Oppsiktsvekkende spådom fra tidligere Real Madrid-rådgiver

Cristiano Ronaldo er det fysiske unikumet hans tidligere trenere og rådgivere ikke har sett maken til. Han kan komme til å overgå noen av tidenes eldste toppspillere, skal man tro NTNU-professor.

Se TV 2s spesialsendinger mens fotballen er på vent på Sumo.

Jan Helgerud, medisinprofessor ved NTNU, har sett den portugisiske stjernespillerens iver etter å trene på nært hold.

Sammen med kollega Jan Hoff samarbeidet han tett med Real Madrid i flere år, etter å ha hatt stor suksess med Rosenborg og Celtic.

Oppgaven var opplæring av fysiske trenere, hvor det ifølge Helgerud ble gitt konkrete råd på det som gikk på utholdenhet og styrke.

– Et spesielt tilfelle

I løpet av perioden ble Cristiano Ronaldo hentet til den spanske hovedstaden. Og Helgerud var imponert av det han fikk se.

– Han er en skikkelig atlet. Han er den som kommer først og drar sist, og det er ikke bare håret som ordnes på den tiden, sier Helgerud som gjest i TV 2s «Cristiano Ronaldo-spesial.»

– Han har en utrolig konsentrasjon og en utrolig intensitet. Men også spilleglede hele tiden. Jeg opplevde at han syntes det var kjempeartig. Det er hele tiden en mulighet: Hva kan forbedringen være, hvordan bli bedre fysisk, teknisk og taktisk, fortsetter han.

Mick Clegg var fysisk trener i Manchester United fra 2000 til 2011. På spørsmål om han har jobbet med noen som Ronaldo, svarer han:

– Nei. Han var et spesielt tilfelle. Et helt spesielt tilfelle.

Egenskapen som imponerte United-treneren

Da Ronaldo ble hentet av Sir Alex Ferguson, var han 18 år. Fra å være en nokså sped, dribleglad kantspiller, gikk han til å bli overlegen i hodedueller og opparbeide seg en unik fysikk. Clegg beskriver Ronaldo som en smart gutt, som hele tiden var ute etter å suge til seg kunnskap med ett mål for øyet: Å bli verdens beste fotballspiller.

– Han hadde hele tiden ideen om å være en topp fotballspiller i tankene. Mye tidligere og mye bedre enn noen andre jeg har sett, slår Clegg fast.

Noe av det som skilte Ronaldo fra medspillerne, var viljen til å trene på egen hånd. Ifølge Clegg trente han 30-40 minutter for seg selv hver dag. Og måten han gjorde det på imponerte.

– Spillerne bruker kjegler, utstyr på treningsrommet og slike ting. Men med ham kunne du se at han var veldig oppfinnsom. Kjeglen var ikke en kjegle, det var en spiller. Alt han gjorde var realistisk med tanke på hva han gjorde på banen, roser han, og sier at Ronaldo tok med seg mange av de samme egenskapene til styrkerommet.

Tror Ronaldo kan nærme seg 50

Nå er Ronaldo blitt 35 år. Han holder fortsatt koken for Juventus. Snart 20 år etter at han debuterte for portugisiske Sporting, er spørsmålet hvor lenge han kan holde på. Jan Helgerud tror det blir en god stund til.

– Jeg har sagt tidligere at opp mot 50 år – fysisk med hurtighet, kraft og utholdenhet, så er ikke det problemet. Så lenge han har motivasjon og ikke blir skadet, og opprettholder den fysiske treningen, kan han være uendelig god i lang tid fremover, mener NTNU-professoren.

– Snakker vi om skader, er det et annet aspekt. Men holder han seg skadefri, er det mer snakk om hva slags krav han stiller til resultatene sine fremover. Hvis han godtar at han ikke skal være helt på topp, og ikke vil gi seg på topp, vil jeg synes det er veldig smart, fortsetter han.

NTNU-professoren er av den oppfatningen at mange fotballspillere pensjonerer seg for tidlig.

– Da snakker jeg ikke om alvorlige skader, men at det er dette de kan og har hatt som hobby og jobb i mange år. Da er det litt uforståelig noen ganger at du skylder på alderen før du er 50 år, sier han og trekker på smilebåndet.

– Fysisk er jeg veldig lite bekymret for ham til i hvert fall å forlenge med fem til ti år til, tilføyer Helgerud.

Må overgå noen av tidenes eldste

Skulle Ronaldo holde det gående helt til 2030, vil han være 45 år når han legger opp. Det vil i så fall gjøre ham til et svært spesielt tilfelle. Målvakten Essam El-Hadary ble for eksempel tidenes eldste til å spille i et VM da han var 45, og la siden keeperhanskene på hyllen.

I Serie A, hvor Ronaldo spiller, er den eldste spilleren de 20 siste årene Marco Ballotta. Også han keeper, og 44 år da han spilte sin siste kamp. Den eldste utespilleren i perioden er Alessandro Costacurta med sine 41 år, ifølge Transfermarkt.

DRAR PÅ ÅRENE: Men Cristiano Ronaldo leverer stadig, om enn ikke like bra som før. I Serie A står han med 21 mål på 22 kamper denne sesongen.
DRAR PÅ ÅRENE: Men Cristiano Ronaldo leverer stadig, om enn ikke like bra som før. I Serie A står han med 21 mål på 22 kamper denne sesongen. Foto: Antonio Calanni

Så gjenstår det å se hvor lenge Ronaldo holder det gående. TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller er mer skeptisk enn Helgerud.

– Klarer han to, tre, fire, fem år til, vil det være utrolig imponerende. Han har gått gjennom en lang karriere med veldig mye belastning, og du lurer på hva en menneskekropp tåler til slutt når du løper ti-tolv kilometer hver kamp, og kanskje to ganger i uken, påpeker Stamsø-Møller.

Se TV 2s spesialsendinger mens fotballen er satt på vent på Sumo.