Hockeysjefen: – Ikke spesielt imponert

Generalsekretær Ottar Eide mener treningsflukt til Sverige ikke er løsningen for norske hockeytalenter.

Tirsdag fortalte TV 2 at flere hockeytalenter i Bergen er frustrert over stengte ishaller, og vurderer å flykte til å Sverige for å få is under bena.

For over grensen kjøres treninger for fullt, med restriksjoner.

– I Sverige har de strenge retningslinjer på hvordan de gjennomfører treningsøktene, men de har tilgang til is. Det håper jeg jo at skal bli mulig her i Norge også i løpet av sommeren. For hvis dette vedvarer, og man ikke får gått på is, kan det begrense noe av utviklingen. Det er definitivt fristende å ta med seg guttene over grensen til Sverige, sier Daniel Vatne TV 2 - som til daglig jobber som rekrutt-trener for Stavanger Oilers.

TÅLMODIGHET: Ottar Eide og Norges Ishockeyforbund planlegger for å åpne norske ishaller i august.
TÅLMODIGHET: Ottar Eide og Norges Ishockeyforbund planlegger for å åpne norske ishaller i august. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

Å dra til nabolandet for å trene er ingen god løsning ifølge generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide.

– Jeg syns det er litt merkelig. Jeg er ikke spesielt imponert over det som skjer i Sverige, når man ser på hvordan de har håndtert smittefaren. At de er i aktivitet har også en bakside sannsynligvis. Jeg skjønner at spesielt yngre spillere er veldig sugne på å drive aktivitet, men et par måneder fra eller til tror jeg ikke spiller så fryktelig stor rolle for det nivået man kommer på senere i livet, sier Eide til TV 2.

– Men kan norske hockeytalenter tape terreng til svenskene hvis dette fortsetter?

– Det kommer jo an på hvor lenge det varer. Hvis det varer et helt år hvor man vi ikke kan være i aktivitet i Norge, mens de kan det i Sverige, så vil nok enkelte aldersgrupper nyte veldig godt av det. Men på kort sikt tror jeg ikke at noen måneder vil spille så stor rolle når man ser på hvor den enkelte spiller vil være i utviklingen om to-tre år, mener han.

Vil åpne ishaller i august

Tilbake på Fana Stadion, der Daniel Vatne kjører hard barmarkstrening for sønnen og noen av hans lagkamerater i Oilers.

Vatne mener det må være mulig å åpne for trening på is i Norge nå, med smittevernshensyn ivaretatt.

– Jeg mener det er fullt mulig å gjennomføre istreninger. Man kan i praksis unngå nærkontakt og man er dessuten tildekket i stor grad. Man kan også bruke visir slik at man unngår å puste på hverandre, forklarer han og viser blant annet til det som gjøres i Sverige hvor man kommer ferdigskiftet på trening, og har klare retningslinjer for avstand og antall spillere i hallen, sier han.

Men generalsekretæren ber norske hockeyspillere smøre seg med litt tålmodighet.

– Vi håper vi kommer dit, men vi syns ikke vi skal utfordre de anbefalingene og retningslinjene som gis mer enn nødvendig. Vi er jo i en del av sesongen som er litt på hell, og det er en god stund til vi starter opp igjen. I tillegg er det jo ikke is i ishallene, så kommunene må legge is før vi kan drive aktivitet. Vi mener jo også at vi på et tidspunkt kan innrette oss på en god måte for å hindre smittespredning med vår aktivitet, så det kommer vi tilbake til. Vi følger veldig godt med på hva som skjer i andre idretter, og kommer selvfølgelig til å være med når vi ser at det åpnes opp for å være mer i aktivitet.

– Når håper dere å kunne åpne ishallene igjen?

– Vi jobber ut ifra at neste sesong går som planlagt. Det vil si at det oppstart i august for de aller fleste. Normalt sett er det mange som venter til august før de går på is. Det er ikke sikkert vi får gjennomført sommer-camper i år, men det er viktigere ting enn å drive aktivitet akkurat nå. Det er å hindre smittespredning, og vi skal selvfølgelig gjennom vår aktivitet bidra til at vi ikke er de som utfordrer systemet for mye, understreker Eide.

Vatne mener derimot at sommer-campene gir et viktig grunnlag. Særlig for de unge spillerne.

– Det er klubber som kjører camper gjennom sommeren, og det er en viktig del av treningen. Det å få den muligheten til å gå på is for å trene på individuelle ferdigheter før sesongen. Det er utrolig frustrerende at de får lov til det andre steder, mener rekrutt-treneren.

Frykter ikke for rekrutteringen

Eide forteller at forbundet gjennom sine nettsider gir treningstips til utøvere og trenere, og frykter ikke at unge talenter vil falle fra.

– Pr i dag så gjør jeg ikke det. Jeg tror heller at vi vil oppleve at flere har lyst til å å drive aktivitet fremover når vi kommer i gang igjen. Med mindre det skjer noe på klubbsiden. Hvis det er klubber som ikke klarer å starte opp igjen av ulike grunner. Det er mer å frykte, egentlig. Men jeg tror ikke at noen av våre er det pr i dag, sier han.

– Hva kan du si til gjengen i Bergen, og andre unge talenter, for å holde motivasjonen deres oppe?

– Den dagen de kommer på is kan de glede seg enda mer. Når man har noe å glede seg til holder man ut med den situasjonen man er i. Det ser ut som om de klarer å opprettholde treningen på en god måte, innenfor de smittevernsreglene som gjelder. Jeg syns de skal fortsette med det, og ikke tro at de taper så veldig mye ferdighetsmessig, avslutter Eide.