LEDET SERIEN: Kylian Mbappé og Paris Saint-Germain ledet serien suverent. Foto: Franck Fife
LEDET SERIEN: Kylian Mbappé og Paris Saint-Germain ledet serien suverent. Foto: Franck Fife

Fotballsesongen i Frankrike avlyses

Sesongen for alle lagidretter i Frankrike er over, bekrefter landets statsminister. Fotballen går løs på 2020/2021-sesongen når det er mulig.

Statsminister Édouard Philippe talte tirsdag til folket og la fram nye retningslinjer i kampen mot koronaviruset.

– De store sportsbegivenhetene kan ikke fortsette før i september. Fotballsesongen 2019/20 er avsluttet, sier Philippe.

To nordmenn på nedrykksplass

Philippe slo fast at det for alle lagidretter ikke er mulig å fullføre sesongen, og viste særlig til de to øverste fotballigaene og rugbyligaen Top 14.

Dette kan få konsekvenser for Paris Saint-Germain og Lyon i Champions League, en turnering Uefa tidligere har ønsket ferdigspilt i august.

Ifølge Philippe er det fortsatt helt uvisst når det igjen kan spilles fotball i Frankrike, og det er heller ingen planer om å tillate organisert trening for kontaktidretter.

Han åpner imidlertid for praktisering av individuelle idretter.

– På gode dager vil det være mulig å praktisere individuelle idretter utendørs under forutsetning av at reglene for blant annet sosial distansering overholdes, sa statsministeren.

Frankrike har satt i verk svært strenge koronatiltak, og myndighetene meddelte tirsdag et planen er gradvis å åpne opp samfunnet 11. mai. Men altså ikke de største idrettsarrangementene.

Paris Saint-Germain leder for øyeblikket serien suverent, mens Toulouse og Amiens ligger på direkte nedrykksplass. Nordmennene Ruben Gabrielsen og Haitam Aleesami spiller for henholdsvis Toulouse og Amiens.

Det gjensto ti runder av sesongen.

– Ikke uventet, men kjemperart
TV 2-ekspert Mina Finstad Berg mener avgjørelsen ikke kom uventet, men beskriver det likevel som «en helt absurd situasjon» fotballen nå er inne i.

– På den ene siden har jeg nesten gått og ventet på at en av de fem store ligaene skulle avlyses. Men her er det ikke fotballen selv som har tatt avgjørelsen, det er myndighetene som tok avgjørelsen her, sier Finstad Berg til TV 2.

– Jeg har hatt på følelsen at dette kom til å skje. Det er ikke uventet, men kjemperart. Ulike land er ulikt rammet av pandemien, og myndighetene i Frankrike har ikke nødvendigvis hatt gjennomføringen av Ligue 1 på sin prioriteringsliste. De har kommet frem til at det er ikke er forsvarlig med noen form for idrett før september, fortsetter hun.

Eksperten har likevel forståelse for at avgjørelsen kom overraskende på mange fotballfans. Det er ennå ikke bekrefter hva som skjer med tanke på opp- og nedrykk i det franske ligasystemet.

– Samtidig er jo dette veldig absurd. Belgia og Nederland har jo gjør det før, som er ligaer som mange i Norge følger med på. Men at det skjer i en av de virkelig fem store ligaene, det er en merkelig følelse. Nå er faktisk Ligue 1 finito. Den skal ikke fullføres og de må finne en annen løsning med tanke på hvem som rykker ned, får plasser i Europa og lignende. Sesongen 2020 er over. Det er kjemperart, sier hun.

Spent på hva som skjer i resten av fotball-Europa
Nå er Finstad Berg svært spent på hva som vil skje med de andre store ligaene i Europa.

– Det er vemodig å havne i denne situasjonen, og nå lurer jeg på hva de gjør i resten av Europa. Hva med England, Spania og Italia? Det jobbes på spreng for å lage en plan for at det skal være mulig å gjennomføre ligaene, men hvor realistiske de er er jo vanskelige å spå. Det innebærer jo i hvert fall hyppig testing av spillere. Om testkapasiteten er tilstede, og hvor moralsk forsvarlig det er å teste fotballspillere hver tredje dag, det er jo ikke sikkert det.