SKEPTISKE: Eksperter på smitte og folkehelse er alt annet enn imponerte av planene om å holde Tour de France allerede i august.
SKEPTISKE: Eksperter på smitte og folkehelse er alt annet enn imponerte av planene om å holde Tour de France allerede i august. Foto: Julien De Rosa

Epidemiologer og forskere ut mot Tour de France-plan:

– Arrangøren og styresmaktene tar en enorm sjanse. Det kan bli et mareritt

TV 2 har snakket med tre utenlandske fagpersoner om risikoen ved å avholde sensommerens Tour de France. Dommen er nedslående.

– Ja, det burde utsettes til 2021. Jeg synes det høres ut som en massiv risiko.

Det sier epidemiolog og avdelingsleder ved School of Public Health and Family Medicine ved universitetet i Cape Town, Landon Myer, til TV 2.

Som samtlige av en rekke utenlandske eksperter på fagfeltet TV 2 har vært i kontakt med, er han meget skeptisk til planen om å avholde Tour de France fra 29.august til 20.september.

Verdens største sykkelritt ble i midten av april utsatt fra tidsrommet juni-juli til august-september, noe som ble møtt med lettelse og optimisme i sykkelmiljøet.

Frykter at rittet kan føre til dødsfall

Men flere stemmer er også mildt sagt skeptiske til planen til arrangør ASO og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Det gir mest mening å utsette det til 2021 - som OL og fotball-EM. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for dette sterke behovet for å arrangere Touren i år - det handler vel til syvende og sist om penger, sier Myer, og fortsetter:

– På den ene siden, så kan det gå veldig fint. Epidemien kan være på tilbakegang, kontrollrutiner kan være implementert, og rittet kan bli holdt med minimal påvirkning på folkehelsen. På den andre siden, så kan dette bli et mareritt - å bidra til å spre smitten og på den måten ta livet av folk, direkte eller indirekte. Det er umulig å si hvordan det vil bli, så arrangøren og styresmaktene som tillater dette tar en enorm risiko.

– Rittet må kanselleres om én tester positivt

Professor Rowland Kao ved universitetet i Edinburgh er spent på argumentasjonen til arrangøren.

– Hvis ASO har gjort risikovurderinger og fått gode faglige vurderinger, og fremdeles er overbeviste om at det kan arrangeres, så kan de kanskje ha en forklaring på hvordan de skal gjøre dette. Men den forklaringen er ukjent for meg. Sett utenfra, så ser det ut som en enorm risiko å ha et stort arrangement planlagt nå, når vi ikke vet hvordan omgivelsene vil være, sier Kao.

Han peker videre på kaoset som vil oppstå om én eneste deltaker skulle bli smittet underveis.

– Om én rytter tester positivt, så må du kansellere rittet. Det er ingen andre alternativer. Og om rittet må avlyses underveis, så vil det være, til og med økonomisk, verre enn om du bare kansellerer det nå. Man vil jo da allerede ha planlagt og ordnet alt, for så å måtte kansellere… Så til og med fra et økonomisk perspektiv, så må man spørre seg hvorfor de vil gjøre dette, sier han.

– Vanskelig å se for seg at de kan garantere for sikkerheten

Dr. Jennifer Balkus, assisterende professor ved avdelingen for epidemiologi ved University of Washington School of Public Health, ser helst at Touren blir utsatt til 2021 - til tross for at hun selv er over gjennomsnittet glad i sykkelsporten.

– Det burde absolutt bli utsatt til 2021. Jeg har betydelige bekymringer ved planen om å skulle holde Touren i år. På grunn av Tourens struktur, så er det vanskelig å se for seg en måte de kan garantere for sikkerheten til utøvere, støttepersonell og miljøene rittet og supporterne besøker, sier hun, og påpeker:

– Dette handler ikke bare om den fysiske kontakten mellom utøvere og støttepersonell. Dette handler om kontakten med hotellansatte, bedrifter i en rekke småbyer og så videre. Et viktig moment er sykkelsportens åpne struktur: flere kilometer med fans langs veien og i målområdet gjør risikoen for smitte stor.

Balkus påpeker en av sykkelsportens største utfordringer når hun sier at «dette arrangementet har et større potensial til å bidra til spredning av viruset enn andre idrettsarrangement».

Frykter Touren kan bli en «superspreder»

Løsningen ved å arrangere Touren «bak lukkede dører», altså uten tilskuere, er et alternativ som diskuteres mye i sykkelmiljøet, men Tour-sjef Christian Prudhomme sa tidligere denne måneden at det ikke er et alternativ.

Ifølge Tour-arrangør ASO er det i overkant av ti millioner mennesker som hvert år samles langs løypene for å få med seg rittet, noe som, ikke overraskende, bekymrer Landon Myer.

– I analysene av viruset og smitten ser vi i økende grad tilfeller av såkalte «superspredere»: personer eller arrangementer som står for en uproporsjonal stor del av nye smittetilfeller. Dette kan være gudstjenester, begravelser, sosiale arrangementer og akademiske tilstelninger. Frykter er at Touren kan bli en gigantisk og mobil «superspreder». Det er selvsagt vanskelig å spå nå, men basert på hva vi vet, så er dette en realistisk bekymring å ha, sier han.

Rowland Kao peker blant annet på utfordringen med påliteligheten (eller snarere mangelen på pålitelighet) i rapporteringen av smittede i de ulike nasjonene som skal delta i Touren, og er i tillegg bekymret for hva som kan skje om smitten skulle blomstre opp igjen til høsten.

– «Peaken» er cirka nå. Hvis det skulle blomstre opp igjen i september, for eksempel, vil det sannsynligvis fortsette frem til vinteren, og da er vi i vanlig influensasesong. Kombinasjonen av influensa og corona vil øke belastningen på helsesystemet. Og vi vet jo hvor vanskelig det er allerede nå for leger og intensivavdelinger i ulike land, sier han.