IKKE I BRUK FOR NORDMENN: Høydehuset i Trysil. Italienske utøvere kan ikke bruke lignende hus i hjemlandet sitt, men står fritt til å benytte seg av høydehus utenfor landegrensene. Foto: Bjørn Sigurdsøn,Scanpix.
IKKE I BRUK FOR NORDMENN: Høydehuset i Trysil. Italienske utøvere kan ikke bruke lignende hus i hjemlandet sitt, men står fritt til å benytte seg av høydehus utenfor landegrensene. Foto: Bjørn Sigurdsøn,Scanpix.

I Italia kan du straffes med fengsel og bøter om du bruker høydehus

I Italia, som i Norge, er det forbudt med høydesimulerende metoder. Der er forbudene færre, men straffene strengere.

I den pågående debatten om forbudet mot høydehus i Norge, blir loven ofte omtalt som et særnorsk forbud.

Det stemmer ikke helt.

I Italia har høydehus og lignende metoder/apparater vært forbudt i 20 år, men en talsperson for Den italienske olympiske komitéen (CONI) forteller at forbudet blir praktisert på en litt annen måte enn i Norge.

Det norske forbudet vs. det italienske

Så vidt TV 2 vet, er det bare Norge og Italia som har et eksplisitt forbud mot bruk av høydesimulerende metoder.

Hovedforskjellene kan raskt oppsummeres i følgende punkter:

  • I Italia er bruk av høydehus, på samme måte som bruk av doping, kriminalisert
  • Strafferammene på brudd av reglene i Italia kan derfor straffes med store bøter og fengselsstraff - i Norge er det ikke klarhet i konsekvensene av brudd på høydehusforbudet
  • Høydehusforbudet i Italia skiller seg fra det norske ved at det kun er bruk av høydehus i Italia som er forbudt - med andre ord kan en italiensk utøver fritt bruke høydehus over grensen i Frankrike, for eksempel

Høydehusforbudet i Italia var en del av det italienske helsedepartementets lov 376, som i hovedsak er kjent for å ha kriminalisert doping i landet, i midten av desember 2000.

– Brudd på loven gjør at man kan straffes etter Italias sivile lover - ikke innad i idretten. Simulert høydetrening er ikke på forbudslisten til Verdens antidopingbyrå (WADA), så brudd på bestemmelsen vil ikke bli straffet av det italienske antidopingbyrået. Med andre ord kan vi videreformidle informasjon om utøvere som eventuelt bryter reglene til andre instanser, sier en talsperson for CONI til TV 2.

Strafferammene

Videre forteller han at strafferammene for brudd på loven er «mellom tre måneder og tre år i fengsel» og/eller «bøter på mellom 2500 euro og 50 000 euro».

På samme måte som i Norge, er det ingen i Italia, etter det CONI vet, som har blitt tatt for brudd på reglene. Kontroller eller hjemmebesøk blir heller ikke utført i særlig grad.

– Utøvere har sagt at de for eksempel har brukt høydehus i Slovenia, Tyskland eller i andre land, men det er lovlig. De kan bruke apparatene utenfor Italia, sier talspersonen.

Hva om man er inn og ut av et landslag?

Høydehusdebatten i Norge blusset opp etter at fotballspiller Alexander Tettey la ut en video på sosiale medier i slutten av mars av at han trente med en oksygenmaske.

Olympiatoppen uttalte først at høydehusforbudet gjaldt alle norske toppidrettsutøvere, men noen dager senere fortalte Norges idrettsforbund (NIF) at det bare gjelder utøvere som er på landslaget og/eller er medlem av et norsk idrettslag, «eller har forpliktelser til et organisasjonsledd i norsk idrett».

Tettey er verken på landslaget (lenger) eller medlem av et norsk idrettslag, noe som gjør at han ikke er forpliktet av forbudet. Det virker heller ikke Elfsborg-kaptein Sivert Heltne Nilsen å være, som mandag fortalte at han nå vurderer å begynne med simulert høydetrening.

Hvorvidt utøvere som er inn og ut av et landslag er omfattet av forbudet virker noe uklart, men NIF ga følgende svar til TV 2 på akkurat det spørsmålet tidligere i april:

– Er man inn og ut av et landslag er man i prinsippet en del av et landslag og er omfattet av høydehusvedtaket. Dette gjelder uavhengig av hvor utøver måtte befinne seg. Vedrørende Tettey er han ikke medlem av et idrettslag, er ikke en del av landslaget og har for øvrig ingen forpliktelser til norsk idrett. Da er han ikke omfattet av høydehusvedtaket.