Vurderer å rømme til Sverige

I Sverige trener man ishockey tilnærmet normalt. Nå fristes en ambisiøs hockeygjeng i Bergen å trosse koronarestriksjoner for å få is under beina.

BERGEN/SOLLENTUNA (TV 2): Norsk ishockey lider som de fleste andre idretter av strenge begrensninger grunnet korona-epedemien. Stengte ishaller landet rundt gjør at all aktivitet må foregå alternativt. Samtidig kjører man treninger tilnærmet normalt i Sverige. I Sollentuna utenfor Stockholm arrangeres det denne uken blant annet trengingscamp for rundt tretti hockeyspillere.

– Vi synes selvsagt det er veldig bra at vi ennå kan aktivisere ungdommen tross situasjonen vi har, sier Micke Andersson i JRM Skates & Skills til TV 2 Sporten.

Det får en ishockeytrener i Bergen til å reagere:

– Huff, akkurat det er frustrerende å høre, for det er akkurat det vi også har lyst til å gjøre, sier Daniel Vatne.

Han jobber til daglig som rekrutt-trener i Stavanger Oilers, men er permittert. Fritiden bruker han nå på å trene sin egen sønn og to andre bergenske hockey-tenåringer i Bergen.

– Vi har ingen tilgang til noe styrkerom eller fasiliteter bortsett fra et idrettsanlegg som dette som ligger åpent. Så det er der vi må ha treningshverdagen vår nå, forklarer Vatne mens de tre guttene trener på friidrettsbanen Fana stadion.

– Urettferdig

Ambisjonene til den motiverte gjengen er det ingenting å si på. I søken på å bli best vurderer de derfor å trosse strenge koronarestriksjoner og reise til Sverige.

– Jeg synes det er litt rart å tenke på at vi plutselig ble tatt fra muligheten til å trene normalt. Det at de får en fordel ved å trent mer på is føles jo litt urettferdig til tider. Tanken om å reise til Sverige har derfor slått meg, sier Liam Bertelsen (16).

Han får støtte av treneren som har gått rundt med like tanker.

– I hvert fall når skoler er stengt og man gjør skolearbeid hjemme. Men det er liksom en barriere for å gjøre det. Jeg respekterer norske helsemyndigheter for de reglene som er i Norge og følger de rådene de kommer med. Så det er med klump i magen om man skulle gjort det, men på sikt må man se om det er eneste mulighet. En ting er imidlertid å ha lyst, en annen ting er å gjøre det.

– Hvor konkret har dere vært i prosessen?

– Vi har vært i kontakt og ordnet et sted man kan være der man har tilgang på ishall og slike ting, men ikke mer enn det, sier Vatne.

Kan bruke visir for å hindre smitte

De fire ser neppe for seg å gå en hel sommer og i verste fall vente til sent på høsten med å få is under beina.

– I Norge er det klubber som bruker å kjøre sommer-camper noe som er en veldig viktig del av treningen - det å få muligheten off-season til å gå på is. Det å trene på detaljer og ferdigheter, den muligheten har vi ikke nå. Det er selvfølgelig frustrerende å vite at de får lov til andre steder, sier Daniel Vatne som mener man må kunne se på mulighetene for å åpne opp ishaller også i Norge.

– Man kan i praksis unngå nærkontakt og man er dessuten tildekket i stor grad. Man kan også bruke visir slik at man unngår å puste på hverandre, forklarer han og viser blant annet til det som gjøres i Sverige hvor man kommer ferdigskiftet på trening, og har klare retningslinjer for avstand og antall spillere i hallen.