Den tidligere skidronningen Marit Bjørgen satser mot Vasaloppet i 20121.
Den tidligere skidronningen Marit Bjørgen satser mot Vasaloppet i 20121. Foto: Ole Berg-rusten

Bjørgen gjør comeback – satser på langløp

Langrennsdronning Marit Bjørgen (40) gjør comeback for å gå langløp. TV 2s ekspert gleder seg over nyheten og tror hun kan komme tilbake i gammelt slag.

– Jeg har vært ute av gamet i to år nå og har savnet å ha et konkret mål å jobbe mot, sier tobarnsmoren Bjørgen til NRK.

Hun var tirsdag med på en økt med langløpslaget til Anders og Fredrik Aukland. Det handlet om staking på rulleski, og hun fikk kjenne at det er lenge siden hun har utsatt kroppen for slike påkjenninger. Med vannblemme på hånden og kjenning i albuen ga hun seg etter tre av seks mil.

– Jeg må begynne forsiktig, men det var artig. Jeg har litt å jobbe med, sa Bjørgen.

Det store målet til vinteren er den ni mil lange langløpsklassikeren Vasaloppet i Sverige. Hun utelukker ikke deltakelse i Marcialonga i Italia eller en NM-distanse.

– Det gjør meg gira å få muligheten til å være på verdens beste langløpslag. Jeg er nysgjerrig på å lære noe nytt og ha noe konkret å jobbe mot, og jeg har ambisjoner når jeg først får på meg startnummeret. Så får vi se hva jeg får gjort i månedene fram mot det.

Tror Bjørgen kan vinne

Petter Soleng Skinstad, TV 2s langrennsekspert, gleder seg stort over å ha en profil som Marit Bjørgen tilbake i skisporet.

– Vi snakker om tidenes beste langrennsløper uansett kjønn. En av sportens største profiler. Det er ikke mer enn et par år siden hun ble mestvinnende olympier.

Skinstad er ikke veldig overrasket over at nyheten om comebacket kom nå.

– Det har lagt litt i kortene.I sosiale medier har man sett at hun har løpt en del og trent godt.

– Men hvor bra kan dette bli?

– Det er det jeg synes er mest spennende. Hun vant tremila i OL i 2018 som hun ville i Johaugs fravær. Det er ikke så lenge siden. Se på hvor fort Anders Aukland har gått i 40-årene. Jeg ser ingen grunn til at dette ikke skal gå ganske fort for Marit.

– Nivået på damesiden er noe helt annet enn da Vibeke Skofterud vant Vasaloppet i 2012. Det blir ingen tur i parken. Men jeg tror hun skal kunne kjempe helt i toppen om hun tar dette på alvor.

Therese Johaug er nå også knyttet til Team Ragde Eiendom. Hun sier hun vil hente inspirasjon fra et annet miljø, men at langløp ikke er aktuelt før tidligst etter VM.

– Passer det inn i min treningsplan, så håper jeg å få til noen økter med laget i løpet av sommeren og høsten. Det vil være en fin utfordring og ny inspirasjon i treningshverdagen.