Storklubbene vil få spillere på billigsalg: – Kan velge og vrake

Ole Gunnar Solskjær har rett: De største klubbene kan utnytte situasjonen på overgangsmarkedet, mener ekspert på fotballøkonomi.

Se «Mens vi venter på Premier League» på TV 2 Sumo nå!

Kieran Maguire er lektor i fotballfinans ved Universitetet i Liverpool, og dukker til stadighet opp i britiske medier for å gi et innblikk i engelske klubbers økonomi.

Til TV 2 sier han at den engelske fotballindustrien står overfor kanskje den mest utfordrende perioden siden 2. verdenskrig.

– På kort sikt, og da mener jeg 3-4 måneder, har alle klubbene nok penger til å overleve. Men har vi denne samtalen igjen om et år, og fotballen fortsatt ikke er tilbake, vil noen av de mindre klubbene være utsatt, sier Maguire, og snakker da om Premier League.

Overgangsmarkedet

Fortsatt vil de største klubbene stå sterkt på overgangsmarkedet, mener Maguire. I hvert fall sammenlignet med resten.

Han viser til en analyse av KPMG. De konkluderer med at spillerne i noen av de største klubbenes verdi har falt med rundt 25 prosent, ifølge Finansavisen. Hvorvidt sesongen sparkes i gang igjen, kan redusere verditapet noe.

– Det er bare Premier League-spillere. Lengre ned i divisjonene vil de slite med å få summer i det hele tatt. Det vil ha en betydelig effekt på overgangsmarkedet, slår Maguire fast.

Grunnen er enkel, ifølge ham: Tilbud og etterspørsel. Desperate klubber som trenger penger for å overleve, vil akseptere lavere summer for spillerne sine. Samtidig vil ikke de største klubbene kunne by like mye som de tidligere har gjort på grunn av tapte inntekter.

– Ole Gunnar Solskjær har tidligere sagt at de håper å utnytte situasjonen på overgangsmarkedet, og du kan se logikken bak det utspillet, sier Maguire.

– De klubbene som blir styrt bra økonomisk – Manchester United er en av de klubbene med sterk balanse, i tillegg til klubber som Manchester City, Liverpool og Chelsea – tror jeg vil kunne velge og vrake blant spillere i sommer. Og de vil kunne få dem for en billig penge, spår han.

Maguire seg for seg at ringvirkningene av koronakrisen kan vare ut 2022/23-sesongen.

– I to-tre år minimum forventer jeg en negativ effekt på prisene på overgangsmarkedet. Når du ser på megaovergangene, har også svært få vært suksessfulle. Neymar har ikke vunnet noe i Europa med PSG, og Dembélé, Coutinho og Griezmann i Barcelona og Paul Pogba i Manchester United har ikke levert helt som forventet. Mange spør seg hvorfor man skal betale så mye når det ikke garanterer deg gevinst i form av trofeer eller prestasjoner på banen, påpeker han.

Vil også ramme storklubbene

Fotballklubber har primært tre inntektskilder, forklarer eksperten: Inntekt i forbindelse, TV-avtaler og sponsoravtaler.

Går de neste ukene slik Premier League håper, vil fotballen rulle igjen i juni. Men trolig må klubbene belage seg på å spille for tomme tribuner i lang tid. Da ryker inntektene på kampdag.

Ifølge Maguire er det den minst betydelige av de primære inntektskildene, men står likevel for rundt en åttedel av pengene en klubb håver inn.

– Vi snakker fortsatt om betydelige summer. Det vil påvirke klubbene med store arenaer mye mer enn de små, konstaterer han.

Han anslår at Premier League-klubbene samlet tjener 800 millioner euro på kampdag per sesong. Det tilsvarer om lag 8,9 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Ser man på Manchester United, tjente de rett under fem millioner euro (55,8 mill. kroner) per kampdag forrige sesong. Liverpool tjente rundt 3,5 millioner euro, og de store London-klubbene tjente rundt 3-4 millioner per hjemmekamp. Det vil ramme dem hardt, slår Maguire fast.

Få med deg ekspertens gjennomgang av fotballøkonomien i England på TV 2 Sumo: