MOT GAMLEKLUBBEN: Sander Sagosen havner i en spesiell siutasjon etter de siste endringene fra Det europeiske håndballforbundet og møter PSG med sin nye klubb Kiel i mesterligaen.
MOT GAMLEKLUBBEN: Sander Sagosen havner i en spesiell siutasjon etter de siste endringene fra Det europeiske håndballforbundet og møter PSG med sin nye klubb Kiel i mesterligaen.

TV 2s ekspert om Sagosens uvanlige situasjon: – Både komisk og rart

Sander Sagosen står ansikt til ansikt med gamle lagkamerater i Paris Saint-Germain når mesterligaen i håndball avgjøres i romjula.

Det ble klart etter at Det europeiske håndballforbundet fredag (EHF) besluttet å avlyse de resterende kampene i utslagsrundene som leder opp mot den avgjørende Final Four-kampene.

Det er fra før besluttet at Final Four-arrangementet flyttes og spilles 28. og 29. desember i tyske Köln. Samtidig hadde man håpet å spille ferdig kampene i de øvrige utslagsrundene i løpet av høsten.

Fredag konkluderte EHF med at det ikke vil la seg gjøre. Derfor er det besluttet at de fire topplagene i mesterligagruppe A og B er kvalifisert for Final Four. Det gjelder Barcelona, Paris Saint-Germain, Kiel og Veszprém.

– Handler om en haug med penger

Dermed havner Sander Sagosen i en svært uvanlig situasjon. Den norske verdensstjernen spiller for Paris Saint-Germain, men skifter klubb til Kiel i sommer der han blir lagkamerat med Harald Reinkind. Med sin nye klubb vil han kunne senke PSG i samme mesterligautgave som den han har bidratt med å sende franskmennene til sluttspillet i.

– Dette er et siste hjertesukk for å gjennomføre Final4. Det har vært veldig tydelige signaler fra spillerne selv om at de ikke synes dette er all verden. Men dette handler til syvende og siste om en haug med penger, sannsynligvis. Det handler om to fulle hus i Köln med 20.000 mennesker og noen TV-penger. Det er derfor de gjør det. Det er en siste desperat greie. Så langt har det sett komisk ut med forslagene de har hatt for å fullføre. De har ikke tatt alvoret inn over seg, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele og legger til:

– Så gjør de dette nå. Noen fordømmer det og mener det ikke er riktig løsning, men i utgangspunktet har dette ingenting med turneringsformen å gjøre. Skal man se litt formildende på det er dette kanskje det beste de kunne fått ut av det, men det blir unødvendig mye tøys egentlig. Det beste for alt og alle ville vært å avlyse. Derfor er det både komisk og rart for meg at håndballen skal lete rundt og prøve å finne datoer for å gjennomføre mesterligaen, sier Svele og påpeker at for eksempel verdens største idrettsarrangement, OL, har bestemt seg for å prøve på nytt i 2021 istedenfor.

Da EHF i mars vurderte ulike muligheter for å fullføre sesongen var Sagosen langt ifra imponert. Han mente det beste ville være å kansellere mesterligaen.

– Ja, noe må vike. Alle kan ikke stå på kravene. Det er spillerne det går utover. Final Four er jo den store pengemaskinen. Det har jeg respekt for, men de må se det store bildet også. alle i samfunnet lider tap nå. Situasjonen kan være like usikker til høsten, sa Sagosen til TV 2 tidligere i april.

Han mislikte også at han ville komme til å møte PSG i Final Four, som nå er bekreftet at han gjør.

– Det er også en grunn til at jeg mener det burde bli avlyst. Nå får jeg ikke fullført det jeg har vært med å kjempe med PSG om, så skal jeg inn i et annet lag der jeg ikke har vært med på deres fight så langt

Håper på kvartfinaler for kvinner

For Flensburg-Handewitt, med fire nordmenn i stallen, betyr EHF-avgjørelsen en ny smell. Laget tapte først gullkampen i Bundesliga mot naboklubben Kiel da sesongen ble avbrutt og mistet nå sjansen til å gjøre opp for det med mesterligatriumf.

Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud, Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller alle i den tyske storklubben.

I mesterligaen for kvinner er de planlagte kvartfinalene i juni utsatt. Samtidig planlegges Final Four i Budapest 5. og 6. september. EHF opplyser at man i øyeblikket ser på muligheten for å gjennomføre kvartfinalene torsdagen før finalehelgen.

Skulle det likevel ikke vise seg mulig å avholde Final Four for kvinner i september, vil det bli lett etter aktuelle og ledige datoer i oktober. I så fall avlyses kvartfinalene. Det betyr videre at de fire plassene i semifinalene går til Metz, Esbjerg, Györ og Brest.

Både Esbjerg og Györ har en rekke norske spillere.

Avlyste cuper

På fredagens møte besluttet Det europeiske forbundet også at resten av EHF-cupen for kvinner og menn, samt Challenge-cupen, avlyses.

Også resten av kvalifiseringen til håndball-EM for kvinner i desember kanselleres. Hvilke nasjoner som kommer til mesterskapet baseres dermed på ranking. Norge og Danmark er forhåndskvalifiserte som arrangørland.

Det samme gjelder kvalifiseringen til håndball-VM for menn i Danmark i januar neste år. Heller ikke der blir det spilt flere europeiske kvalifiseringskamper.

Spania, Kroatia og Norge er allerede klare for sluttspillet som de tre beste nasjonene under vinterens EM-sluttspill i Norge og Danmark.

EM-kvalkamper flyttes

Noen avklaringer kom det også fredag relatert til de utsatte OL-kvalifiseringsturneringene for menn. For å gjøre plass til disse i kalenderen har EHF tatt grep som berører EM-kvalifiseringen.

De seks europeiske nasjonene som skal ut i OL-kvalifisering, blant dem Norge, vil få flyttet sine planlagte EM-kvalkamper til perioden 6. til 9. januar. Det vil frigjøre plass til OL-kvalifisering noen måneder senere.

På kvinnesiden er det allerede et ledig landslagsvindu som OL-kvalifiseringene kan legges til. Dermed er det i så måtte ikke noe behov for tilpasninger.