HARDHAUSER: Da Hans Jørgen Djurhuus (i blått) barket sammen med Poul Ingason (til høyre), fikk det store konsekvenser.
HARDHAUSER: Da Hans Jørgen Djurhuus (i blått) barket sammen med Poul Ingason (til høyre), fikk det store konsekvenser. Foto: FSF.fo og Bjarni Nygaard.

Han er en blanding av Diego Costa og Pepé. Én kamp endte med rettssak

Fotballen på Færøyene er knalltøff. En gang gikk det av skaftet i en treningskamp – og det hele skyldtes en hevnaksjon.

Lørdag: Tabelltipset 14.00, HB Tórshavn-Streymur 16.00, KÍ Klaksvik-B36 18.00 og AB-Vikingur 20.00 (alt på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo)

– Vi vet at mange kommer til å se oss på TV, og det gir noe ekstra, sier Poul Ingason.

Han er en av nøkkelspillerne til Tvøroyrar Bóltfelag, som regel bare kalt TB.

At laget har enda mer å gi, kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på motstanderne.

TB har allerede fått stempelet «Crazy Gang.» Ingason er klar på at gjengen ikke legger noe mellom i duellene.

– Vi har alltid vært kjent for å spille tøft og kjempe til siste slutt. Alle lag er redde for å komme hit. Det har vært mentaliteten siden 1892. Og det vedvarer, slår Ingason fast, og sikter til at TB er den eldste klubben i ligaen.

Sett opp ditt Fantasy-lag gratis nå!

Costa-sammenligning

24 år gamle Ingason startet karrieren som en ung og lovende spiss, og fikk med seg flere aldersbestemte landskamper for Færøyene. For rundt tre år siden ble han imidlertid flyttet ned på stopperplass.

Laget hans slet i forsvar, og Ingason sa til treneren at han kunne prøve seg i det bakre leddet.

– Og jeg kom meg aldri tilbake igjen. Så jeg må ha gjort noe riktig, ler han.

Der møter motstandernes spisser til gjengjeld en kompromissløs forsvarer, ifølge Rógvi Baldvinsson. Han er færøysk landslagsspiller, og følger ligaen på øyen svært tett selv om han nå spiller for Bryne.

Atlético Madrid-spiss Diego Costa har gjort seg kjent for å spille helt på grensen.
Atlético Madrid-spiss Diego Costa har gjort seg kjent for å spille helt på grensen. Foto: Pierre-philippe Marcou

Baldvinsson drar parallellen til store fotballstjerner som Pepe og Diego Costa.

Ingason ler når han får høre om sammenligningen.

– Antageligvis når det kommer til gule kort på grunn av den aggressive stilen min. Det er ikke noe jeg tenker på, men det er gøy å bli sammenlignet med noen, sier Ingason, som forrige sesong pådro seg hele elleve gule kort.

Stygg voldsepisode

I 2015 ledet imidlertid den kompromissløse stilen imidlertid til en stygg voldsepisode på fotballbanen. Ingason spilte da for HB Tórshavn.

Under en treningskamp kom ting ut av kontroll i møte med Hans Jørgen Djurhuus, som nå er trener for ÍF.

– Han er også kjent for å takle hardt og spille tøft, forklarer Ingason.

– Han taklet meg, og jeg ville ha frispark. Men dommeren blåste ikke, så jeg reiste meg opp og dyttet ham. Noen sekunder senere slo han meg i ansiktet med knyttneven og brakk nesen min. Det gikk av skaftet.

– Det gikk til retten og alt, men jeg vet ikke ... jeg syntes ikke det var så ille, fortsetter TB-spilleren.

At det skulle ende i rettssak, var mot hans ønske.

– Jeg anmeldte det ikke, politiet tok saken selv. Jeg brydde meg faktisk ikke. Det er fotball, det er alt.

På hevnaksjon

Hans Jørgen Djurhuus husker naturligvis episoden godt. Han forklarer at det hele startet som en hevnaksjon etter en cupfinale hvor de to hadde møttes.

– Etter ett eller to minutter fikk jeg en tøff takling av Ingason, som jeg syntes var rødt kort. Dommeren ga ikke engang frispark. Men i en cupfinale kunne ikke jeg hevne meg siden det var mye som stod på spill, sier Djurhuus.

Da de senere møttes i en treningskamp, satt taklingen fortsatt i hos den nåværende ÍF-treneren.

– Ingason spilte på midtbanen, og jeg sparket ham ned tre, fire eller fem ganger. En gang dyttet han meg, og så ble det litt opphetet mellom oss. Det var ikke meningen å brekke nesen hans, men det endte slik og jeg ble anmeldt, forteller Djurhuus.

Han fikk en bot og en dom, og risikerte fengsel dersom noe lignende skjedde igjen.

– Det var alvorlig. Men jeg og Poul Ingason snakket sammen noen dager etterpå. Da var det overstått, og vi bærer ikke noe nag, sier Djurhuus.

– Angrer du på noe av det som skjedde?

– Nei, nei. Det er sånt som skjer. Det var en veldig stygg episode, men når det ender med en brukket nese begynner journalister å skrive og det blir tatt opp på Facebook, svarer han.

– Hører ikke hjemme

Jesper Mathisen er en del av ekspertkorpset når TV 2 skal sende den færøyske ligaen i helgen. Etter det han har fått sett av færøysk fotball, beskriver han det som en liga med mange typer som liker å sette motstanderen på plass.

Han håper man slipper å se lignende episoder som den Djurhuus og Ingason var involvert i for fem år siden.

– En ting er å bruke kroppen og styrken sin i dueller, men å brekke nesen på folk og bruke albuer og slikt, er bare griseri. Det tror jeg faktisk ikke noen har lyst til å se på en fotballbane, slår Mathisen fast.

– Ting som skjer mot hoderegionen er det farligste. Ikke bare som fotballspiller, men som menneske kan det ødelegge deg for resten av livet. Det hører ikke hjemme noe sted, fortsetter TV 2s fotballekspert.

Sjelden kost

Poul Ingason forsikrer om at det ikke pleier å gå så langt.

– Det har vært noe som kan sammenlignes, men ikke så brutalt som det. Det tror jeg ikke, sier Ingason.

Han er en bereist spiller etter å ha spilt kvalifisering til de europeiske cupene med HB Tórshavn og U-kamper for landslaget. Han mener at den færøyske fotballen er ekstra tøff.

– Jeg har spilt mange steder rundt om i verden, og jeg tror vi er litt hardere enn i andre land. Ikke hardest, men det er det vi er kjent for – mange frispark, og stoppe flyten i spillet, forklarer TB-stopperen.

Lørdag: Tabelltipset 14.00, HB Tórshavn-Streymur 16.00, KÍ Klaksvik-B36 18.00 og AB-Vikingur 20.00 (alt på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo)