Lillestrøm får nei fra NFF: – Gir ikke mening

Fikk grønt lys av regjeringen – men stoppes av NFF.

En jublende Abid Raja ga i torsdag toppfotballen grønt lys for umiddelbar gjenopptakelse av kontakttrening.

– Det er en kjønnsnøytral tillatelse fra oss, så lenge reglene følges og retningslinjene til fotballen følges, sa Raja.

Med andre ord: Både Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien har myndighetenes velsignelse til å starte opp igjen med vanlige treninger.

Lillestrøm, som rykket ned til OBOS-ligaen i fjor høst etter 45 sesonger på øverste nivå, er blant toppklubbene som ikke har permittert spillerne under koronakrisen. Og de har også ressurser til å følge de strenge smitteverntiltakene i NFFs protokoll for trening og kamp, som helsemyndighetene nå har gått god for.

Men paradoksalt nok sier nå regjeringen ja, mens NFF sier nei.

– Skal ikke brukes mot oss
For LSKs midtbanekriger Fredrik Krogstad gikk det kjapt fra jubel til forvirring.

– Jeg så pressekonferansen med Abid Raja, og det var full jubel, for toppfotball inkluderer jo også OBOS-ligaen. Så kommer det litt kontrabeskjeder og det blir litt misforståelser. Vi har fått beskjed om at LSK har mulighet til å gjennomføre treninger med reglene som gjelder for kontakttrening, men at vi ikke får lov med tanke på at andre klubber i OBOS-ligaen ikke har mulighet til det, forklarer Krogstad.

– Hva synes du om det?

– Skal jeg være helt ærlig, synes jeg ikke det gir mening. Jeg skjønner at det skal være fair for alle, men når man først har mulighet til å følge reglene som er satt, mener jeg vi bør få lov til å trene som normalt. Det kan hende jeg er påvirket av å være lei av situasjonen og at jeg er klar for å begynne å takle igjen.

Lillestrøm-trener Geir Bakke vil nødig framstå som en som sutrer. Men han innrømmer at han stusser litt på at spillerne hans ikke får utøve yrket sitt som normalt.

– Jeg tenker at det oppleves litt feil at vi kan utøve yrket vårt, at vi er klare for det og har vært det hele veien, men så får vi nei. Vi ønsket å sette i gang samtidig som Eliteserien, sier LSK-sjefen.

– Bør ikke brukes mot oss at vi drives proft

Han er klokkeklar på at Lillestrøm ville klart å håndheve smittevernsreglene på lik linje med klubbene i Eliteserien.

– Ville det gitt LSK en urettferdig fordel om dere fikk en måned mer med kontakttrening enn mange andre lag i OBOS-ligaen?

– Jeg har en viss forståelse for det, men samtidig skal det ikke brukes mot oss at vi er en klubb som drives proft og har større ressurser enn noen av de andre lagene. Egentlig synes jeg vi bør få starte opp igjen så lenge det skjer på en trygg og god måte. Så det er frustrerende, men man må bare vise forståelse for at andre lag sliter mer, svarer Fredrik Krogstad.

Geir Bakke er mer ordknapp.

– Det har skjedd mye på kort tid. Det er mye informasjon som skal ut. Jeg tenker at jeg ikke skal gå i noe korstog på noe som helst her, men jeg er i alle fall klar på at vi er veldig klare til å spille skikkelig fotball igjen, sier han.

– Ikke gøy å bli nedprioritert
OBOS-ligaen skal etter planen starte opp igjen fire uker etter Eliteserien. Direktør for Norsk Toppfotball (NTF), Leif Øverland, forstår godt frustrasjonen til Krogstad.

– Hvis en klubb er i stand til å kjøre fulle treninger i fire uker, mens andre klubber ikke kan det, vil det ikke oppleves som fair play. Men jeg forstår veldig godt at de ressurssterke klubbene i OBOS-ligaen opplever dette som utfordrende og kanskje fortvilende. Men jeg opplever at de ser det store bildet. De er en del av en pilot for norsk fotball. Hvis ikke vi lykkes med piloten, som starter med Eliteserien, blir det ikke noe fotball i Norge i år, sier Øverland.

NFFs forklaring

Lise Klaveness, elitedirektør i NFF, understreker at toppfotballen har fått en privilegert posisjon på vegne av idretten. Hun forstår imidlertid at de mest ressurssterke klubbene i de andre ligaene kan oppleve situasjonen slik Lillestrøm-leiren gjør.

– Vi skal gå foran med en pilot i et strengt smittevernregime, men òg med et stort ansvar. Det er bakteppet. Alternativet har vært ikke å spille fotball i det hele tatt. Fokuset er en forsvarlig inngang, sier Klaveness.

Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness.
Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby

– Det er vanskelig der å sette de grensene, og vi er nødt til å ta hensyn til at vi må være helt sikre på at det er smittevernfaglig forsvarlig. Altså en kvantitativ innfasing som er forsvarlig, og som vi er helt sikre på at vil fungere i starten. Etter den bakgrunnen fases OBOS-ligaen og Toppserien inn fire uker etterpå etter tett samspill mellom klubbene og interesseforeningene, fortsetter hun.

Hun slår fast at det nå vil jobbes hardt for å få med klubber som Lillestrøm i en gradvis gjenåpning. Men selv om Lillestrøm kan følge protokollen, blir det enn så lenge nei.

– Smittevernreglementet er ett vilkår. Man må oppfylle det for å bli faset inn. Også har vi tidligst dato for ligaene, som er et annet vilkår. Så før den datoen er kommet, er det ikke oppstart for trening. Det har med å romme systemet å gjøre. Dette er ikke et system klubbene alene skal forvalte, men et system NFF skal kontrollere og følge opp. Og et regime som aldri er blitt gjort før, og nå på noen dager skal etableres. Det er helhetsvurderinger gjort i tett samspill med NIF og toppklubbenes interesseforeninger, svarer Klaveness.

Krogstad medgir at nedrykket fra Eliteserien ikke akkurat blir mindre bittert med den siste vendingen.

– Det vil ingen ende ta. Aldri igjen! Det er ikke dritkult at Eliteserien får starte opp før oss, og det er ikke gøy å bli nedprioritert. Men jeg håper at de OBOS-klubbene som per nå ikke har mulighet til å gjennomføre treninger med kontakt prøver å finne løsninger så godt det lar seg gjøre. Og får dem godkjent, så kanskje vi kan komme i gang tidligere enn datoen som er satt, sier Krogstad.