Da Jürgen Klopp stod fast, ringte han danske Thomas: – Jeg kunne besvimt

Siden har Liverpool gått fra tredje dårligst til best i Premier League.

Se dansken forklare Liverpools suksessformel i «Mens vi venter» på TV 2 Sumo!

Sommeren 2018 var det optimisme å spore i Liverpool-leiren.

Merseyside-klubben hadde sikret seg den viktige fjerdeplassen i Premier League, og desto mer imponerende karret seg helt til Champions League-finalen.

Men Jürgen Klopp var langt fra tilfreds av den grunn. Stjernemanageren hadde funnet et problem i klubbens spill:

At de rotet bort ballen altfor ofte etter innkast. Faktisk var de tredje dårligst i Premier League. Hjelpen fant Klopp etter å ha lest en artikkel om en dansk spesialist. Da tok han telefonen fatt.

Samtidig var Thomas Grønnemark var på bilferie med familien, og visste lite om hvem som hadde ringt ham fra et engelsk nummer.

– Hadde det ikke vært for at jeg satt i bilen, ville jeg nok ha besvimt, sier Grønnemark til TV 2.

Møtet med Klopp

Liverpool-managerens tale var klar: Selv om de hadde hatt en god sesong, var de altfor dårlige på innkast. Til Grønnemark sa han at han hadde prøvd å gjøre noe med saken selv, men at det ikke fungerte helt som han hadde håpet.

Kort tid senere besøkte dansken Klopp på Liverpools treningsfelt, og kort tid etter der igjen var han ansatt som storklubbens nye innkasttrener.

– Jürgen Klopp skjønte at han måtte hente en som visste mer om denne delen av fotballen. Han var ikke for stolt til å si at han ikke vet alt, og at han måtte finne en fyr som kunne hjelpe ham. Jürgen Klopp trenger ikke å vise hele tiden at han er en av de beste trenerne i verden, forklarer Grønnemark.

Det første møtet med tyskeren beskriver han slik:

– Han møtte meg med et veldig åpent sinn, og bare lyttet og lyttet.

Formidabel effekt

Nå er den danske 44-åringen med Liverpool-stjernene seks til sju uker i løpet av en sesong. I tillegg utarbeider han innkastanalyser fra hver kamp. Og effekten har vært formidabel. Fra å være tredje dårligst, ble de Premier Leagues beste på feltet i løpet av én sesong.

Før sommeren 2018 de bort ballen i 54,6 prosent av tilfellene. På ett år senket de prosentandelen til 31,6, ifølge Grønnemark. Samtidig gikk de fra å ha tatt 75 til 97 poeng i ligaen, og vant Champions League – selv om hele utviklingen neppe kan relateres til innkast.

Ifølge Grønnemark har Liverpool scoret 13 mål fra innkastsituasjoner denne sesongen. Trent Alexander-Arnold er blant dem som kaster oftest, men innkasttreneren anslår at opptil åtte spillere tar et innkast i løpet av en kamp.
Ifølge Grønnemark har Liverpool scoret 13 mål fra innkastsituasjoner denne sesongen. Trent Alexander-Arnold er blant dem som kaster oftest, men innkasttreneren anslår at opptil åtte spillere tar et innkast i løpet av en kamp. Foto: Oli Scarff

– Innkast er en av de viktigste tingene i fotball, for det er rundt 40-60 innkast til begge lag i en fotballkamp. De fleste lag som tar innkast under press beholder ballen i under 50 prosent av tilfellene. Hadde det skjedd med ballen i beina, ville du ikke spilt profesjonelt. Da ville du spilt breddefotball, mener dansken.

Se Grønnemark forklare Liverpools suksessformel i «Mens vi venter» på TV 2 Sumo!

TV 2s fotballekspert Brede Hangeland er imponert over detaljnivået i Liverpools trening. Han stiller seg bak at innkast kan være med å påvirke en fotballkamp. For hans egen del, gjennom nesten ti sesonger i Premier League, var han knapt borti spesifikk trening på innkast. Primært handlet det bare om ikke å miste ballen.

– Hvis du ikke var sikker på å beholde ballen, handlet det om å kaste den så langt frem som mulig. Men jeg savnet alltid det, for det er en ganske viktig del av spillet. Klarer du å beholde ballen, er det en åpenbar fordel, slår Hangeland fast.

Overtaket på rivalene

Grønnemark understreker at det ikke bare handler om å kaste lengst mulig. Vel så viktig er kast på egen banehalvdel. Mye av treningen går ut på når man skal kaste fort, når man skal ta et pust i bakken og hvordan man kan skape rom.

– Fem til ti prosent av det vi trener på er lange innkast, resten er raske og smarte, forklarer han.

Og det går ikke bare på innkastet i seg selv, men også de påfølgende situasjonene. Gjør han en analyse fra en kamp, kan så mye som 15-20 minutter være påvirket av innkast.

I enkelte toppkamper skal innkastene ha gitt Liverpool et klart overtak på motstanderne. Som første kamp mot Tottenham denne sesongen, og Champions League-oppgjøret mot Bayern München forrige sesong.

– I noen av kampene har vi hatt 100 prosent ballbesittelse. Mot Tottenham traff vi på ni kast under press, mens de hadde fire av 16. Det er 25 prosent. En av grunnene er at mange kaster ballen ned langs linjen, og tenker at det er bedre å rote den bort 30 meter der nede. Men det er noe av det verste du kan gjøre på et innkast, forklarer Grønnemark.

– Bayern hadde 28 prosent. Hvis de ikke kunne kaste raskt, hadde de ingen løsninger. Det var en stor fordel for oss, slår han fast.

– Bør være en som ham overalt

Hangeland mener at klubber bør strebe etter å hente inn folk som Grønnemark i trenerstaben.

– I min tid som fotballspiller lurte jeg alltid på hvorfor vi hadde en keepertrener, men ikke en forsvarstrener, midtbanetrener og angrepstrener, sier TV 2s fotballekspert.

– Hvis man skal være superprofesjonelle, som man vil være, bør du ha en spesialisert trener for alle aspektene i fotballen. Det er ikke kjangs for en manager å trene backene, midtbanespillerne, angrepsspillerne og vingene til perfeksjon. Eller innkast og cornere til perfeksjon. Det bør være en som ham i alle aspektene av fotballen, fortsetter den tidligere Fulham og Crystal Palace-stopperen.

Grønnemark trener ikke bare Liverpool, men også klubber som Ajax og FC Midtjylland. Se dansken forklare hemmeligheten bak det perfekte innkastet i «Mens vi venter» på TV 2 Sumo.