Skien  20170430.
Eliteserien fotball 2017: Odd - Vålerenga (2-1). Daglig leder i Odd Einar Håndlykken etter eliteseriekampen mellom Odd og Vålerenga på Skagerak arena.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Oslo 20200425. 
Kulturminister Abid Raja møtte pressen lørdag formiddag, for å informere om regler for store arrangementer i sommer.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Raja møter Odd-sjefen før han skal tale i ettermiddag

Torsdag ettermiddag kan fort vise seg å bli en skjebnedag for Eliteserien.

Kulturminister Abid Raja møter daglig leder i Odd, Einar Håndlykken i dag, opplyser kulturdepartementet til TV 2.

Møtet skjer før Raja skal fremlegge hva som skjer med arrangementer som har under 500 deltakere.

Torsdagens fremlegg har den siste tiden blitt sett på som en slags dommedag for å få i gang Eliteserien og normale treninger.

Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund ønsker at lagene skal få begynne å trene i mai, mens ligaen starter opp i juni.

Torsdag er det ventet at Abid Raja kan komme med en avgjørelse som enten gir dem grønt lys, eller at restriksjonene opprettholdes.

Temaet for samtalene skal også omhandle breddefotball, det er Håndlykken som har bedt om møtet.

– Hersketeknikker

Einar Håndlykken deltok tirsdag under «Debatten» på NRK og sa da «Vi har forståelse for at Raja er ny». En uttalelse som fikk Raja til å tenne på pluggene.

– Jeg elsker idrett og jeg brenner for idretten. Og hersketeknikker som at jeg er ny og fersk, eller at jeg ikke forstår idrett, det sier mer om de som sier dette enn om meg, svarte Raja til VG.

Odds daglige leder beklaget senere uttalelsen overfor VG.

– Det var overhodet ikke min mening å bedrive hersketeknikker, men jeg skjønner at det kunne oppfattes slik. Min intensjon var å vise forståelse for at klubbidretten er kompleks og at det er mye å sette seg inn i. Jeg prøvde faktisk å strekke ut en hånd og vise litt forståelse for at Raja har en vanskelig jobb, men det lyktes jeg åpenbart ikke med. Så jeg beklager at jeg ordla meg klønete, skrev han i en SMS til avisen.

Massivt press

Presset på Regjeringen, med kulturminister Abid Raja i spissen har økt drastisk denne uken. Både fotballen og andre politikere har tatt til orde for å si sin mening i saken.

– Jeg har full tillit til at NFF klarer å ivareta smittevernet. Nå er det på tide at Raja kommer på banen, og ikke gjemmer seg i garderoben, sa Frp-politiker Silje Hjemdal til TV 2 på tirsdag.

Mandag ba Norges idrettsforbund (NIF) myndighetene om å få komme i gang med treninger i toppfotballen 4. mai, med sikte på sesongstart for toppfotballen 15. juni. Nå har NFF justert det første tidspunktet til 10. mai.

– Jeg tror det er en utbredt misoppfatning at det er kulturministeren, altså jeg, som beslutter når fotballkampene kan starte. Vi venter på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet og basert på det vil Regjeringen ta sin beslutning, sa Raja til TV 2.

– Og så må vi huske på at akkurat nå er det mange besteforeldre som ikke kan treffe barnebarna sine. Hele samfunnet har investert vanvittig mye for å få kontroll på denne pandemien. Vi har stengt ned bedrifter. Det er 450 000 permitterte og arbeidsledige. Dette rammer bredden av næringslivet og folk i hele Norge. Da må vi ta ting skrittvis, gradvis, vi har heldigvis lyktes i å ta kontroll på pandemien – vi kan ikke risikere at vi nå mister kontrollen igjen.

Ikke aktuelt med forsøkskaniner

Både NFFs Lise Klaveness og Brann-målvakt Håkon Opdal har tatt til orde for at toppfotballen nå kan gå foran og vise vei for andre idretter. Men Abid Raja vil slett ikke ha noe av at Eliteserien-spillere skal være forsøkskaniner.

– Vi driver ikke forsøk når det gjelder liv og helse. Jeg vil veldig gjerne at idretten skal komme i gang, men idretten må også være vårt felles ansvar bevisst. At vi ikke skal bidra til smittespredning og ikke bidra til at vi mister kontroll på pandemien.

– Idretten er ikke en løsrevet del av samfunnet. De er en del av samfunnet og akkurat som vi vurderer gradvis gjenåpning av samfunnet, vil vi selvfølgelig også vurdere idretten.