VANT FREM: Marcus Rashford har påvirket britisk politikk. Takket være hans bidrag til å skape oppmerksomhet rundt fattigdom i Storbritannia, vil fattige familier likevel få gratis mat i sommerferien.
VANT FREM: Marcus Rashford har påvirket britisk politikk. Takket være hans bidrag til å skape oppmerksomhet rundt fattigdom i Storbritannia, vil fattige familier likevel få gratis mat i sommerferien. Foto: Scott Heppell

Regjeringen gjør helomvending etter Rashford-kampanje

Storbritannias statsminister Boris Johnson snur i spørsmålet om gratis mat til barn i fattige familier etter Manchester United-spiller Marcus Rashfords kampanje.

I går skrev TV 2 om Marcus Rashfords sterke bønn til britiske myndigheter. I et åpent brev på Twitter gikk 22-åringen ut og kritiserte kutt i velferdsordningene som gir gratis mat til fattige familier. Brevet er delt nærmere 150 tusen ganger på Twitter og Rashford har siden fått tildelt spalteplass i The Times.

Manchester United-spilleren har mottatt massiv støtte på sosiale medier, fra blant andre Piers Morgan og Gary Lineker. Nå har statsminister Boris Johnsons offisielle talsmann annonsert «Covid Summer Food Fund», et fond på 120 millioner pund, som skal bidra til at velferdstilbudet kan fortsette gjennom sommerferien.

– Statsministeren har full forståelse for at takket være koronapandemien, står barn og foreldre overfor en helt enestående situasjon i sommer, sier statsministerens talsmann til The Guardian.

Regjeringen gjør dermed en helomvending. Flere regjeringsmedlemmer uttalte seg i går om at de ikke kom til å fortsette velferdsordningen gjennom sommeren, til tross for oppmerksomheten rundt saken. Statsministerens kontor ønsker likevel ikke å si noe om hvor stor innvirkning Marcus Rashford har hatt på avgjørelsen.

– Statsministeren ønsker Marcus Rashfords bidrag til debatten rundt fattigdom velkommen, og respekterer det at han har brukt sin status som idrettsutøver til å løfte frem viktige samfunnsspørsmål, sier statsministerens talsmann.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si

Nå når det endelig er klart at Boris Johnson har ombestemt seg, uttrykker Rashford takknemlighet.

– Jeg vet ikke en gang hva jeg skal si. Bare se hva vi kan gjøre når vi står sammen. DETTE er England i 2020.

Rashford har brukt Twitter aktivt for å spre sitt budskap. Sammen med det følelsesladde brevet, oppfordret han alle til å tagge sine lokale politikere. Tirsdag formiddag har han twitret om forskjellige måter britiske familier rammes av fattigdom.

– Når du går til kjøleskapet for å ta deg litt melk, tenk på at foreldrene til minst to hundre tusen barn over hele landet, våkner til tomme hyller i dag, skriver han i en tweet.

Får sommer-mat

I en annen ber han politikerne om å legge uenighetene til side.

– Til alle representanter i parlamentet, dette handler ikke om politikk. Gjør som oss fotballspillere når vi tar på oss landslagsdrakten, legg fra dere rivaliseringen. Vær så snill å gjør en helomvending, skriver Rashford.

Ifølge The Guardian skal det nye programmet sørge for at fattige familier mottar matkuponger gjennom hele sommerferien. På den måten vil de barna som tidligere har vært avhengig av gratismåltider på skolen, kunne få mat hjemme i løpet av skoleferien.

PS: Onsdag begynner Premier League igjen på TV 2 og tv2sumo.no.

Se Aston Villa - Sheffield United kl. 18.00 på TV 2 Sport Premium

Se Manchester City - Arsenal kl. 21.05 på TV 2 og TV 2 Sport Premium