GRØNT LYS: Rosenborg, Brann og resten av Eliteserie-klubbene kan spille treningskamper. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
GRØNT LYS: Rosenborg, Brann og resten av Eliteserie-klubbene kan spille treningskamper. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

NFF gir grønt lys for treningskamper

Norges Fotballforbund åpner nå for at klubbene i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon kan spille treningskamper.

Det bekrefter NFF i en uttalelse på egne nettsider torsdag.

Kravene i helseprotokollen som er nedfelt for treningsaktiviteter vil inntil videre også gjelde også for treningskamper.

– Det var en enkel og grei beslutning etter at vi begynte å se hvordan gjenåpningen av Norge har gått raskere enn forventet. Vi har sett til Tyskland, der spillerne har slitt med masse skader. De ble tvunget til å gå ut raskt i kamp. Vi har hele tiden visst at vi måtte ha treningskamper, men vi har sett an smittesituasjonen før vi begynte å reise med lag, sier NFFs elitedirektør Lise Klaveness til NTB.

Hun understreker samtidig at treningskampene det nå åpnes for ikke er å anse som ordinære kamper arrangementsmessig.

– Nå har vi funnet en ordning der lagene reiser med egen buss, mens de som absolutt må fly, må det. Treningskampene skal ikke være arrangementer, men treningskamper innenfor treningsprotokollen. Kun personer som er nødvendig for avvikling treningskampene skal være til stede, sier Klaveness.

En av de første kampene blir Haugesund mot Brann lørdag.

– Får man ivaretatt behovet for kampforberedelser og skadeforebygging, er dette noe vi er veldig glad for at kan skje for å få gode uker før seriestart, og for å få mindre skader, fortsetter hun.

– Veldig god beskjed

Mjøndalen-trener Vegard Hansen sier det var godt å få beskjeden om at det er lov med treningskamper igjen. Hans lag prøver å få til tre kamper før seriestarten mot Stabæk.

– Det var en veldig god beskjed å få. Vi har fått signaler om at det skulle bli sånn, så vi var forberedt på det. Det hjelper oss veldig med tanke på forberedelser, og det å bli vant til å spille fotballkamper sånn skademessig, så man ikke hopper rett inn i en seriekamp. Helt avgjørende var det ikke, men det var viktig for oss, siden vi har en liten A-lagsstall og ikke har fått spilt noe elleve mot elleve på trening, sier Hansen til NTB.

Han forteller at de har avtalt to kamper og jobber med å avtale en tredje før serieåpningen mot Stabæk på Nadderud 16. juni. I de to kampene som er bestemt venter Vålerenga og Sandefjord.

– Planen er å fordele kampene utover de neste ukene. Det blir kamp nå på lørdag, så på torsdag om en uke og deretter onsdag 10. juni. Så er det seriestart tirsdagen etter, sier Hansen.

Skjermes

NFF understreker at alle reiser må skje på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Lagene skal i størst mulig grad skjermes fra andre under reisen, og medisinsk ansvarlig skal være med på reise.

Dersom flytransport er nødvendig for å gjennomføre kampen, må fotballforbundet kobles inn.

«Som utgangspunkt skal ikke offentlig transport benyttes. Enkelte lag er imidlertid avhengig av å reise med fly for å kunne gjennomføre treningskamper. Dette skal forelegges for NFF, sammen med en plan for hvordan reisen kan foretas på en forsvarlig måte», heter det fra forbundet.

Videre åpnes det for at klubbene kan invitere dommerteam til å dømme treningskamper som blir avtalt.

Kamper raskt

En rekke klubber i Eliteserien har de siste dagene varslet om at det jobbes med å avtale kamper i nær framtid.

Tirsdag 16. juni starter Eliteserien opp igjen etter koronapausen. Den siste tiden har klubbene kunnet trene med full kontakt, men i tråd med helseprotokollen NFF har utarbeidet.

Treningskamper har samtidig NFF holdt igjen med å åpne for. Nå anses imidlertid også det for å være mulig å gjennomføre innenfor det smittevernregimet som er nedfelt.

De første treningskampene kan bli spilt allerede denne helgen.

(©NTB)