I TET: Magnus Carlsen leder sin egen turnering Magnus Carlsen Invitational.
I TET: Magnus Carlsen leder sin egen turnering Magnus Carlsen Invitational. Foto: Carina Johansen

Dramatisk da Carlsen tapte

Magnus Carlsen gikk på et overraskende tap mot rivalen Anish Giri.

Magnus Carlsen (29) var stor favoritt før søndagens møte med nederlandske Anish Giri (25) i den femte runden av Magnus Carlsen Invitational.

Men verdenseneren skuffet stort og gikk på sitt første tap i turneringen der den totale premiepotten er på 2,5 millioner kroner, vinneren stikker av med 734.000 kroner.

Giri åpnet aggressivt og angrep midten tidlig i det første partiet. Carlsen holdt hodet kaldt og dro runden til remis.

Også i det andre partiet var Giri aggresiv, men denne gangen svarte Carlsen med et overraskende trekk. Dette sendte nederlenderen i tenkeboksen og han brukte over syv minutter på det 13. trekket.

– Dette partiet vil det bli snakket om i mange måneder fremover, sa Hammer da det nærmet seg en avgjørelse i det andre partiet.

Men selv med hvite brikker var det Carlsen som gjorde en feil etter det 25. trekket. Da tok det ikke lang tid før Giri straffet ham og sørget for at 29-åringens tapte sitt første parti i turneringen.

Turneringens første tap

Det tredje partiet var nok en imponerende fremvisning fra Giri som tidlig satte press på verdenseneren, men Carlsen klarte å krige seg tilbake og sikret seg remis. Dermed måtte Carlsen vinne det siste partiet for å ha en sjanse til armageddon.

Anish Giri fortsatte å stresse Magnus Carlsen. Nordmannen gjorde flere svake trekk i det avgjørene partiet, og 25-åringen hadde få problemer med å sikre seg en ny remis.

Nederlenderen kunne dermed slippe jubelen løs etter å ha slått verdens beste sjakkspiller i hans egen turnering.

Giri vant dermed kampen 2,5 - 1,5.

– En kjempeprestasjon av Giri, sier Hammer.

– Demoraliserer kandidatene

Olimpiu G. Urcan som er en historiker bosatt i Singapore og som har skrevet for nettsiden Chesshistory var fredag ute på Twitter og skrev hva han mente om Carlsens turnering.

Der skrev han at han følte Carlsen benyttet seg av pausen i kandidatturneringen til å organisere et arrangement hvor det eneste formålet var å ytterlige demoralisere de deltakende kandidatene.

– Jeg synes det er veldig flott at vi får noen turneringer når det ikke er mulig å reise rundt. Jeg synes poenget til Olimpiu er veldig morsomt. Det er ingen tvil om at Magnus har røsket i Maxime Vachier-Lagrave og Ian Nepomniachtchi, selvtilliten deres har nok fått seg en støkk, sier sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.