Oslo 20200430. 
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja under regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20200430. Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja under regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby

Raja: – Det blir ingen endringer for idretter der fysisk kontakt er nødvendig

Fotballfansen og Eliteserien må smøre seg med tålmodighet med tanke på når fotballen kan rulle igjen.

Det var knyttet stor spenning til hva kulturminister Abid Raja (V) ville si om å løfte på tiltakene for fellestreninger i idretten, samt om en eventuell oppstartdato for Eliteserien kunne bli kjent, på torsdagens pressekonferanse med regjeringen.

Fotballen og øvrige idretter må imidlertid vente til 7. mai før de får svarene de har ventet på.

– Det vil bli ingen endringer for idrettskonkurranser med idretter der fysisk kontakt er nødvendig. Der idretter kan holde en meters avstand, så er de velkommen til å starte opp. Men idretter der utøverne er fysisk nærmere enn en meters avstand, så vil disse avklaringene komme 7. mai. Uten at vi har fått noen føringer for hvordan det vil gå, sa Raja.

Raja understreker at han er i fortløpende dialog med Folkehelseinstituttet (FHI), helsedirektoratet og Norges idrettsforbund (NIF).

– Det er mange som snakker godt sammen, og det er veldig bra. Akkurat som vi snakker med FHI, snakker vi med NIF herunder. Den dialogen vil fortsette. Vi legger faglige anbefalinger til grunn. Frem til i dag gjaldt reglene om at de kan trene fem om gangen på to meters avstand. Nå er vi nede på fem om gangen, med én meters avstand. Jeg skjønner at idretten er ivrig etter å komme i gang, men de detaljene vil komme 7. mai, svarte Raja på spørsmål fra TV 2.

I intervju med TV 2s Stål Talsnes etter pressekonferansen sa Raja dette:

– Vi skal åpne opp gradvis i kontrollerte former, og jeg lover: Den dagen vi har en beslutning på at vi er klar for å åpne opp fotballen, da skal jeg ikke kaste bort ett eneste minutt. Da skal jeg komme meg bort på midtbanen, blåse i fløyta og sette i gang kampen.

Har skapt stor debatt

Den planlagte fotballoppstarten har skapt stor debatt. Toppene i Norges Fotballforbund innkalte i forrige uke til pressekonferanse for å fortelle om svært dramatiske utsikter for økonomien både i topp- og breddefotballen.

Fotballforbundet og Norsk Toppfotball er blant flere idrettsaktører som har uttalt at den statlige støtteordningen til idrett- og frivillighet ikke traff godt nok. Det ble bare søkt for 371 millioner kroner fra støtteordningen der det var satt av 700 millioner.

Raja svarte dette på spørsmål om hvor lenge han tror fotballen kan overleve økonomisk uten at sesongen er i gang:

– Da vi stengte ned Norge 12. mars var det mange sektorer i Norge som har lidd store økonomiske tap. Det har regjeringen stor respekt og forståelse for. Men det er ikke slik at vi skal inn og dekke omsetningstapet. Slik er det også med idretten. Vårt hovedmål er å hjelpe de 11.000 små lag og foreninger i breddeidretten gjennom statlig idrettspolitikk. Og jeg har vært tydelig på at tap av sponsorinntekter ikke er en del av det. Vi jobber gradvis med å gjenåpne samfunnet, og fotballen er en del av det. Dette vil vi komme tilbake til 7. mai. Det vil dere få en avklaring på 7. mai, sa kulturministeren.

– Jeg skjønner at de er frustrerte, sa han til TV 2 etter pressekonferansen.

Raja oppfordret samtidig alle til å være flinke og overholde smittevernregler, slik at det muligens kan åpnes opp for arrangementer med inntil 200 personer den 15. juni. Det vil avhenge av smittespredningen.

Tidligere torsdag møtte kulturminister Abid Raja, daglig leder i Odd, Einar Håndlykken. Etter møtet stilte begge to opp for den fremmøtte pressen.

Da sa Odd-sjefen at han ikke trodde det vil komme en bekreftelse allerede torsdag på ønskene til Norges Fotballforbund om å komme i gang med treninger og kamper.

– Jeg tror det er litt for tidlig, det må jobbes mer med. Vi har ikke snakket så mye om dette. Vi har snakket om disse pakkene, støtten rundt økonomi. Det var min agenda her i dag, uttalte han til media.

Åpner gradvis opp
På torsdagens pressekonferanse med regjeringen ble det opplyst hvor store grupper som kunne samles i løpet av sommeren. Regjeringen tillater blant annet offentlige arrangementer med inntil 50 personer fra 7. mai, men understreker at avstanden mellom personene må være én meter.

Helseminister Bent Høie advarte mot en for rask gjenåpning av samfunnet etter den pågående koronapandemien på pressekonferansen.

– Vi må åpne opp gradvis. Vi må gjøre det kontrollert. Og vi må gjøre det sammen, poengterte helseminister Bent Høie.

– Neste uke kommer vi med en fullstendig plan hvor hvordan vi skal åpne opp der vi stengte ned på grunn av smitten. WHO råder landet til åpne landet gradvis, i intervaller på 14 dager. Det rådet vil vi følge, sa han blant annet videre.

Tillater samlinger med 50 personer
En av endringene regjeringen foretok seg var at de åpnet opp for offentlige arrangementet med 50 personer tilstede. Det gjelder fra 7. mai.

– Nå åpner vi litt opp. Men vi stiller klare vilkår. Fra 7. mai blir det mulig med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer. Det blir lovlig med arrangementer der avstanden mellom personene er én meter. Vi vil også vurdere å tillate arrangementer for inntil 200 personer fra 15. juni, sa Høie.