BYTTER LAG: Johannes Høsflot Klæbo er tilbake på sprintlandslaget. Kometen Helene Marie Fossesholm er nykommer på kvinnelandslaget.
BYTTER LAG: Johannes Høsflot Klæbo er tilbake på sprintlandslaget. Kometen Helene Marie Fossesholm er nykommer på kvinnelandslaget. Foto: Vidar Ruud

Klæbo fikk viljen sin – tilbake på sprintlandslaget

Skistjernen er tilbake på sprintlandslaget. Komet fikk plass på kvinnelandslaget.

Tirsdag presenterte Skiforbundet langrennslandslagene for sesongen 2020/21.

Siden forrige sesong har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Eirik Brandsdal og Sondre Turvoll Fossli lagt opp.

– Litt tryggere

Sprinttrener Arild Monsen kunne avsløre at Johannes Høsflot Klæbo får oppfylt ønsket sitt om å returnere til sprintlandslaget.

– Det er ingen tvil om at vi går inn mot en spesiell sesong. Vi går mot en vinter der vi ikke vet hva som møter oss. Vi må forberede oss som normalt. Nivået på allround er høyt, og jeg føler at det blir litt «safere» å velge sprintlaget. Jeg går tilbake til den trygge, gode metoden, sier Klæbo.

– Hva mener du med tryggere?

– Det er litt med tanke på treningsbelastning. Jeg har hatt to gode år på sprintlandslaget før, sier han.

Klæbo er forberedt på en sesong utenom det vanlige.

– Det er ikke tvil om at vinteren blir spesiell. Det er vanskelig å si hva vi vil møte, men vi må forberede oss som om det blir en vanlig sesong, sier han.

Siden i fjor er Martin Johnsrud Sundby vraket fra allroundlandslaget.

– Selvfølgelig er det tøft. Jeg vil bruke ordet vemodig. Han har sagt at han ikke kan være med og bidra med noe mer på samlinger, og da ble det sånn, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Men vi er fortsatt veldig gode venner, understreker han.

Også Niklas Dyrhaug og Mattis Stenshagen vrakes.

Fossesholm inn

Kometen Helene Marie Fossesholm (18) er tatt inn på elitelaget. Ut forsvinner Mari Eide og Astrid Øyre Slind.

– Jeg føler vi har gjort en grundig vurdering av hva som er best for hennes del, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

Han forteller at Fossesholm vil få et tilpasset opplegg.

Fossesholm er en av de yngste løperne som noen gang er tatt inn i en norsk landslagstropp i langrenn. Løperen fra Eiker Skiklubb fyller 19 år 31. mai og er hentet opp fra juniorlandslaget. Hun tok to gull i junior-VM i Oberwiesenthal sist sesong og holder junioralder også denne sesongen.

Fossesholm er også en svært god syklist, men nå har valget falt på langrenn.

– Jeg er fullt ut klar over at jeg må nedprioritere sykkelsatsingen, men jeg kommer aldri til å slutte å kjøre ritt. Jeg er heldig som får være med på elitelaget i langrenn. Jeg blir den yngste på laget og har ikke vært med i dette «gamet» før, og jeg kommer til å søke råd hos mine lagvenninner. Kanskje kan jeg bidra med noe selv også, sier Fossesholm.

Sprintlandslaget herrer: Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Erik Valnes, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl.

Allroundlandslaget herrer: Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget.

Kvinnelandslaget: Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ragnhild Haga, Tiril Udnes Weng, Anna Svendsen, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng og Helene Fossesholm.