LEGGER OPP: Sondre Turvoll Fossli har bestemt seg for legge ned toppidrettssatsingen.
LEGGER OPP: Sondre Turvoll Fossli har bestemt seg for legge ned toppidrettssatsingen. Foto: Terje Pedersen

Legger opp etter hjertestansen –får advokathjelp

Sondre Turvoll Fossli sier det ikke lenger er forsvarlig å holde på med toppidrett etter hjertestansen i fjor sommer. Nå får han advokathjelp for å finne ut av hvilke rettigheter han har.

Etter Sondre Turvoll Fosslis (26) brutale bråstopp på vei til trening i fjor sommer, har sprinteren nå tatt en endelig beslutning. Helsen kommer først. Fossli legger opp som langrennsløper.

Planen var å satse i mange år fremover, og når 26-åringen nå må omskoleres har han ansatt en advokat for å få klarhet i rettighetene sine.

Det som er uklart er om hjertestans er en skade som skal dekkes av forsikring.

– Den situasjon som jeg har vært i tror jeg er veldig ny for Norges Skiforbund, for å si det sånn da. Jeg håper jeg skal få med meg noen midler videre, men det er egentlig en prosess jeg ikke har klart å få noe ut av foreløpig, sier Fossli til TV 2.

– Med tanke på yrkesskadeerstatning. Hva vet du egentlig om hva du kan få?

– Foreløpig vet jeg litt lite om det. Så jeg har jo egentlig absolutt et mål, og er i en prosess der jeg vil finne ut av det. Det er dessverre litt sånn at, i hvert fall når sånne ting som dette skjer, at jeg er nødt til å tenke litt på fremtiden og meg selv, rett og slett. Så jeg håper at vi kan finne ut av en god løsning, men foreløpig er det dessverre litt ting som ikke er helt avklart.

– Føler du deg trygg på at Skiforbundet ordner dette?

– Jeg tror nok at forbundet prøver å hjelpe til. De har i hvert fall hjulpet veldig godt til i forhold til leger og oppfølging. Men for å være på den sikre siden har jeg fått bistand av en advokat som faktisk hjelper meg med den biten der så ting blir gjort helt riktig, forklarer Fossli.

– Ikke forsvarlig å drive med toppidrett

Det var i august 2019 Fossli fikk hjertestans mens han kjørte bil. Kjæresten Henriette var viktig i de avgjørende minuttene rett etter at han ble syk.

– Det har vært en utfordrende tid, med en grundig prosess og nå har jeg tatt avgjørelsen, sammen med mine nærmeste, om å legge opp, sier Sondre Turvoll Fossli i en pressemelding fra Skiforbundet.

– Etter hjertestansen 12. august i fjor har jeg vært gjennom en rekke tester i regi av dyktige fagfolk. Resultatet av disse er at det rett og slett ikke er forsvarlig for meg å drive med idrett på toppnivå fremover, sier Turvoll Fossli.

– Jeg hadde selvfølgelig sett for meg at jeg skulle drive med toppidrett i veldig mange år til, men nå blir det dessverre ikke sånn, sier sprinteren.

– Helsa kommer foran alt annet selv om jeg kommer til å savne livet og miljøet som toppidrettsutøver. Uten kjæresten min Henriette sin styrke, klokskap og handlekraft sammen med Pål Even Jahren, som snarrådig ga meg akutt førstehjelp, hadde jeg ikke vært her i dag. Det har jeg reflektert mye over og vil være evig takknemlig for at jeg har livet i behold. I tillegg vil jeg takke lagkameratene mine som har sørget for å inkludere meg på alle mulige måter hele veien, støtteapparatet i Skiforbundet, og alle dere andre som har oppmuntret meg i denne tiden hvor ting har vært uavklart.

Fossli har fem individuelle pallplasseringer i verdenscupen hvorav én seier i Kuusamo 2015. I 2015 ble han også U23-verdensmester i sprint i Almaty. Han har i tillegg et sølv og to bronse fra juniorverdensmesterskap.