Derfor har ikke svømmeren gjort som triatleten

Svømme-esset Henrik Christiansen (23) vil ikke gjøre som triatlon-utøver Gustav Iden (23).

Nå har det snart gått syv uker siden bassengene i Norge ble stengt.

TV 2 møter triatlon-utøver Gustav Iden i en hage i Bergen, der han plasker rundt i naboens boblebad - med strikker festet til kroppen.

– Jeg har vært veldig heldig som har tilgang til et basseng, for jeg vet at flere triatleter og svømmere i Norge sliter. Jeg tror mange tenker at de bare tar denne perioden her som litt alternativ trening, men de som virkelig vil bli best finner løsninger for å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Iden til TV 2.

23-åringen forteller at triatlon-kollegaene Kristian Blummenfelt og Casper Stornes ser på lignende løsninger.

– Bedre alternativ enn barmarkstrening

Iden og faren var faktisk i full gang med å planlegge bygging av et eget basseng i hagen, før naboen kom til unnsetning.

– Det er ikke helt som vanlig svømming, men jeg får i alle fall brukt litt av de samme musklene. Så helt på trynet er det det ikke, men jeg vil ikke kalle det helt svømming heller. Jeg håper overgangen til vanlig basseng nå blir lettere, og vi vet jo ikke når de vil åpne, sier bergenseren.

– Du mener dette uansett er et bedre alternativ enn kun barmarkstrening?

– Ja, det mener jeg.

– Henrik Christiansen sitter i kjelleren på Lillestrøm og løfter vekter, uten bassengtilgang. Burde han skaffet seg et basseng?

– Hvis det er muligheter syns jeg han burde prøve, avslutter Iden.

– Mer styr enn hva man får ut av det

TV 2 møter Henrik Christiansen hjemme i Lillestrøm. Norges beste svømmer har rigget til et styrkerom i kjelleren, kjøpt seg landeveissykkel og trener på Olympiatoppen.

23-åringen mener en provisorisk basseng-løsning ikke vil ha noe verdi for han.

– Jeg har jo snakket litt med Gustav om det. Det er jo ikke den beste økta han gjør når han ligger der, men det kan jo hende at det er greit å få inn noe av det svømmetekniske. Samtidig blir man veldig begrenset med sånne løsninger, også skal man jo da ha et sånt basseng, sier Christiansen til TV 2.

– Det er jo likevel mulig å kjøpe, eller bygge seg et eget basseng for å komme seg i vann. Har du vurdert en sånn løsning?

– Det høres bare ut som så mye mer stress enn det man får ut av det. En svømmeøkt for meg er ikke å ligge der ute i 15 minutter. En svømmeøkt for meg er på to-tre timer, og gjerne 10.000 meter. Så hvis man egentlig skal få noe ut av den økten må man ha det litt ordentlig. Det virker som mer styr enn det man egentlig får ut av det, mener Christiansen, og legger til:

– Hvis det blir varmt i vannet ute så går det jo an å ta på seg våtdrakt og svømme ute, men foreløpig er det litt for kaldt. Det bør være 16-17 grader i vannet hvis man skal klarer å ligge der ute i to-tre timer. I alle fall for meg som ikke har så mye naturlig polstring, sier han med et smil.

Han poengterer likevel at han er åpen for løsninger som vil innebære at han kan svømme igjen.

Fikk avslag på søknad

Christiansen mener at han ikke nødvendigvis taper så mye på ukene uten svømming.

– Jeg trener fortsatt i underkant av 30 timer i uken. Det er mye av den samme treningsbelastningen som tidligere, så jeg har absolutt ikke mistet noe form. Det som er planen med denne perioden er å komme tilbake til vann enda bedre trent enn da jeg forlot vannet. Med treningen på land kan man få gjort veldig mye man ikke får gjort i vann. Mye mer vektbærende trening som er bedre for hjertet. Så det er nok ikke utelukkende negativt at vi ikke får svømt nå, mener 23-åringen.

– Hvilke løsninger jobber dere svømmerne med for å kunne komme dere fortest mulig i basseng?

– Svømmeforbundet sendte et brev til helsemyndighetene, og spurte om de kunne åpne ADO Arena i Bergen som et prøveprosjekt for de beste svømmerne og triatletene. Men de fikk avslag, så jeg tror ligger ganske langt inn i fremtiden at vi får svømt.

– Så du er nødt til å krysse fingrene for en god sommer?

– Jeg må det. Det har vært veldig fint de siste ukene, så det går an å gjøre mye fin trening ute, avslutter Christiansen.