Kunne spilt Champions League-kvalik. Valgte å dra til Obosligaen

Simen Sandmæl forteller om en vanvittig fotballinteresse på Færøyene.

Lørdag: Se Havnar Bóltfelag-Streymur (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no kl. 16), KI Klaksvik-B36 Torshavn (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no kl. 18) og AB-Vikingur (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no kl. 20)

Lørdag starter vårens vakreste fotballeventyr på Færøyene. Klokken 18.00 besøker B36 Torshavn Djupumyra stadion. Der venter regjerende mester KI Klaksvik. De samme to lagene møttes i seriefinale forrige sesong.

I 2019 spilte norske Simen Raaen Sandmæl (29) for mesterlaget fra Klaksvik. Trønderen gjorde sine saker svært bra. Han ble sågar tatt ut på årets lag. Nå er Sandmæl tilbake i norsk fotball. Han har byttet ut Champions League-kvalik med Obosliga-fotball for Stjørdals-Blink, uten at 29-åringen tenker for mye på akkurat det.

GÅR FORBI: Simen Sandmæl i aksjon på Færøyene.
GÅR FORBI: Simen Sandmæl i aksjon på Færøyene.

– De færøyske lagene gjorde det veldig godt i Europa i fjor. Jeg fikk med meg seks kamper i Europaliga-kvaliken. Sånn sett følte jeg at det var fullklaff på de fleste parametre. Da blir man litt fornøyd med ett år også, sier han.

Sandmæl forteller om en enorm fotball-interesse på balløya. Det toppet seg før seriefinalen i fjor. Vinneren av oppgjøret B36 Tórshavn-KI Klaksvik ville bli seriemester.

– Det var veldig gøy. Det var en ren seriefinale. Vinneren av kampen vant serien. Vi møtte dem borte. Vi ledet 3-0 ganske tidlig, men det var en artig opplevelse. Det var en ekstrem mobilisering i byen. Det bor bare 4500 mennesker i Klaksvik, men godt over 3000 av dem var på den bortekampen. Sånn sett er interessen ekstrem. Det var god stemning i uken før kampen, og det ble skikkelig fest i ettertid. Jeg har kontakt med en del fortsatt, og det virker nesten som det fortsatt er litt feiring, sier han.

– Sterk mobilisering

EVENTYR: Simen Sandmæl ville prøve noe nytt. Valget falt på Færøyene.
EVENTYR: Simen Sandmæl ville prøve noe nytt. Valget falt på Færøyene.

Han hadde spilt for en rekke klubber i Trøndelag før han prøvde lykken på Færøyene.

– Det var litt tilfeldig. Jeg spilte i Ranheim i tre år. De siste månedene spilte jeg Obosliga-fotball for Levanger. Det var en periode jeg sto uten kontrakt. Jeg vurderte om jeg skulle prøve noe nytt. Jeg har som regel spilt i Trøndelag, så jeg var giret på å prøve noe nytt. Sverre Mauseth sendte meg en tekstmelding og lurte på om det kunne vært en idé å reise til Færøyene. Han hadde kontakt med en klubb der. Jeg slo det egentlig litt fra meg, men det var en artig tanke. Jeg undersøkte det nærmere, og da tenkte jeg: «hvorfor ikke». Det var litt eksotisk og annerledes, sier han.

Del 1: De fem beste lagene på Færøyene
Del 2: De fem svakeste lagene i øverste divisjon

Høsten 2018 var Sandmæl en del av et Levanger-lag som slet med å vinne fotballkamper. Så ble han del av et lag som knapt tapte fotballkamper.

– Vi vant serien. Jeg ble kjent med et nytt land og en ny type fotball. Det var en artig opplevelse. Jeg kom rett inn i det laget som satset kanskje aller mest på Færøyene. Det var grei økonomi, og de hadde en stolt historie. Samtidig hadde de ikke vunnet serien på tjue år. Det var en sterk mobilisering, og det var ikke tvil om at målet var å vinne serien, forteller han.

Klubben har fått på seg et rykte for å være en kjøpeklubb, mye takket være økonomiske midler fra hjørnesteinsbedriften JFK SeaFood.

– Klaksvik er den nest største byen. Det er ikke så mange folk som bor der, men patriotismen er veldig sterk. Næringslivet og samfunnet støtter veldig opp om klubben. De har bra økonomi og litt større kjøpekraft enn andre lag. De har fått litt det stempelet, men det tror jeg de lever godt med, sier Sandmæl.

– Veldig god venstrefot

29-åringen tror de beste lagene ville klart seg greit på nest øverste nivå i Norge.

– Jeg vil sammenligne de fem beste lagene med Obosligaen i Norge. Det er gode Obosliga-lag. De fem svakeste lagene er litt svakere, analyserer han.

Sandmæl sitter igjen med gode minner fra tiden på balløya.

– Det er et veldig vennlig folk. Man blir kjent med lokalsamfunnet på en helt annen måte. Det var veldig hyggelig. Man prater med dem man treffer på gaten. Ellers er det mye fin natur. Vi besøkte mange av øyene. Fotballen er én ting, men folk var imøtekommende og gjestfrie. Det har festet seg, forteller han.

Midtbanespilleren sier det er flere spillere nordmenn bør legge merke til før det braker løs. Han trekker spesielt frem sin tidligere lagkompis Jóannes Bjartalid.

– Han er en veldig god spiller. Han har også hatt muligheten til å reise andre steder, men har valgt å bli. Bjartalid har en veldig god venstrefot og frisparkfot. Han scoret mange spektakulære mål, sier han.