STADIG UNDER ETTERFORSKNING: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg. Foto: AP Photo/ Lee Jin-man.
STADIG UNDER ETTERFORSKNING: Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg. Foto: AP Photo/ Lee Jin-man.

Økokrim har overtatt etterforskningen mot Besseberg for «grov korrupsjon»

Østerrikske myndigheter har bedt Økokrim i Norge om å ta over etterforskningen av Anders Besseberg - som har pågått i over to år. Det er ukjent for Besseberg selv.

Det får TV 2 bekreftet tirsdag.

Zentrale Staatsanwaltschaft zur Verfolgung von Wirtschaftsstrafsachen und Korruption, også omtalt som «østerriksk økokrim», opplyser nemlig til TV 2 at «en del av vår etterforsking har blitt gitt til norske påtalemyndigheter. Norske og østerrikske myndigheter etablerte nylig en felles etterforskning i denne saken».

De opplyser videre at de ikke kan si noe om status i saken eller hvem andre som er involvert.

Førstestatsadvokat Trude Stanghelle bekrefter så følgende:

– Økokrim er blitt bedt av østerrikske myndigheter om å overta etterforskingen mot Anders Besseberg. Etterforskningen gjelder grov korrupsjon. Av hensyn til videre etterforsking ønsker vi ikke å kommentere ytterligere på nåværende tidspunkt, sier hun til TV 2.

Ny informasjon for Besseberg

TV 2 var tirsdag ettermiddag i kontakt med Besseberg-familien, men for de var det nye opplysninger at saken nå var i norske hender.

De ønsket ikke å uttale seg om saken.

Verken Besseberg eller norske eller østerrikske myndigheter vil altså si noe om når en beslutningen kan ventes i saken mot Besseberg.

Etterforskningen mot Besseberg - og 11 andre - ble startet i april 2018 etter en politirazzia i Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) hovedkvarter i Østerrike.

Ti av de tolv er mistenkt for det politiet kaller dopingbedrag, mens Besseberg og en person til er siktet for korrupsjon - eller «grov korrupsjon» som Økokrim nå omtaler det som. Tidligere generalsekretær i IBU, Nicole Resch, er den eneste andre navngitte personen av de totalt 12 som er under etterforskning.

Etterforskningen er knyttet til VM i skiskyting i 2017, mens korrupsjonsanklagene går tilbake til 2012.

Selv har Besseberg alltid avvist at han har mottatt penger for å manipulere og skjule russiske dopingprøver.

– Jeg mener at jeg ikke har gjort noe galt. Slik sett frykter jeg ikke noe, har han tidligere sagt.

Besseberg trakk seg som IBU-president kort tid etter at etterforskningen ble innledet.