TIL NHL: Mathias Emilio Pettersen fikk guttedrømmen oppfylt mandag.
TIL NHL: Mathias Emilio Pettersen fikk guttedrømmen oppfylt mandag.

– Jeg har vært mye alene

Norges ferske NHL-proff Mathias Emilio Pettersen har ofret mye.

Mathias Emilio Pettersen (20) har signert en treårskontrakt med NHL-klubben Calgary Flames.

20-åringen fra Manglerud blir dermed Norges niende NHL-spiller gjennom tidene.

Pettersen flyttet til USA allerede som 13-åring for å satse på ishockey. Han ble værende i USA etter sesongen. Nordmannen hadde begynt å avfinne seg med tanken på en ny sesong i college-ligaen da Flames plutselig tok kontakt på ny.

– Det var stort. Jeg visste ikke akkurat hvor mye de ville ha meg til denne sesongen. Jeg visste at de var veldig interesserte i å signere meg til neste sesong. Da de ringte var det en øyeåpner – at det kunne skje nå, sier han til TV 2.

– Jeg har jobbet hardt for det, og det føles godt, fortsetter han.

I første omgang har Pettersen bundet seg for tre år.

– Det innebærer at jeg er med et lag i tre år. Det er en avtale alle under 25 år må skrive under på. Det var den kontrakten jeg, agenten og Calgary ville ha. Alt gikk som planlagt, sier Pettersen, som tror han holder nivået.

– Jeg er så forberedt som jeg tror jeg kan bli. Man kan aldri bli for klar for det neste nivået, men jeg føler at college har vært en stor del av hva jeg er nå. Det er nok det beste stedet jeg kunne vært før nivået jeg skal spille på nå. Jeg er så klar jeg kan være, men det vil vises først når jeg får spille, sier han.

Flames har eid rettighetene til 20 år gamle Pettersen siden klubben draftet ham tilbake i 2018. Nordmannen mener han kan få spilletid i NHL om alt klaffer.

– Hver gang jeg har vært der, har jeg følt at jeg holder nivået. Det er selvfølgelig et mye høyere nivå etter utviklingscampen, men jeg føler at jeg har tatt nivået og er komfortabel. Jeg føler at jeg klarer å gjøre ting jeg har lyst å gjøre. Å gjøre noe man alltid har drømt om - å spille for Calgary Flames - er litt tøffere. Men jeg er klar for det.

– Alle vet at den kampen ikke er lett, men som med alt annet er det en prosess. Jeg tar ikke for gitt at jeg er der jeg er i dag. Jeg har kommet meg dit jeg er i dag med hard jobb. Det kommer til å bli det samme denne gangen, sier han.

Til tross for sju år i USA er Pettersen bare 20 år.

– Jeg føler at jeg ikke er så gammel, men at jeg heller har gått gjennom en del ting for meg selv. Det har hjulpet meg til å bli den jeg er i dag. Jeg har vært heldig som har hatt gode trenere og kompiser opp gjennom årene som har støttet meg, men jeg har vært mye alene. Det har gjort meg til den jeg er i dag.

Ungdomstiden har definitivt vært uvanlig sammenlignet med hva norske tenåringer opplever.

– Det er mye man ofrer. Samtidig har jeg vært heldig. Jeg har vært rundt folk som egentlig gjør det samme som meg og som har lyst til å ta nye steg hver dag. Man gjør så godt man kan for å bli best mulig. Det hjelper med dager som denne - at man får belønning, sier Pettersen.

– Hvordan var følelsen da du skrev under på kontrakten?

– Det er en følelse man ikke egentlig kan beskrive. Det kommer mange folk som gratulerer. Det er mange jeg vil takke, som foreldrene mine og kompisene mine hjemme. De er en stor del av det. Jeg kunne ikke gjort det uten dem, sier NHL-proffen.

Norske NHL-spillere:

  • Bjørn "Botta" Skaare (1978 - 1979) 1 kamp
  • Anders Myrvold (1995 - 2004) 33 kamper
  • Espen "Shampo" Knudsen (1997 - 2004) 207 kamper
  • Ole-Kristian Tollefsen (2005 - 2010) 163 kamper
  • Patrick Thoresen (2006 - 2008) 106 kamper
  • Jonas Holøs (2010 - 2011) 39 kamper
  • Mats Zuccarello (2010 - ) 557 kamper
  • Andreas Martinsen (2015 - 2019) 152 kamper