Jansrud gleder seg til å bli far, men én ting bekymrer ham

Kjetil Jansrud søkte hjelp hos en «fagmann» på pappa-feltet.

– Akkurat nå så lurer jeg mest på hvordan fødselen blir. Det er jo en spesiell situasjon nå om dagen for oss som skal bli foreldre.

Det er spennende tider for Kjetil Jansrud (33) og kjæresten Benedicte Isabel Mortensen (29).

TV 2 møter Jansrud på samling med landslaget i Hemsedal. Fokuset ligger litt andre steder enn det normalt sett gjør.

– Det høres sikkert litt rart ut når du intervjuer meg oppi fjellheimen her, men oppe i hodet mitt nå så handler det om jeg får være med på fødselen og hvordan barsel-perioden blir.

Uvante nerver

Han innrømmer at han kjenner på en usikkerhet han ikke er vant med.

– Når jeg skal kjøre i for eksempel Kitzbühel, så har jeg jo gjort det noen år. Jeg har så mange tusen timer på ski, at jeg har en trygghet. Nervøsiteten der kommer mer i form av ønsket om at jeg skal gjøre det bra, og at det er viktig for meg. Det er naturligvis en risikovurdering i bakhodet, men når det gjelder fødselen er det helt opp til Benedicte og sykehuset om dette skal gå bra.

– Jeg er supernervøs og er i en posisjon hvor jeg kun kan være til hjelp. Det gjør meg mer nervøs enn jeg noen gang har vært som idrettsutøver. Samtidig så håper jeg at jeg har litt erfaring i å håndtere nervøsitet. Jeg håper jo at jeg kan være en liten klippe, men det er det sikkert mange som har sagt før meg også står de der på sykehuset og skjelver av nerver og spenning.

Gode råd

Men Kjetil Jansrud trenger ikke gå langt for beroligende råd.

Landslagskollega Leif Kristian Nestvold-Haugen er tobarnspappa, og venter det tredje til høsten. Nærmest en fagmann på området.

– Jeg tror at du skal være støttende, men ikke være bedrevitende. Ikke si at dette går så fint så. Det finnes for øvrig ikke noen råere og kulere opplevelse enn en fødsel, sier Nestvold-Haugen.

– Jeg er blitt skikkelig softis. Jeg går og snakker med magen og... Jeg har mistet det litt, kommenterer Jansrud.

Og det er helt klart at det kommer til å bli en annen hverdag enn før. Toppidrettsutøvere har som regel nok med å tenke på seg selv.

– Jeg er veldig heldig som har en samboer som er veldig positivt innstilt på at min idrettshverdag skal bli helt normal, sier han.

– Jeg er derimot spent på om jeg føler meg komfortabel med å dra på samling og konkurranser. Jeg kan gå glipp av alle de små tingene med babyen. Skjer det viktige ting med utviklingen som jeg ikke får være med på? Det blir faktisk en ny verden med baby, men når det gjelder perioden etter fødselen, så er jeg nok mer bekymret for meg selv og hvordan jeg kommer til å håndtere dette. Jeg håper det går greit med samvittigheten min. Men dette blir jo et negativt fokus. Jeg gleder meg jo voldsomt til det viktigste som skal skje i livet.

Farlig farvann

Lagkompis Nestvold-Haugen innrømmer at det kan være krevende.

– Ja, jeg har hatt mye dårlig samvittighet, men, og dette bør jeg kanskje ikke si, men av og til er det ganske godt å komme på samling. Bare for noe så enkelt med en natt med sammenhengende søvn...

Kjetil Jansrud flirer: – Nå er du i farlig farvann...

– Jada, men jeg sier det også høyt til Marthe når jeg er hjemme. Og hun er en klippe. Uten henne hadde ikke jeg kunne drive med dette her.

– Jeg er utrolig privilegert med å ha en på hjemmebane som lar meg holde på dette her. Kall meg gjerne bortskjemt. Marthe pleier å si at hun har tre barn, og nå får hun altså fire til høsten.

Kjetil Jansrud er klar på at hans idrettskarriere ikke skal gå utover den nye verdensborgeren.

– Vi idrettsutøvere er jo egoister, men nå kommer det altså en som er sjef, en skikkelig sjef i huset. Midtpunktet! Mitt utgangspunkt er at det barnet skal få en god oppvekst, ingenting av det jeg holder på med skal ha noen konsekvens for barnet. Det er mitt utgangspunkt.

–Jeg ville aldri prioritert min personlige karriere på bekostning av barnet, men jeg håper, som mange har klart før meg, å kunne kombinere toppidrett og det å være pappa.

Håper på en renessanse

Leif Kristian Nestvold-Haugen tror landslagets store stjerne har alle forutsetning for å lykkes, også som far.

– Det viktigste er å ha en god innstilling til den nye tilværelsen. Og som du ser: Jeg er jo ikke gått lei av å produsere barn, sier Nestvold-Haugen.

Det får Jansrud til å spørre:

– Prosessen eller barna?

Etter en skikkelig latterkule hos begge prøver Leif Kristian å ro seg i land:

– Jeg har jo bare blitt bedre i alpinbakken for hvert barn. Fortsetter det til vinteren så har vi vel snart et fotballag hjemme. Det er motiverende med barn og det spesielle er jo at med småbarn i huset så er ikke fokuset på deg selv. Du gjør ikke ting for deg selv, men også litt for familien.

– Vi idrettsutøvere har stort sett gjort ÉN ting, mens andre har valgt utdanning og yrker og kanskje byttet jobber, mens vi har vært ganske så ensporet. Når jeg ser på Leif så ser jeg at han bruker tiden på idretten effektivt og målrettet og blir altså bedre og bedre. Kanskje blir det å bli pappa en renessanse for meg, undrer Kjetil Jansrud.