THE BIG BOSS: David Lappartient, her fra fellesstarten i VM i Bergen høsten 2017, er president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170027.
THE BIG BOSS: David Lappartient, her fra fellesstarten i VM i Bergen høsten 2017, er president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170027.

Trosser skepsis og kritikk: Vil ha tilskuere langs veien i Tour de France

Presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) vil arrangere sykkelritt i Sør-Europa fra 1. august - med tilskuere.

Det fortalte UCI-president David Lappartient til TV 2 på en telefonkonferanse tirsdag ettermiddag.

En drøy time tidligere hadde UCI publisert en oversikt over hvordan 2020-sesongen vil bli, til tross for at de verken er arrangør av rittene eller kan pålegge de å bli gjennomført.

Endagsrittet Strade Bianche i Italia er først ut 1. august, Tour de France begynner 29. august, og en rekke ritt er deretter presset inn i en sesong som avsluttes med Vuelta a España så sent som i november.

– Vi vil ikke forby tilskuere

I motsetning til blant andre fotballen, hvor det er ventet at de fleste kamper utover høsten vil foregå bak lukkede dører, vil ikke UCIs leder se det samme i de største sykkelrittene.

– Vil du anbefale arrangører å arrangere ritt uten tilskuere i denne situasjonen?

– Jeg vil ikke ha rittene «bak lukkede dører». Man trenger å «føle» sykkelrittene. Men det er kanskje mulig å regulere folkemengdene. I Frankrike er det for eksempel ikke lov til å ha arrangementer med mer enn 5000 tilskuere før tidligst 1. september - så Critérium du Dauphiné, i august, vil forholde seg til dette. Men jeg vil ikke se Tour de France, Giro d'Italia, Flandern rundt og så videre uten tilskuere. Det er en mulighet å begrense folkemengdene, men vi vil ikke forby tilskuere, sa Lappartient om rittene som årlig samler flere millioner mennesker langs veikantene.

Touren skal altså gå i tidsrommet 29. august-20.september, mens Giro d'Italia vil gå 3.-25.oktober.

Flandern rundt (18.oktober) og Paris-Roubaix (25.oktober) vil gå samtidig som Giroen, mens det tredje og siste treukersrittet, Vuelta a España, vil begynne 20.oktober.

Kunne ha resultert i katastrofe

En rekke eksperter har stilt spørsmål ved realismen i å skulle arrangere et Tour de France så tidlig som i august, og attpåtil i et land som har vært såpass hardt rammet av viruset, men Lappartient sier at han er «trygg, men ikke sikker» på at det skal lykkes.

Flere ryttere TV 2 har snakket med sier at de er forberedt på at det kanskje ikke blir et eneste ritt før året er omme, men Lappartient forsvarer kalenderen som ble presentert tirsdag - selv om den risikerer å gi ryttere, lag og supportere falske forhåpninger.

– Selvfølgelig (er det en risiko, journ. anm.), men vi har ikke mange valg. Vi kunne ha sagt i mars at sesongen var over og at vi sees på nyåret, men vi mener det kunne ha resultert i en katastrofe for rytterne, lagene, arrangørene og sporten som helhet. Vi vil redde det som kan reddes. Når det er sagt, så er vi fullstendig klar over at situasjonen er uoversiktlig. Ingen vet hvordan situasjonen vil være om to måneder. Men det er vårt oppdrag å forberede den andre halvdelen av sesongen så godt vi kan. Vi håper at den kan gjennomføres.