Chelsea slo Manchester City var Liverpool-troppen samlet i hagen på spillerhotellet. Det ble fuktig utover natten. Jürgen Klopp var blant dem som slo seg løs.

– Jeg har sett det før. Mannen har moves. La oss beholde det slik, smiler van Dijk.

Han har ett råd til fotballspillere som drømmer om å oppnå det samme som han selv.

– Aldri gi opp. Nyt reisen. I fotball er det så mange veier til toppen. Jeg blomstret sent. Jeg slo ikke skikkelig gjennom før jeg ble 26. Aldri gi opp, gjentar han.