– Zlatan kalte meg for fisker, så jeg svarte ham tilbake. Da sa det pang

Tidligere Færøyene-kaptein Atli Gregersen bryr seg ikke om han spiller mot Zlatan Ibrahimovic eller en snekker fra Torshavn. For ham er det krig uansett.

TV 2 satser på Færøysk fotball: Se 1. runde 9. mai: 16.00: Havnar vs EB/Streymur (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no) 18.00: KI vs B36 (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no) 20.00 AB vs Vikingur (TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no)

Atli Gregersen var mannen som sto fremst i krigen da Færøyene reiste land og strand for å yppe seg mot verdenseliten.

Med kapteinsbindet rundt armen, og en god dose humor, viste han lite frykt overfor stjerner som Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo og Dejan Stanković.

Men mot Sverige i 2011 smalt det. Ibrahimovic har tidligere sagt at de færøyske spillerne klaget på dommeren konstant og at det irriterte ham.

Den svenske spissen albuet først en motspiller, før han tok løpefart mot Gregersen og plantet albuen i ansiktet hans. Senere i kampen kastet han ballen i ansiktet på keeper Gunnar Nielsen.

Nå forteller Atli Gregersen hvordan han opplevde det da Ibrahimovic smalt albuen inn i ham.

– Nå er det så lenge siden, så jeg kan like godt fortelle hva som skjedde. Først må jeg si at Zlatan nok er et av mine største idoler gjennom tidene, men det brydde jeg meg ikke om da vi spilte mot ham. Vi kranglet gjennom hele kampen og han kalte oss for fiskere. Jeg svarte ham med noe som ikke var så hyggelig, så smalt det. Det sa pang og jeg ble liggende i ti sekunder, og skjønte egentlig ikke hva som skjedde, sier Gregersen til TV 2.

Han forteller om uforglemmelige øyeblikk, som da han var kjepphøy mot Ronaldo før kampen deres i 2016. Ronaldo svarte aldri, men var delaktig i at Portugal vant 6-0.

– Bjørn Maars Johnsen ønsket å kjøpe meg

Gregersen prøvde å slå gjennom i Danmark da han var ung, men etter hvert gikk turen hjem til Færøyene, sett bort fra et kort opphold hos skotske Ross County. Landslagsdrakten har han hengt på hylla, men til helgen er han å se på TV 2s kanaler når laget hans Vikingur møter Argja Bóltfelag (AB).

Vikingur ligger i kommunen Eystur, en plass hvor det bor rundt 2000 innbyggere. Han var blitt 27 år da han fikk landslagsdebuten og etterhvert fikk han æren av å bære kapteinsbindet. Han har utallige historier fra landslagskarrièren, men det er likevel noen som skiller seg ekstra ut.

Da Færøyene møtte Serbia i Torshavn klarte han å terge på seg Lazio- og Inter-legenden Dejan Stanković .

– Han også kalte oss for fiskere. Jeg fikk til slutt nok og ba ham om å holde kjeft og sette seg på Inter-benken ettersom han spilte lite for dem på det tidspunktet. Han ble helt rasende og var etter meg hele kampen, sier 37-åringen.

IKKE SVERIGES FAVORITT: Også i 2018 karte Gregersen å terge på seg svenskene. Denne gang Pontus Jansson.
IKKE SVERIGES FAVORITT: Også i 2018 karte Gregersen å terge på seg svenskene. Denne gang Pontus Jansson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

– Jeg har forresten en historie om han høye norske spissen (Bjørn Maars Johnsen, journ.anm.) fra kampen mot Norge her i Torshavn i fjor. Det var 0-0 lenge, plutselig sa han til meg «dere er jo gode, vi sliter her. Hvor mye tjener du?» Jeg svarte at jeg betaler klubbkontingent og får utbetalt rundt 1000 euro i året. Da spurte han hva jeg skulle ha for at han kunne kjøpe meg. Så det skjer mye morsomt også, alt er ikke krangling, sier Gregersen.

Fyllatur til Tromsø

I 2014 skulle Vikingur møte Tromsø i kvalik til Europa League. En trekning man regnet med at Tromsø ville ta seg enkelt forbi. Men Gregersen og resten av laget hadde andre planer.

– Det var nok noe av det største jeg har opplevd. For en tur. Vi klarte å holde dem til 0-0 på Færøyene, så vi dro til Norge med tro. Vi slo dem 2-1, men vi fikk ikke fly hjem siden det var tåke. Så vi ble værende i Tromsø to dager ekstra, så det utviklet seg til å bli en fyllatur. Vi festet og drakk i to dager. Det ble skapt mange røverhistorier på den turen, sier han.

Simen Wangberg fortalte om hans opplevelse av det hele da Adresseavisen intervjuet ham året etterpå.

— Vi skulle jo egentlig kjørt over det laget. I stedet ble det en krigekamp på Alfheim, hvor vi rett og slett presterte å tape (1-2), sa han.

— De kom med charter, og oppførte seg som om det var en real heisatur. De hadde nok ikke veldig stor tro på avansement. De hadde med seg noen supportere, og etter de hadde vunnet bar det rett på byen med alle sammen. De fikk seg en skikkelig fest, sa Wangerberg – som også må glise over at det etterpå ble sagt at Vikingur-spillerne sto og røykte utenfor stadion etter kampen.

SENKET DEM: Bjørn Maars Johnsen avgjorde til slutt kampen mot Færøyene med to mål. Her i duell med Atli Gregersen.
SENKET DEM: Bjørn Maars Johnsen avgjorde til slutt kampen mot Færøyene med to mål. Her i duell med Atli Gregersen. Foto: Terje Pedersen

– Når jeg tok på meg landslagsdrakten var det som å gå i krig

I likhet med Klæmint Olsen tror Gregersen at eksponering av ligaen vil være utrolig bra for de unge spillerne som ønsker seg videre i karrièren. Selv sier han på spøk at TV 2 er 20 år for sent ute, og sikter til seg selv som er blitt 37 år.

Han fikk ikke debuten på landslaget før han var 27 år, men legger ikke skjul på at det er det største han har opplevd.

– Jeg spilte alle landskamper som om det var den siste. Man skal være stolt over å representere landet sitt og det var jeg. For meg var det som å gå i krig når jeg tok på meg landslagsdrakten. Det som er litt morsomt er at selv om vi er et lite land, så trodde vi faktisk at vi kunne slå alle, uansett om det var Spania eller Island som sto på motsatt side.

Selv er han i likhet med store deler av spillerne på Færøyene i arbeid. De siste ukene har vært ekstra hektiske, ettersom han er sjef for Færøyenes svar på NAV i sin region.

– Jeg har en historie til, sier 37-åringen og ler:

– Vi spilte bortekamp mot Ungarn og det var totalt kaos. Det var en hendelse hvor jeg løp inn i treneren deres, siden han stilte seg i veien for meg. Da jeg så opp sto det to politifolk og så på meg. Jeg ropte «kom an, da!», men da fikk jeg raskt beskjed av treneren vår at jeg ikke burde prøve meg på to politifolk med maskingevær.